Intervju

Naida Bešlagić: Moje slatko iščekivanje

Bh. pjevačica Naida Bešlagić živi najljepši period svog života. Ona i njen suprug Šućko Šabović u augustu će postati roditelji. Buduća mama nam otkriva kako će u njihov dom ući jedan maleni dječak, čijem rođenju se raduje cijela njihova porodica. Lijepi događaj samo je jedan u nizu lijepih trenutaka koji su se bh. pjevačici dogodili u proteklom periodu. Naime, nakon niza profesionalnih uspjeha, Naida je svoju energiju usmjerila na privatni život. Prije dvije godine vraćajući se s američke turneje njen sadašnji suprug joj je priredio romantično iznenađenje, zaprosivši je na aerodromu u Beogradu. Vjenčali su se godinu kasnije.

– Samim ulaskom u brak stvorila nam se želja za proširenjem porodice. Željeli smo dijete i hvala Bogu podario nam ga je. Uzbuđeni smo i neizmjerno sretni zbog toga. Vjerujemo da je to jedna od najtežih, ali i najljepša uloga koju ćemo ikada imati u životu. Kada smo saznali da sam u drugom stanju, bili smo zaista presretni. To je poseban osjećaj i momenat kad naviru sve moguće emocije – kaže Naida na početku našeg razgovora.

Ovo Vam je prva trudnoća i vjerovatno je na početku bilo „milion“ pitanja, strahova i drugih sličnih stanja kroz koja prolaze mnoge mlade mame. Koliko uživate u trudnoći?

– Trudnoća je zaista jedno posebno i samo po sebi divno stanje gdje svaka žena treba da povede računa o samoj sebi. Posvetiti se sebi i svojoj bebi. Trudnoća je lijepa, ako znate da uživate u njoj. Moja trudnoća je u početku bila rizična i morala sam da mirujem. Promijenila sam život za 360 stepeni. Poprilično sma aktivna osoba i u samom početku stvarno nije bilo lako, ali, s druge strane, nije mi predstavljalo nikakav problem, jer sam bila svjesna da je sve do toga koliko ću se ja paziti. Također, moj suprug, porodica i prijatelji me zaista paze tako da se ne mogu požaliti. Kad sam saznala da sam u drugom stanju, odmah sam prestala raditi, što zbog moje rizične trudnoće, što zbog mene same. Htjela sam da maksimalno uživam u ovom blaženom stanju, da vodim zdrav život i posvetim se tome.

Od koga prihvatate savjete, kada je riječ o trudnoći?

– Najviše slušam svoje doktore, jer sam zaista okružena odličnim timom stručnjaka i mnogo sam im zahvalna za sve što su do sada uradili za mene. Mnogo majki imam oko sebe. Svoju, suprugovu i prijateljice koje su već prošle ovaj put. Svi njihovi savjeti su mi zaista bili od koristi.

Jedna grupa žena tvrdi kako beba uzima hrane koliko joj je dovoljno, dok druga tvrdi kako moraju da jedu „za dvoje“. Kakav je kod Vas slučaj?

– Beba zaista uzima onoliko koliko joj je dovoljno iz vaših obroka. Nema potrebe da se jede za dvoje, troje ili više. Sve su to izgovori žena koje ne mogu da odole nekoj hrani. Nije ni zdravo da se jede previše, što svaki doktor potvrđuje. Više manjih obroka na dan, što više voća i vitamina. To je moj savjet svim trudnicama.

Kako i na koji način uživate u trudnoći?

– Ima svoje prednosti i mane, ali se trudim da sve poteškoće nekako stojički podnesem. Ne volim biti lijena. Zaista se trudim da trudnoću proživljavam na lijep i poseban način. Uživam sa svojim suprugom u svakom trenutku. Pripremamo se za roditeljstvo i to nas izuzetno usrećuje. Kao jedan od najljepših trenutaka izdvojila bih onaj kada smo prvi put osjetili našeg sina u stomaku. To je bio neopisiv osjećaj.

Postoji li strah od porođaja?

– Posljednji mjesec mnogo razmišljam o samom porođaju, ali ne iz razloga da se plašim, već zbog toga što sam prosto takva, želim o svemu da se informišem. Mislim da je mnogo lakše kada sve znate i kada ste pripremljeni. Potpuno sam spremna i svi iščekujemo taj važan trenutak. Istovremeno sam zbunjena, uzbuđena i sretna. Emocije su pomiješane.

Jeste li se već odlučili za ime bebe?

– Suprug i ja smo imali po nekoliko imena u izboru koja su nam se sviđala, također naši kumovi bez kojih ništa ne može proći u našem slučaju, pa ni davanje imena. Nismo se mogli usaglasiti, pa smo izvlačili papiriće i glasali. Bilo nam je stvarno zabavno. Na kraju je opet bilo po mom i kuminom izboru, a muškarci su se morali usaglasiti. Šalu na stranu, na kraju smo svi zadovolji imenom koje smo odabrali. No, ne bih ga otkrivala dok se naša beba ne rodi.

Kupujete li već stvari za bebu?

– Nisam od onih žena koje na samo saznanje o trudnoći kupuju stvari za bebu. Mi smo tek sad, početkom devetog mjeseca trudnoće počeli da razmišljamo o tome. Za sada imamo kolica i krevetić, ostale potrebne stvari za našeg sina obezbijedit ćemo u narednom periodu.

Šta je ključ harmoničnog odnosa?

– Prije svega ljubav, sreća, poštovanje i sopstveno zadovoljstvo. Mislim da je suština biti s nekim jer to želiš, a ne zato jer trebaš. Osim što je važno da imate svoje afinitete, važno je da imate i vrijeme i prostor potpuno odvojeni. Neki ljudi se plaše da daju svom partneru slobodu i samostalnost. Međutim, korijen problema leži u nedostatku povjerenja u tu osobu, ali i sebe. Upravo tako pokazujete koliko ga ne poštujete. Ljubomora je odraz vaše nesigurnosti u sebe, a ne njega, a to je ono što narušava odnos između dvoje ljudi.

Na kojim vrijednostima nastojite graditi svoj odnos?

– U svakom odnosu pa tako i u bračnoj zajednici iskrenost, posvećenost i ljubav su osnov za zdrav odnos između dvoje ljudi. Suprug i ja imamo međusobno poštovanje i razumijevanje. Imamo jako dobru komunikaciju.

Kada publika može očekivati Vaš povratak na scenu i šta je to što pripremate za njih?

– Ne mogu tačno precizirati vrijeme mog povratka, ali svakako da se planiram vratiti svom poslu. Još je rano pričati o tome. Nakon rođenja sina želim jedno vrijeme da se posvetim njemu i da uživam u majčinstvu. Naravno da planiram nastaviti tamo gdje sam stala i da svoju publiku obradujem novim pjesmama, živim svirkama i novim projektima.

Naida sa suprugom

Foto: Mario Klein

Pratite nas na društvenim mrežama