Do proljeća uživajte u ukusnim slasticama od smokve, šljiva, šipka i borovnica

Piše: Redakcija

Kraj ljeta uvijek miriše na pripremu slatkiša za zimu, a priprema džemova uvijek predstavlja zadovoljstvo za sve ukućane. Dok nešto stariji pripremaju namirnice kako bi kuhali najdivnije džemove oni najmlađi koriste svaku priliku da isprobaju ovu slatku slasticu. Odlučili smo vam pomoći i pripremili recepte u kojima će uživati cijela porodica sve do proljeća i pojave prvih slatkih plodova

 

Pekmez od borovnica i chia sjemenki

Sastojci:

3 šoljice svježih ili smrznutih borovnica

2 kašičice naribane limunove korice

¼ šoljice svježeg limunovog soka

3 kašike meda ili javorova sirupa

¼ šoljice chia sjemenki

Priprema:

U loncu pomiješajte borovnice, limunovu koricu, limunov sok i med i kuhajte uz povremeno miješanje oko pet minuta. Kašikom lagano zdrobiti pola borovnica kako bi otpustile svoje sokove te nastavite kuhati još 10 minuta. Provjerite odgovara li vam slatkoća pa dodajte još meda ukoliko vam nije dovoljno slatko. Dodati chia sjemenke, promiješati i kuhati svega minutu. Skinuti s vatre i uliti u teglicu. Pekmez potrošite unutar dvije do tri sedmice. Ukoliko ga želite ostaviti za kasnije s obzirom da ne sadrži konzervanse, tada ga zamrznite pa odledite po potrebi.

 

Džem od šljiva i đumbira

Sastojci:

4 kg šljiva

500 g fruktoze

4 vanilin šećera

kašičica mljevenog kardamoma

2 kašičice mljevenog cimeta

sok od 1 limuna

bijeli dio kore od 1 limuna

100 g đumbira

100 ml ruma

Priprema:

Operite šljive, očistite ih od koštica i prepolovite na pola. Đumbir očistite i ogulite od kore, izrežite na šire kriške i dodajte šljivama. Potom u lonac dodajte sok od jednog limuna, fruktozu ili šećer te vanilin šećer pa sve dobro promiješajte i ostavite da se šljive maceriraju, odnosno, da odstoje u šećeru kako bi se od plodova šljiva izdvojila tekućina. Možete ih ostaviti u frižideru i preko noći, ali ako nemate vremena, neka odstoje tako najmanje tri sata. Stavite lonac sa šljivama na laganu vatru i neka polako zakuha. Kad je zakuhalo, dodajte začine cimet i kardamom te na veće komade narezani bijeli dio korice od limuna. Pustite da se džem kuha na laganoj vatri oko sat i 30 minuta. Pri kuhanju možete, ali ne morate skidati pjenu koja se stvara. Ako džem lagano kuha, pjena će se manje stvarati. 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte rum i dobro promiješajte. Provjerite je li džem kuhan, ako se džem prilikom guranja prstom ili kašikom lagano mreška, džem je spreman za ulijevanje u tegle. Tegle sterilizirajte u vrućoj rerni, izvadite ih pa odmah u njih ulijevajte vrući džem. Kad ste ulili džem u teglu, po površini zalijte žlicom ruma i zatvorite teglu. Zamotajte u krpu ili veći peškir pustite da se tako hlade dok se potpuno ne ohlade.

 

Jednostavan džem od smokava

Sastojci:

1 kg svježih smokava izrezan na kockice

1/4 šoljice meda

2 kšike vode

kašika soka od limuna

kašika balzamičnog octa

Priprema:

U srednje velikoj tavi izmiješaj smokve, med, vodu i limunov sok. Kada smjesa zakuha, smanjiti vatru. Kuhati uz često miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknuti džem s vatre i umiješati balzamični ocat.  Prebaciti u čistu staklenu teglu i ostaviti da se potpuno ohladi prije nego što se zatvori.

 

Marmelada od šipka

Sastojci:

1 kg šipka

70 dag šećera

mahuna vanilije

malo vode

Priprema:

Šipku odstranite crni vrh nožem, operite ga i stavite u posudu te nalijte vode toliko da ga prekrije. Kuhajte dok ne omekša. Šipak propasirajte dok je topao tako da kroz gusto cjedilo protisnite zgnječene šipke i pomalo dolijevajte vode u kojoj su se kuhali. Dobivenu smjesu dvaput procijedite da uklonite sve zaostale komadiće. U procijeđenu kašu dodajte 40 dag šećera na svakih 50 dag voćne kaše. Dodajte vaniliju pa kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući. Kad se marmelada ohladi i stvrdne, stavite je u prethodno sterilizirane tegle i dobro zatvorite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti