Emina Hodžić Adilović o internacionalnom uspjehu Kaftan studija: Naše kreacije nosi i princeza Deena Abdulaziz

Piše: Redakcija

Sestre Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić 15 godina pišu uspješnu modnu priču. Njihov dizajnerski rad, prepoznatljivog imena „Kaftan studio”, redovno možemo vidjeti na crvenom tepihu najprestižnijih događaja, a osim regionalnih zvijezda kvalitet Emininog i Nermininog rada prepoznala su i vodeća imena iz svijeta mode. Jedna od njih je princeza Deena Abdulaziz, urednica „Vogue Arabia“, koja gotovo redovno nosi kreacije iz „Kaftan studija“.

Tokom nedavno završene Sedmice mode u Parizu poznate bh. dizajnerice imale su priliku da se upoznaju i druže s princezom Deenom te da poslovnu saradnju učine i privatnom.

– Bili smo u Parizu za vrijeme ovogodišnje Sedmice mode. Tom prilikom smo se sreli s nekoliko veoma važnih osoba iz modne industrije, a također smo imale i nekoliko vrlo dinamičnih fashion/business sastanaka, gdje smo prezentirale radove i dizajn „Kaftan studija”. Sve u svemu, baviti se dizajnom i razvijati svoj brend je jedan maratonski posao. Idemo ka cilju tempom koji je u profesionalnom smislu dobar za nas. Nikada nam nije bilo bitno hoćemo li negdje stići prvi, drugi ili treći. Bitno nam je da se kvalitetno razvijamo i da idemo postepeno ka cilju koji smo definirale s ljubavlju – kaže Emina za „Azru“.

 Tokom boravka u Parizu imali ste priliku upoznati princezu Deenu Abdulaziz, jednu od najvažnijih osoba u svjetskoj modnoj industriji. Kakve utiske nosite?

– Ove godine smo se i lično upoznale, jer je ona izrazila želju da se vidimo i družimo za vrijeme Sedmice mode u Parizu. Željela je da upozna dizajnere koji stoje iza radova „Kaftan studija“. Zaista smo oduševljene Deenom, koja je vrsni poznavalac modne scene, ali i same fashion industrije. U protekle tri godine naša komunikacija je bila isključivo poslovna, međutim, ove godine smo imale priliku da se upoznamo bliže te provedemo zaista prekrasno i korisno vrijeme zajedno. Zahvaljujući druženju s njom, u Parizu smo upoznale i neke druge važne osobe iz svijeta mode koje su, također, pokazale iznenađujući interes za „Kaftan studio” dizajn. O kome je sve riječ, saznat ćete, nadamo se, uskoro.

Emina i Nermina 15 godina uspješno pišu svoju modnu priču

U martu prošle godine princeza Deena je nosila kreaciju vašeg studija, a sudeći prema objavama na njenom Instagram profilu, redovno prati vaš rad. Koliko vam njena podrška znači?

– Deena Abdulaziz je svjetski poznata po svom istančanom modnom ukusu i vrlo je važna osoba u modnoj industriji. Upravo zahvaljujući njoj, neka danas poznata imena, kao što su Mary Katrantzou, Prabal Gurung, Jason Wu i Roksanda Ilinčić, postala su značajna u svijetu mode i imaju zaista uspješne modne priče. Samo prošle godine poznati „Ashi studio“ je Deeni posvetio cijelu svoju kolekciju, dok je Christian Louboutin dizajnirao cipele i nazvao ih Deena upravo po njoj. Sve to dovoljno ilustruje o kakvoj osobi je riječ. Za nas je veoma značajno da je Deena, u mnoštvu drugih, primijetila upravo naš rad i da je odlučila da nosi naše kreacije, te da i dalje sa zanimanjem prati sve što radimo. Njoj zaista nije bitno to odakle mi dolazimo, bitan joj je dizajn i baš to je ono što ju je privuklo da obrati pažnju na rad “Kaftan studija”.

 Možete li se prisjetiti kako je došlo do saradnje s njom i toga da izabere komad odjeće iz vašeg studija?

– Kada je primijetila naše radove, zatražila je look book koji smo joj i poslale. Prije nego će se pojaviti u kreaciji iz naše pretprošle kolekcije, već je imala neke naše komade, ali nismo imali te fotografije i bilo nam je bezveze bez njih govoriti o tome. Svi vole vidjeti fotografiju i dobiti crno na bijelo materijal. Međutim, nakon nekog vremena je ponovo naručila naš dizajn te se pojavila u toj kreaciji na Vogue gala eventu u Parizu. Ta vijest je zaista prekrasno primljena u cijeloj Regiji, ali i šire.

Emina s princezom Deenom

Šta je to što je vaš studio i rad izdvojilo od ostalih dizajnera?

– To je, prije svega, autentičan dizajn i stilski senzbilitet koji su klijenti „Kaftan studija“ prepoznali. Mi sistematski i iskreno pristupamo poslu kojim se bavimo. Nikada se nismo koristili jeftinim marketinškim trikovima da bismo promovirali ono što radimo. Klijenti cijene dosljednost i prepoznaju iskrenost i oni su ti koji su nas izdvojili u odnosu na ostale dizajnere. Mi samo radimo ono što, ustvari, najbolje znamo i što je naša profesionalna struka, a to je dizajn.

 U čemu pronalazite inspiraciju za rad?

– Inspiraciju danas, kao i na početku, tražimo čitajući i istražujući forme i oblike, a uživamo u samom procesu rada. S obzirom na to da mnogo radimo po mjeri klijenta, često nas inspirišu upravo naše klijentice. U suštini, predan rad je naša najbolja inspiracija.

Kada pripremate novu kolekciju, imate li u glavi lik, izgled ili karakter žene kojoj je namijenjena?

– Kada dizajniramo kolekciju, držimo se unaprijed određenih smjernica koje nam služe kao vodilja za njen razvoj. Nemamo samo jedan tip žene koja nam je inspiracija. Želimo da svaka dama u “Kaftan studiju” pronađe nešto što želi imati u svom ormaru, bilo da je riječ o odjeći za posebne prilike ili o nečemu što će nositi na posao.

 Vi i sestra Nermina ste u najvećoj mjeri posvećene dizajniranju svečanih haljina. Zbog čega ste izabrale baš te haljine?

– Volimo dizajnirati haljine i vjenčanice, koje su naša specijalnost. Tu imamo slobodu da sanjamo i da se radujemo zajedno s damama za koje dizajniramo. Zaista smo počastvovane kada nas izaberu da budemo dio važnih životnih događaja kao što je vjenčanje, matura, doktorat ili odbrana diplomskog rada. Za „Kaftan studio“ haljine su manifest sreće i kroz rad na njima uvijek nastojimo to i prezentirati. Svi volimo sretne trenutke i težimo ka njima.

Lejla Graho u kreaciji Kaftan studija

 Postoji li osoba za koju bi Vam bio izazov dizajnirati i za koju biste voljeli da nosi Vaše kreacije, a da već nije?

– Recimo, Grace Jones.

 Kako biste definirali stil bh. žena?

– Mislimo da je nezahvalno davati neke generalne definicije o stilu. Bez obzira što živimo u BiH, zahvaljujući komercijalnim brendovima koji su dostupni, stil bh. žena se ne razlikuje mnogo od bilo kojih drugih žena u Evropi i svijetu. Postoje dame koje jednostavno svakom odjevnom predmetu svojom osobnošću udahnu neodoljivu dozu stila i svemu daju svoj lični pečat. Poznajemo mnogo dama koje su iz BiH, a koje itekako imaju stila.

Koliko je u Vašem stilu prisutna odjeća iz „Kaftan studija“?

– „Kaftan studio“ je i privatno i poslovno naš najdraži brend na svijetu.

Glumica Jelena Veljača nosila je haljinu “Kaftan studija” na prošlogodišnjem SFF-u

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti