Neka mrkva bude na meniju ove jeseni

Piše: Redakcija

Mrkva se u našoj tradicionalnoj kuhinji najčešće stavlja u čorbasta jela, ali se od ovog zdravog i ukusnog povrća mogu praviti slane i slatke poslastice, salate i predjela, može i da se peče, te griluje. Donosimo vam četiri prijedloga kako da ovu izuzetno zdravu namirnicu uvrstite u svoju trpezu

Processed with VSCO with f2 preset

Torta od mrkve s kremom od sira

Sastojci za biskvit:

3 jaja

215 g brašna

250 g naribane mrkve

235 g smeđeg šećera

120 g mljevenih oraha

kašičice cimeta

2 kašičice praška za pecivo

(10g) ½ kašičice soli

210 g ulja

Sastojci za kremu:

375 g krem sira

220 g mascarponea

290 g bijele čokolade

40 g šećera u prahu

korica jedne narandže

Priprema:

Zagrijte rernu na 165 Celzijevih stepeni, zatim premažite puterom i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili dva od 20 cm. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i so, dodajte mljevene orahe i sve skupa promiješajte. U drugu zdjelu sitno naribajte oguljenu mrkvu.

Jaja i šećer izmiksajte dok se smjesa ne udvostruči i ne postane pjenasta pa onda dodajte ulje i sve dobro izmiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke i izmiksajte tek toliko da se sjedini, na kraju umiješajte i naribanu mrkvu. Ravnomjerno rasporedite u tri kalupa i pecite 25-28 min. Najbolje je da provjerite nakon 20 minuta da li je pečeno, jer uvijek vam je lako po potrebi produžiti pečenje. Biskvit je gotov kad, nakon što u njega ubodete čačkalicu, ona izađe suha ili s dvije-tri vlažne mrvice. Biskvite ohladite desetak minuta u kalupu, a onda ih okrenite i položite na rešetku da se ohlade do kraja.

Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izmiksajte zajedno krem sir, mascarpone i koricu narandže. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali, te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjir za serviranje, a prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit zalijepi i ne leti po tanjiru. Premažite kremom, pa stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopako tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme i stavite u hladnjak na 20-30 minuta. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji.

Krem supa od mrkve

Sastojci:

pileći temeljac

1 kg mrkve

1 veća jabuka

peršun

korijander u zrnu

slatki curry

svježe mljeveni biber

maslinovo ulje

bademi za posipanje

Priprema:

Prvo napravite pileći temeljac. U vodu stavite pileće kosti, oguljenu glavicu luka, svježi celer (jedna kriška je dovoljna kako juha ne bi bila prejaka) i kockicu za juhu, te kuhajte na laganoj vatri. Zatim dodajte mrkvu i jednu veću oguljenu jabuku da juha ne bude prejaka. Pred kraj ubacite listove peršuna i malo korijandera u zrnu. Za još bolji okus juhe dodajte i malo slatkog curryja u prahu i svježe mljeveni crni papar. Ako juha nije dovoljno slana dodajte soli ili vegete, iako je sama kocka za juhu dovoljno slana. Temeljac procijedite, zatim izmiksajte mrkvu i procijeđeni temeljac u blenderu dok ne dobijete željenu gustoću. Možete dodati i kap domaćeg maslinovog ulja. Pri posluživanju prepržite listiće badema, te ih pospite po juhi.

Mrkva kao prilog

Sastojci:

500 g mrkve

2 kašike maslinovog ulja

kašike kopra

kašike limuna

so i biber

Priprema:

Mrkvu očistite i prerežite je na pola po dužini. Ubacite ih u veću zdjelu, dodajte maslinovo ulje, prstohvat soli i biber. Tavu dobro zagrijte, pa u nju ubacite mrkvu i prekrijte poklopcem. Grilajte oko pet minuta, dok mrkva ne poprimi boju. Okrenite mrkve, pa postupak grilanja ponovite i s druge strane. Za to vrijeme nasjeckajte kopar i pomiješajte ga sa sokom jednog limuna, soli i biberom. Kada su mrkve gotove, začinite ih mješavinom dressinga s koprom i poslužite tople.

Sok od mrkve

Sastojci:

2 kg mrkve

1 l vode

5 limuna

5 dkg limunske kiseline

1/2 ekstrakta narandže

Priprema:

Očistite mrkvu i naribajte je, potom je stavite u litar vode, dodajte iscijeđen sok od pet limuna, limunsku kiselinu i sve dobro promiješajte. Ostaviti da stoji na hladnom mjestu 24 sata. Sljedeći dan sok procijedite kroz sito i gazu. Onoliko soka koliko ste dobili toliko dodajte šećera i miješajte da se šećer otopi. U smjesu dodajte ekstrakt od narandže. Sok sipajte u flaše i spremite na hladno mjesto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti