Neno Murić: Duet s Jelenom Tomašević bio bi pun pogodak

Piše: Redakcija

Ime pjevača Nene Murića nezaobilazno je kada se govori o kvalitetnim izvođačima na bh. muzičkoj sceni. Njegova ulaznica u svijet muzike bila je pjesma „Stope da ti ljubim“, a u dosadašnjoj karijeri je većinom pjevao balade po kojima je postao i prepoznatljiv. Ovaj talentirani pjevač trenutno snima novi album, a pjesma „Ukrao sam je“, za koju je krajem prošle godine izdao i spot, već je pobrala simpatije publike.

– Zaista sam zadovoljna. Mojoj publici se posebno dopadaju pjesme kojima sam i autor, pa je to na neki način pokretačka snaga koja me tjera da mnogo više stvaram. „Ukrao sam je“ prava je ljubavna pjesma, vesela, puna ritma, a prati je i zanimljiv spot. Radim na novim pjesmama, koje ću promovirati tokom godine. Rasporedit ću ih tako da svaka tri mjeseca publici predstavim novu pjesmu. Uporedo se pripremam za koncertne akitivnosti. Na sceni me prati šest ljudi i stalno radimo na novom repertoaru. U narednom periodu imamo zakazane nastupe u BiH i Regionu, ali ćemo zasvirati i u Turskoj i Švicarskoj – kaže Neno.

Do sada ste sarađivali s mnogim autorima koji su ostavili traga u našoj muzici. Na koji način birate saradnike?

– Od maja prošle godine intenzivno radim na novom albumu. Na njemu će biti zastupljena poznata autorska imena iz Regiona, kao što su: Dragan Brajević Braja, Peđa Medenica, Saša Cvetković, Mare Milošević i, nadam se, Željko Joksimović, s kojim sam nedavno razgovarao o saradnji. Za saradnike volim imati ozbiljne i posvećene ljude. Do sada sam radio s Harijem Varešanovićem, Nikšom Bratošem, Alenom Slavicom, Branom Likićem i mnogim drugim autorima koji su ostavili traga u našoj muzici. Oni još mogu mnogo dati, a dopada mi se to što svakom pjevaču pristupaju ponaosob. Pokušavaju upoznati njegov karakter, osjetiti njegove želje i na taj način „krojiti“ pjesmu po mjeri.

 S kim biste od kolega voljeli ostvariti saradnju, eventualno snimiti duet?

– Volio bih sarađivati s producentom Darkom Dimitrovim, a duet s Jelenom Tomašević bi bio pun pogodak.

 Uprkos brzim pjesmama koje pjevate, uglavnom ste prepoznatljivi po baladama. Zbog čega ste izabrali da baš balade obilježe Vašu karijeru?

– Karijeru sam počeo baladom „Stope da ti ljubim“, koja je na neki način obilježila moj muzički put. Kada sam odabrao Harija Varešanovića za saradnika, bio sam ubijeđen da niko kao on ne može komponovati raskošne i emotivne balade. Nisam mnogo kalkulisao, vodio sam se intuicijom i nisam pogriješio.

 Možete li izdvojiti neku svoju pjesmu, koja Vam je najdraža?

– Neke pjesme su mnogo lične, poput „Umirem, a rađam se“ ili „Ti si ono najbolje“, jer sam ih napisao u jednom vrlo teškom životnom razdoblju. Svaki put kada ih otpjevam, u meni se probude najdublje emocije.

 U kom pravcu biste voljeli da se Vaša karijera razvija u budućnosti?

– Od samog početka karijeru sam gradio korak po korak. Birao saradnike, istraživao muzičke pravce i vodio računa o estetici u svojim tekstovima i spotovima. Imam običaj reći: „Karijera mi se kreće puževim koracima prema gore. Ipak, ide se uzlazno“. U tome i jeste bit moje filozofije. Zadovoljiti se malim stvarima, uz realne ambicije koje me tjeraju da istražujem i upoznajem muziku. Neka se nastavi ovom dinamikom i ja ću biti sretan. Jer, uistinu, muzika je moja prečica do sreće.

 Kakva Vam je regionalna muzička scena?

– U Srbiji je prisutna hiperprodukcija i gotovo sve nove pjesme urađene su prema već poznatom šablonu. Osjeća se izvjesna kriza u autorskom radu. Ipak, nekoliko imena, autora i izvođača još mogu ponuditi publici dobru muziku i produkciju. U Hrvatskoj se vodi računa o domaćoj sceni i ona je stavljena u prvi plan. Baš sam prije neki dan pratio top liste za izbor najbolje pjesme u Hrvatskoj. Zastupljeni su samo domaći autori. Svaka im čast na tome! Takva politika je od izuzetnog značaja za domaću muzičku scenu.

Zanimljivo je da ste profesor historije. Mislite li da će to zanimanje ikada prevagnuti nad ovim muzičkim?

– Historija je moja druga ljubav i moj hobi u kojem uživam. Trenutno pišem knjigu o kulturno-historijskim spomenicima iz osmanskog perioda. To je naučno-istraživački rad i treba mi za njega više vremena, tako da neću žuriti. Ipak, muzika je ono što me potpuno okupira i jedva se uspijevam posvetiti pisanju.

U čemu, osim muzike i historije, posebno uživate?

– Volim slikati, pisati pjesme, planinariti i dugo šetati. Pokušavam, koliko mogu, živjeti zdravo i ispuniti život stvarima koje hrane moju dušu. Imam mnogo prijatelja i kada god nađem slobodnog vremena, dogovorimo se i pobjegnemo na nekoliko dana od gradske buke.

Foto: Safet Hadžimusić

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti