Zbog fotografija Kobeove nesreće Californija uvela novi zakon

Piše: Redakcija

Californija je usvojila novi zakon nakon tragične smrti Kobea Bryanta, njegove 13-godišnje kćerke Gianne i još sedam osoba.

Guverner Gavin Newsom potpisao je u ponedjeljak (28. septembra) novi zakon kojim je zabranjeno da osobe koje prvi reagiraju neovlašteno fotografiraju preminule na mjestima zločina. Prijedlog zakona stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

Prema zakonu, prekršaj bi se kaznio maksimalnom kaznom od 1.000 američkih dolara po prekršaju, a osoba koja prvi reagira mogla bi fotografirati “u bilo koju drugu svrhu osim službene svrhe provođenja zakona ili stvarnog javnog interesa”, navodi The Wrap.

Novi zakonski prijedlog zakonodavci su potaknuti nakon što su zamjenici šerifskog odjela okruga Los Angelesa snimili neovlaštene fotografije Kobea i ostalih na mjestu pada njihovog helikoptera još u januaru, a podijeljeni su izvan istrage, prenosi Los Angeles Times.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti