Liječite gastritis prirodnim putem

Piše: Redakcija

 

 

Gastritis predstavlja upalu želučane sluznice. Dijagnoza se može postaviti nakon što se uzmu uzorci sluznice želuca (tzv. biopsija) i pogledaju pod mikroskopom (patohistološka dijagnoza, PHD), dakle, ona se ne postavlja prema endoskopskom ili radiološkom izgledu sluznice. Ako nema upalnog infiltrata sluznice, ili je on minimalan, tada govorimo o gastropatiji.

Gastritis se može podijeliti na akutni i hronični. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mjesecima i godinama, tada govorimo o hroničnom gastritisu. Gastritis je svakako bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.

Šta ga uzrokuje?

Akutni gastritis može biti erozivni, flegmonozni ili infektivni (usljed infekcije bakterijom H. pylori). Hronični gastritis može biti posljedica hronične infekcije bakterijom H.pylori, povratom žuči iz duodenuma u želudac (nakon kolecistektomije), multifokalni atrofični gastritis, autoimuni gastritis, gastritis nakon operativnog odstranjenja donjeg dijela želuca (npr. zbog zloćudne bolesti), infektivni gastritis uzrokovan drugim uzročnicima (Helicobacter heilmannii, mikobakterije, Treponema pallidum, virusi, paraziti, gljive), granulomatozni gastritis, eozinofilni gastritis, limfocitni gastritis, tzv. graft versus host disease te brojni drugi uzroci.

Okidači za čir

Ako u obzir uzmemo malo genetike i pogrešne prehrane te mnogo stresa, alkohola, s vremenom će se inače otporna sluznica “pokoriti” i razvit će se gastritis. Jedan od uzročnika može biti i Helicobacter pylori – bakterija koja u velikim količinama uzrokuje upalu želučane sluznice, a u daljem pogoršanju može doći i do karcinoma želuca.

Simptomi

Najčešće su kod većine pacijenata prisutni bolovi, nadutost, žgaravica i podrigivanje, mučnina, osjećaj težine u želucu. Zbog hlapljenja želučane kiseline prema gore, često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem pa čak i raznim kožnim problemima. Neke osobe s pozitivnom H.pylori imale su čudne crvene fleke, eriteme, po koži, kapcima… S liječenjem se sve povuklo. Ako kiselina jako iritira sluznicu jednjaka i usne šupljine, razvit će ezofagitis, tj. upala jednjaka, a sluznica usta i jezika bit će bijela, s naslagama i problemima: bolovi, peckanje jezika, nelagoda, slabije uzimanje hrane pa i gubitak na tjelesnoj masi.

Dijagnostika

Nakon gastroskopije, RTG-a želuca i određivanja H.pylori iz stolice ili iz daha (ne iz krvi, jer taj nalaz može biti lažno pozitivan), počinje terapija. Osim nalaza važna je i anamneza, zato što se najbolja terapija odlučuje na osnovu pacijentovih simptoma. Tako će neko dobiti čaj i kapi za gastritis, žgaravicu i zatvor, a neko drugi za gastritis i jake bolove ili mučninu, terapija je, dakle, individualna. Terapija će ovisiti o simptomima, godinama, nekim drugim dijagnozama, lijekovima koji se uzimaju ili ne uzimaju.

Čaj za gastritis i H.pylori

Sastojci:

Majčina dušica, metvica, crni sljez, kadulja

Primjena:  Sve biljke treba staviti u jednakim omjerima. Dnevno treba popiti pola litre do litru mlakog čaja, bez meda ili limuna. Treba izbjegavati preljuto, preslano, premasno kao i prehladnu ili prevruću hranu i tekućinu. Tokom prvih mjesec ili dva treba izbjegavati i svu sirovu hranu. Bolesni želudac ne može prožvakati celulozu iz sirovog voća i povrća. Zato povrće treba biti kuhano i pirjano, a voće također kuhano na kompot ili pečeno u rerni. Dakle, termički obrađeno.

Tinktura za gastritis

Sastojci:

Kadulja, borovica, plod Melisa Lincura ili Pelin

Primjena: Dnevno se pije od 50 do 100 kapi tinkture, tj. biljnih kapi u decilitru vode ili još bolje u čaju. Treba biti strpljiv i provoditi terapiju nekoliko mjeseci, dok se simptomi ne smire i dok nalazi na H.pylori ne budu negativni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti