Diego Maradona: Droga i alkohol uništili su život nogometnog genija

Piše: M. K.

Jedna od najvećih fudbalskih legendi Diego Armando Maradona preminuo je u 60. godini javljaju mediji. Fudbalski genije nedavno je podvrgnut  hitnoj operaciji na mozgu.

Njegovi fanovi sa zastavama na kojima je prikazana argentinska bivša nogometna zvijezda i trener Gimnasia La Plata dežurali su ispred klinike Ipensa gdje je primljen Maradona, u La Plati, provinciji Buenos Airesa.

 

On je posljednjih godina imao zdravstvenih problema zbog dva srčana udara i hepatitisa.

Na rođendan 30. oktobra kratko je prisustvovao utakmici svoje Gimnasije La Plate, a na utakmicu je došao u pratnji telohranitelja, bez čije pomoći nije mogao da se kreće.

Mediji navode i da je u proteklih nekoliko dana imao problem sa apetitom i da je zajedno sa porodicom i ljekarskim timom tada odlučio da ode u bolnicu.

Svjetski prvak s Argentinom iz Meksika 1986., jedan od najboljih i najpopularnijih nogometaša svih vremena peto je od osmero djece rođene u porodici Chitora i Tote Maradone, u Villa Fioritu, općina Lomas de Zamora, radničkoj četvrti Buenos Airesa.

O Maradoni su napisani čitavi novinski romani, knjige, snimani filmovi, prepričavane legende. Mit o “Malom zelenom”, “Božjoj ruci” živjet će sigurno još stoljećima, ali uvijek se javnost zanimala i za njegov privatni život koji je, nažalost, uništio drogom i alkoholom.

AFP

Maradona je imao 16 godina kada je 1977. godine debitirao u reprezentaciji i sve bi teklo vjerovatno isto tako lijepo kao i njegove golijade da nije ogrezao u narkoticima.

 

 

Nije nikakva tajna da je kroz svoj buran život volio žene. Zvanično, ima petero djece s različitim partnericama, ali je nakon tog priznanja broj njegovih nasljednika porastao na osam. Prošle godine je priznao očinstvo troje djece na Kubi gdje se odvikavao od droge.

Navodno je otac ukupno osmero djece, ali se u zvaničnim biografijama pojavljuje njih pet: sinovi Diego Sinagra i Diego Fernando Maradona Ojeda, te kćerke Giannina Maradona, Dalma Maradona, Jana Maradona. Diego Sinagra je 34-godišnji sin iz Maradonine veze sa Cristianom Sinagra. Dalma ima 33, a  Giannina 31 godinu i njih je stekao iz 20- godišnjeg braka sa Claudiom Villafane. Jana Maradona (24) je djevojka koju je legendarni fudbaler priznao kao svoju kćerku tek 2014. godine pod prislom italijanskog suda. Majka sedmogodišnjeg Diega Fernanda Maradona Ojede je Veronica Ojeda.

– Imao sam 13 godina kad sam izgubio nevinost. Bilo je to u podrumu, s jednom starijom damom. Poza: ja gore, a dama… Čita novine. Toliko joj je bilo dobro sa mnom – nasmijao se na svoj račun.

U dvadesetim godinama zaljubio se u Claudiju Villafañe s kojom se vjenčao 1989. godine.

Foto: Pinterest

Na vjenčanju je bilo 1.200 zvanica, a goste je zabavljalo 80 muzičara. U svadbenoj torti bilo je sakriveno čak 99 zlatnih prstenova. Iako ju je, kako je rekao, beskrajno volio, nije joj mogao biti vjeran.

– Nisam bio svetac – rekao je Maradona komentirajući svoju nevjeru.

Njegovu je igru na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. zasjenila ljubavnica Cristiana Sinagra, trudna s njegovim sinom Diegom Armandom Maradonom Sinagrom. Godinama je Maradona odbijao priznati očinstvo, a sina je upoznao tek 2003. godine. Supruga mu je ipak oprostila nevjeru, a zajedno su dobili dvije kćeri – Dalmu i Gianninu koje su dugo bile jedina djeca koju je priznao.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Jugando con mi nietito Dieguito, que es muy buenito y no llora nunca. Al contrario, se mata de la risa… ❤

Objavu dijeli Diego Maradona (@maradona)

– Moja jedina djeca su Dalma i Giannina. Ostalo je produkt mog novca i pogrešaka – govorio je neponovljivi nogometni čarobnjak, a tokom braka dobio je izvanbračnu kćerku Janu.

Skandali su rezultirali bračnim krahom nakon 20 godina života s Claudijom, a broj Maradonine djece ostao je misterija. Zna se da je 2013. njegova bivša partnerica Veronica Ojeda, koju je ostavio u četvrtom mjesecu trudnoće, rodila sina Diega Fernanda. No, poslije se doznalo da to nije konačna brojka.

Diego je proveo četiri godine na Kubi. Od 2000. do 2004. se liječio od ovisnosti o drogama, družio se s tadašnjim kubanskim vođom Fidelom Castrom s kojim je raspravljao o politici i sportu te se zabavljao s kubanskim djevojkama. U četiri godine na otoku uspio je napraviti čak troje djece.

– Uživao je ondje u noćnom životu, a poslije razvoda braka često ga se moglo vidjeti s tamošnjim tinejdžericama. Katkad i s više njih odjednom – rekao je neimenovani izvor.

Zamjerila mu se naposljetku i bivša supruga koju je optužio da ga je opljačkala. Navodno mu je s računa nestalo osam miliona eura pa je tada već penzionirani nogometaš angažirao istražitelje, a trag je vodio prema Claudiji. Istraga je pokazala sumnjivo povećanje broja nekretnina u vlasništvu Claudije Villafane, uključujući tri stana u Miamiju, kao i više od dva miliona eura na računu u Urugvaju.

– Ne mogu vjerovati da mi je to napravila žena koju toliko dugo poznajem – izjavio je tada u potpunom šoku.

Njegove su kćerke, međutim, stale na majčinu stranu.

Nakon što su mu dosadile jednokratne avanture, skrasio se uz 30 godina mlađu Rociju Olivu koju je nakon pet godina veze odlučio zaprositi. Pred nju je kleknuo na proslavi njenog 28. rođendana pred 45 zvanica, na kojoj je bila i njegovu kći Jana koja je zaplakala. Ni Maradona nije mogao suzdržati emocije pa je i pustio suze radosnice, misleći kako će nakon 15 godina ponovno ući u brak.

Plan je bio da se vjenčanje održi u Argentini, nakon čega se novi bračni par trebao preseliti u Bjelorusiju i živjeti u vili vrijednoj 20 miliona dolara. No, ni taj put sreća nije bila dugog vijeka. Problemi su nastali kada ga je Rocio tužila zbog navodnog duga od 5,7 miliona eura, čak ga je i izbacila iz kuće koju joj je on kupio na dar.

Nakon toga mu se zdravstveno stanje, koje je ionako bilo loše, dodatno pogoršalo, a mediji su počeli nagađati da se ponovno počeo drogirati. Te su spekulacije potaknule i njegove apsurdne izjave. Tako je u jednom intervjuu rekao da su ga oteli – vanzemaljci.

AFP

Zlatni dječak, El Diego, Mali zeleni, Božja ruka… sve su mu to bili nadimci.

Godine 1982. potpisao je za Barcelonu, kada je prvi put probao kokain. To je kasnije obrazložio ovako: “Ništa posebno. Želio sam se osjećati živahnijim.” U klubu svi su sumnjali, ali su šutjeli jer Maradona je bio prevelika investicija. Čak je nastupao u anti-droga TV reklamama i to dobro plaćenim.

Godine 1991. nakon povratka u Argentinu, uhapšen je zbog posjedovanja kokaina. Sudska presuda je glasila – kontroliran medicinski tretman. Godine 1994. ponovo je došao na naslovne stranice nakon što je iz zračne puške pogodio novinara.

Na svoj 37. rođendan, 30. oktobra 1997. godine, telefonom se javio televizijskoj stanici America Z. Oni koji su slušali kažu da se gušio u suzama. Rekao je: “Nogometaš u meni stigao je do kraja staze. Sutra će biti najteži, najgori i najtužniji dan u mom životu.”

AFP

U januaru 2000. godine otišao je na Kubu kako bi se ponovo pokušao izliječiti ovisnosti od droge, ali pitanje je koliko je i to bilo uspješno.

Brak njegove kćerke Gianinne s profesionalnim nogometašem Sergiom Aguerom trajao je 48 mjeseci. Maradona je s njim bio veliki prijatelj, ali nakon što mu je Aguero ostavio kćerku, on ga obrisao s porodičnih fotografija.

Pušio je 28 cigareta dnevno. Imao je 35 miliona eura poreznog duga prema italijanskim državnim organima. Sa 46 godina otišao je na operaciju zatezanja lica, pisalo se 2007. godine. Operacijom se želio rješiti bora, a zahvat je obavio u Kolumbiji.

AFP

S približavanjem kraja nogometne karijere sve se više upuštao u javno iznošenje svojih političkih stavova. Tako je tokom devedesetih godina 20-tog stoljeća podržavao argentinskog predsjednika Carlosa Menema. Kasnije će više simpatija pokazivati za ljevičarski politički spektar. S vremenom će postati prijatelj s kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom.

To će otići toliko daleko da će istetovriati Castrov lik na svojoj lijevoj nozi, a na desnoj ruci lik Che Guevare. Političku podršku dao je i predsjedniku Venezuele Hugi Chavezu, a prijateljstvo je gradio i s ljevičarskim predsjednikom Bolivije Evom Moralesom.

U avgustu 2007. godine u jednoj TV emisiji je rekao: “Mrzim sve što dolazi iz Sjedinjenih Država. Mrzim to cijelim svojim bićem.”

Foto: AFP; Pixell; Instagram; Pinterest i Wikipedia

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti