Ove muškarce svijet danas slavi kao heroje

Piše: Preuzeti tekst

Foto: Instagram/TRT DEUTSCH

 

Recep Tayyip Gültekin i Mikail Özen, turski su MMA borci koji su se sinoć našli usred terorističkog napada u Beču te pokazali veliku hrabrost, spašavajući živote ljudi.

Oni su od sigurne smrti spasili stariju ženu i ranjenog policajca tokom stravičnog napada kada su ubijene četiri, a ranjeno 17 osoba, a nažalost, danas je jedna od njih podlegla te se broj smrtno stradalih popeo na pet.

Žrtava bi možda bilo i više da se u blizini sinagoge u vrijeme napada nisu našla dvojica turskih MMA boraca koji inače žive u Beču. O njihovom se herojskom djelu ne bi ni znalo da se snimke njihova spašavanja starije žene i ranjenog policajca nisu proširile društvenim mrežama. Na jednoj od snimaka čuje se kako Özen viče građanima na turskom da se sklone, što je i sam učinio, bacivši se iza zida ulaza u postaju podzemne željeznice. Gültekin je, pak, ranjen u nogu dok je pomagao policiji.

 

“Jedna starija žena je hodala baš prema mjestu gdje se događala pucnjava. Kada smo je vidjeli, zaustavili smo se i povukli je s nama na sigurno. Potom smo došli do stanice metroa gdje je bilo troje policajaca i jedan napadač. Tamo je jedan policajac ranjen. U tom trenutku smo od napadača bili udaljeni tek nekih šest-sedam metara”, ispričao je Özen.

Nakon što je Gültekin ranjen, otišli su u policijsku stanicu gdje su ispričali sve što su vidjeli. “Ispričali smo im sve što smo vidjeli. Bili su odjeveni u bijelo i u rukama su imali duge cijevi”, ispričao je Özen.

Na društvenim mrežama su ih već prozvali herojima Beča. “Ovo su heroji Beča: Mikail Özen i Recep Tayyip Gültekin. Riskirali ste svoje živote i spasili život žene i ranjenog policajca”. “Nije uvijek dovoljno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, neophodna je i hrabrost. Hvala vam!”, samo su neki od komentara.

Izvor: Kronen Zeitung

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti