Na današnji dan izašao je 1. broj najtiražnijeg magazina: U video porukama o “Azri” govore čitatelji i poznati

Piše: Mirela Kukan

Prvi broj magazina “Azra”

Na današnji dan, 18. septembra 1996. godine izašao je prvi broj magazina „Azra“, najtiražnijeg i najstarijeg bosanskohercegovačkog časopisa za ženu i cijelu porodicu.  Ove godine, nažalost, ne možemo kao i svake do sada upriličiti tradicionalnu proslavu, uz prisustvo najvećih bosanskohercegovačkih i regionalnih zvijezda. No, odgovornost i zaštita zdravlja je prije svega.

Magazin „Azra“, koji već pune 24 godine izlazi pod krovom izdavačke kuće velikog „Avaza“, uvijek je bio društveno-odgovoran časopis.  Zato, prilagođeni uvjetima pandemije izazvane Corona virusom, umjesto tradicionalne proslave ove godine šaljemo dobre vibracije i poruke ohrabrenja, primljene sa svih strana virtuelnog svijeta.

Umjesto nas, o nama govore naši dragi saradnici, čitatelji, poznate ličnosti, gosti „Azre“, koji su nam poslali online poruke. „Azra“ ih prenosi u digitalnom izdanju, a one su nam samo dodatni podstrek i obaveza da i dalje budemo upravo ovakvi kakvim nas vi vidite!

Hvala vam od srca!

Zvezdana Stojaković, novinarka, urednica i voditeljica na BHRT i poznata blogerica

-Magazin „Azra“ proslavlja 24 godine svog postojanja, pa neka je sretno i da dočekate još puno puno godina. Posebno sam emotivna kada je magazin „Azra“ u pitanju. Naročito što sam i ja imala tu čast da budem na naslovnici. Moje dvije omiljene naslovnice magazina „Azra“ svakako su moja sa starijim sinom i moja s mlađim sinom . Drago mi je što je „Azra“ uvijek podržavala ženske priče, ženske teme i porodicu. Često se sjetim onog  „Azrinog“ spota koji je glasio: „Samo je ‘Azra’ prava Bosanka“!

 

Amel Ćurić, bh. pjevač

-Draga „Azra“ želim ti od srca sretan 24. rođendan, još si mlada, pred tobom je dug život. Sretno dalje!

 

Sara Bero, majka troje djece

-„Azra“ magazinu čestitam 24. rođendan, da ih još mnogo slavite, i da ste uvijek tako uspješni. Jako mi je drago da ste opstali kao jedini nedjeljni magazin u Bosni i Hercegovini. Ljubim vas i volim.

 

Suzana Mančić, glumica, pjevačica, TV voditeljica

-U današnje vrijeme štampanim medijima nije baš lako, velika je konkurencija, svi se bave atrakcijama, skandalima i žutilom, a ja znam da vi niste takvi. Ja znam da ste se vi uvijek trudili da predstavite svoje sagovornike i teme na jedan objektivan, dobar i pristojan način. Nadam se da ću uvijek biti rado viđen gost u vašoj redakciji. Sretna vam godišnjica.

 

Goca Tržan,  pop pjevačica

-Dragi moji prijatelji, želim vam sretan rođendan. Drago mi je što sam bila dio vas svih ovih godina, a nadam se da ću biti i dio budućih. Veliki poljubac za sve vas koji radite u “Azri”, a najveći za one koji je čitaju.

 

Amila Lačević-Ćoralić, novinarka i modna dizajnerica

-Timu magazina „Azra“ čestitam 24. rođendan uz želju da i dalje ostanete baš takvi kavi jeste, jer ste takvi već dugo dio naših obitelji. Jedan prekrasan porodični magazin koji kroz svoje priče promovira prave vrijednosti i prekrasne ljude koji je uvijek tu kao podrška ženama. Emotivno sam vezana uz „Azra“ magazin, budući da je prvi novinski članak o meni izašao upravo u „Azri“. Mislim da mama kući još ima sačuvan taj primjerak, a u međuvremenu smo mu dodali još poneki. Pravimo neku malu kolekciju.

 

Mahira Ahmiš, majka dvoje djece i supruga Eseda Ahmiša oboljelog od multipleskleroze

 

-“Azri” čestitam 24 godine otkako je izašlo prvo izdanje magazina, kojem želim mnogo uspjeha i da i dalje bude jedan od najtiražnijih i najuspješnijih u BiH, kao što je bio i do sada. I sama sam redovna čitateljica magazine “Azra”. Ko je čitao do sada neka nastavi, a ko nije neka počne!

 

Danijela Džakula, poljoprivredna poduzetnica iz Stoca

-Bavim se poslom koji nije baš tipičan za žene. Ljubav prema tom poslu sam naslijedila od svoga oca koji je bio velika podrška i iskreno, dok je tata bio tu, ja nisam imala strahove u životu. Otkako njega nema, morala sam da se suočim s raznim strahovima poput toga da nešto ne znam ili ne mogu sama da uradim. Mislim da sam većinu tih strahova uspješno riješila. Jedan od bezveznih strahova koji je ostao jeste strah od kamere, a eto danas smo i njega riješili. Moja poruka ženama bi bila sljedeća: da nema mjesta za strah i da mogu da ostvare sve što požele. Čestitam magazinu „Azra“ 24. rođendan i želim da se zahvalim što se već pune 24 godine bori za žene, pišući o njima i podržavajući ih na taj način. Sve najbolje od srca želim, volim vas i samo nastavite!

 

Indira Kučuk Sorguč, kolumnistica

-Draga moja „Azra“, danas puniš 24 godine. Nije to neki veliki broj, nije okrugao broj, nije magičan, ni jubilaran, ali je poseban. Jer, 24 nije malo. Ti si izašla iz tinejdžerske faze, sada si zrela, sada jednostavno imaš pred sobom cijeli svoj život, možeš da oformiš porodicu, možeš da budeš sretna i poletna. Ti to i jesi, jer ti si „Azra“, zaista posebna, jedinstvena, tvoje priče su univerzalne, tvoje priče dotiču svakoga od nas. Ja ti želim da uvijek budeš sretna i želim ti da uvijek ispisuješ prekrasne priče, najljepše ljubavne romanse i najiskrenije priče iz stvarnosti, koje nas, zapravo, najviše dotiču. Želim ti da budeš vječna, želim ti vječnost, želim ti da i kada nas ne bude, kada ne bude ni moje kolumne ovdje, kada ne bude nikoga ko do sada ispisuje ove priče, da ipak živiš ti, s nekim novim pokoljenjima u nekim novim okolnostima. Sretan ti rođendan, draga „Azra“, sretan ti rođendan, prekrasna Redakcijo, uz vas sam do vječnosti.

 

Mirsad Terzić, bh. rukometaš

– Draga „Azra“, sretan ti 24 rođendan, drago nam je da si sve ove godine opstala kao jedini sedmični magazin u BiH, želimo ti još mnogo godina uspješnog rada, dobrih sagovornika, intervjua, tema i neiscrpnih vijesti. A svi znamo da novina ne uspijeva bez dobrih novinara i osoblja, zato vas sve pozdravljamo i želimo sve najljepše… Sretan rođendan!

 

Sanela Prašović, političarka, nekadašnja poznata novinarka i TV voditeljica

-Ljubav je važna u životu svakoga čovjeka. Ljubav je ono što poklanjamo nekome. „Azra“, magazin za ženu i porodicu poklanja nam svoju ljubav godinama. Za rođendan vam upućujem iskrene čestitke, zahvaljujem za svaki intervju, svaku fotografiju, svaku vijest koju ste proteklih godina objavili o meni. Jedna sam od onih koji su bili mnogo puta na naslovnici „Azre“ i koji su ispričali svoje priče javnosti upravo putem ovog magazina. Moja porodica redovno, svake sedmice, čita „Azru“ kao i ja, i želim da traje. Sretan vam rođendan!

 

Zinaida Jamakosmanović, direktorica Agencije za odnose s javnošću ZI PR

– Nije mala stvar, 24. rođendan. Čestitam sjajnoj ekipi magazina „Azra“ koja svakodnevno radi na pravljenju  fenomenalnog sadržaja kako za magazin, tako i za portal. Poruka za čitateljke „Azre“, sigurno neće biti: mi smo najbolje, mi smo najjače, vodite računa o sebi, itd. Moja želja vama jeste, prije svega, dobro zdravlje, želim nam i zdravu pamet u ova teška izazovna vremena kroz koja smo prolazili u posljednje vrijeme i, nažalost, još prolazimo. A, natjerala su sve nas žene da napravimo neke promjene u životu, da se prilagodimo na ovu tzv. novu normalu. Svima želim da u ovoj „novoj normali“ napravimo svoj mikrosvijet u kojem ćemo biti, prije svega, zdravi, ali i sretni. Da bismo to postigli, drage moje, glasajmo u novembru. Izađite na izbore i glasajte. Mi smo većina glasačkog tijela. Glasajte za žene, jer žene ne samo da su sposobnije, organizovanije nego su i senzibilnije. Sigurna sam da će žene bolje zastupati vas i boriti se za vaša prava. Zato sretno nam svima!

 

Selma Mekić, islamska pedagoginja, kaligrafkinja i modna dizajnerica

-Čestitam 24. rođendan magazinu „Azra“ i želim da poručim svim ženama da, čime god se bavile, kojim god putem išle, u životu je najvažnije da negdje usput ne izgubite osmijeh.

 

Nazif Gljiva, legenda bh. muzike, kantautor i organizator velikih koncerata

-Čestitam 24 godine „Azre“. Za ove 24 godine jako lijepo sam sarađivao s vama i želim vam još 100 puta da proslavite, da živite iz generacije u generaciju, jer smatram da je ovaj sedmični list jedan od najboljih na našim prostorima.

 

Leyla Hajrović, supruga bh. reprezentativca Izeta Hajrovića

-Čestitam „Azri“, najčitanijem magazinu u BiH, i želim sve najbolje za 24. rođendan. Hvala vam mnogo što ste sve ove godine tu, pogotovo za nas žene. Hvala vam i što sad u ovom teškom  periodu kroz koji svi idemo nama ženama pružate teme da skrenemo misli. Također, želim svim čitateljima za ostatak ove godine da poželim puno, puno zdravlja, čuvajte se, budite humani, gledajte se, pazite se. Sad više nego ikada trebamo ne samo da razmišljamo samo za sebe, nego da imamo i obzir prema drugim ljudima. Nadam se da se uskoro svi opet zajedno družimo.

 

Sulejman Memo Haljevac, akademski slikar i političar

-Sretan 24. rođendan našem najboljem časopisu u BiH, „Azri“. Želim vam i dalje da ulazite u naše domove, da nam donosite pozitivnu energiju i da živite kako ste i do sada, ove 24 godine živjeli, sa svima nama. Idite dalje i budite i dalje nabolji.

 

Merima Bašić, osnivačica „Parfemologije“

-Dragoj prijateljici „Azri“ želim sretan 24. rođendan. Nadam se da će nas pratiti njeno prijateljstvo i u  narednim godinama, da će naredne generacije dočekati 100. „Azrin“ rođendan i da će spoznati ljepotu prijateljstva naše „Azre“.

 

Nana Nadarević, PR stručnjakinja, Zagrepčanka, kćerka glumačkog barda Mustafe Nadarevića

-Uredništvu „Azre“ i svim čitateljicama magazina „Azra“ želim sretnu 24. obljetnicu  od izlaska prvog broja i želim da imate još barem 24 godine ispred sebe. Pozdav svima!

 

Nikolina Kovač i Saša Kapor, muzički bračni par

– Traju oni koji vrijede, a mi vam želimo da trajete još dugo, dugo godina! Sretan 24. rođendan magazinu „Azra“!

 

Samra Menzilović i Nidal Čaušević, voditelji na Radiju M

– „Azra“ magazin 18. septembra slavi svoj 24. rođendan. Nidal i ja vam želimo još toliko godina printa i uspješnog poslovanja. Sretan rođendan!

 

Ajla Šabanović, voditeljica na TV N1

– Biti printani medij u digitalno doba nije nimalo jednostavno. Naročito nije jednostavno opstati 24 godine. Želim vam sretan rođendan i da trajete još barem toliko, ali i mnogo, mnogo duže. Nastavite nam puniti bh. svakodnevicu pozitivnim temama, ljudima i pričama koje svake srijede birate za vaše čitatelje i uspijevate nam izmamiti osmijeh na lice. Nastavite neprikosnoveno, hrabro i odlučno koračati bh. medijskom scenom. Hvala vam velika za sve godine saradnje i radujem se saradnji i u godinama pred nama.

Sergej Ćetković, pjevač

– Jedan veliki pozdrav iz Beograda našim dragim prijateljima iz magazina “Azra”. Želimo sretan rođendan, još 124 godine minimalno da dočekaš. Mnogo dobrih tekstova, naslova i lijepih priča. Puno vas voli i pozdravlja Sergej Ćeković.

 

Vodeći sedmični list i portal

Povodom “Azrinog” rođendana, ove srijede, 16. septembra izašao je svečarski broj printanog izdanja „Azre“ u kojem  dijelimo i posebne poklone, a među kojima možete pronaći i svoj omiljeni parfem.

Zajedno s vama, našim vjernim čitateljicama i čitateljima, obilježavamo 24. godišnjicu. U početku je “Azra” izlazila svake druge srijede, da bi sedmična novina postala već od 18. juna 1997. i vrlo brzo formirala autentični bosanskohercegovački brend. Od tada do danas „Azra“ se, prateći sve bitne životne događaje, pojave i trendove u umjetnosti, kulturi, modi, filmu, muzici, etablirala kao vodeći sedmični list i portal namijenjen ne više samo ženi i porodici, nego i društvu u cjelini. Od te prve poslijeratne pa sve do ove godine, slavili smo rođendane, jubileje, imali naše silver i magične noći, izdavali specijale, izlazili i na više od 200 strana po izdanju.

Uz „Azru“ već treću deceniju stasava i bosanskohercegovačka javna scena, čime se posebno ponosimo. Ispisivali smo historiju u borbi za bolji položaj i prava žene i porodice kao osnovne ćelije društva.

I ispisivat ćemo je i dalje, zajedno s vama. I sada, prilagođeni ovogodišnjim posebno teškim okolnostima zbog bolesti COVID-19 koja hara svijetom, ali uvijek i zauvijek s vama i uz vas, jer „Azra“ je vaša najbolja prijateljica.

Dragi naši, ovo je tek prvih 24, idemo do beskonačnosti, u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju.

Članak priredili novinari “Azre”: Mirela Kukan, Lejla Bejdić, Aldina Zaimović, Emina Idrizović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti