S bademovim uljem pobijedite bore i podočnjake

Piše: L. B.

Zbog prirodnog bogatstva koje sadrži u samo jednoj kašičici, bademovo ulje pravi je biser prirode, pa zato zauzima posebno mesto u kozmetičkoj industriji. Badem je biljka koja pripada rodu voćaka i uglavnom se gaji u zemljama Bliskog Istoka i Južne Azije. S obzirom da su bademi nutritivno bogati, prepuni vitamina E, izvori  vitamina B, esencijalnih minerala kao što su magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, kalijum, od davnina nose epitet glavnog sastojka pri liječenju i njezi tijela.

Ulje badema je idealno za upotrebu jer je veoma lagano za kožu. Možete ga namazati preko očiju da bi skinuli večernju šminku bez da ostavljate mrlje ili ga koristiti kao kremu za lice. Nije čudo zašto se najčešće koriste kreme za bebe na bazi bademovog ulja.

Čini čuda za lice

Bademovo ulje je najprirodniji način da zadržite ljepotu i elastičnost kože. Proizvodi na bazi ovog ulja se lako nanose i lagano absorbuju na koži. To pomaže da se očuva ravnoteža i vlažnost kože, kao i da se smanje manje iritacije kao npr. svrab, suha koža, psorijaza i ekcemi.

Također djeluje kao prirodni ovlaživač koji lako pomaže u izjednačavanju tena i omekšavanje kože lica. Za suhu kožu lica dodajte nekoliko kapi ovog ulja u dnevnu  kremu koju inače koristite. Iznenadit ćete se efektom i izgledat ćete preporođeno.

Odlično je u borbi protiv bora je sadrži visok nivo vitamina E, koji ne samo da spriječava nastanak bora već ublažava postojeće. Ukoliko ne želite preparate, čisto bademovo ulje je više nego adekvatna zamjena. Nježno ga utrljajte na lice svaki drugi dan pred spavanje. Svojim sastavom, ono je u mogućnosti da kožu revitalizira i učini mladalačkom, razlika će se primijetiti.

U borbi protiv bora

Dvije kašike bademovog ulja pomiješajte sa 2-3 kapi vitamina E i zagrijejte da postane mlako. Vodite računa da se ne pregrijeje jer svi zdravi sastojci mogu da ispare. Nanesite na predio bora i nježno masirajte desetak minuta. Ostavite da koža upije, a kasnije isperite mlakom vodom i osušite lice peškirom.

U borbi s podočnjacima

Za ovaj problem, pravo rješenje je bademovo ulje pomiješano s medom. Smjesu lagano nanesite na kožu ispod očiju, nježno masirajući, čime podstičete bržu prokrvljenost i na taj način koža postaje svjetlija, a nadutost nestaje.

Bademovo ulje s mlijekom u prahu – pomiješajte jednake količine bademovog ulja i mlijeka u prahu. Nanesite smjesu na dio s podočnjacima, pa ponovite ritual nekoliko puta sedmično, dok ne dobijete željeni efekt. Poželjno je jesti sirovi badem uz ovaj tretman, da bi se organizam i spolja i iznutra “obložio” bademima.

Bademovo ulje za kosu

Bademovo ulje za kosu je, kao i ricinusovo, nešto što svakako treba da koristite. Ukoliko imate suhu i oštećenu, beživotnu kosu, korištenje preparata koji sadrže ovo ulje je neizostavno! Kozmetičari često pominju razlog za opadanje kose nedostatak magnezijuma u organizmu. Bademovo ulje sadrži visoku količinu magnezijuma, kao i srodne hranljive sastojke u vidu nezasićenih mono masnih kiselina, kao i vitamina A, D B1, B2 i B6 koji su neophodni da kosa bude jaka.

Bademovo ulje za kosu je nezamjenljivo jer sadrži dovoljno proteina da vašu kosu održi mekom i zdravom. Ono jača dlaku, spriječava opadanje i lomljenje kose, a kada ga koristite u čistom obliku može oblikovati  frizure i pojačati njen sjaj.

Ovo ulje ima i ljekovita svojstva, hrani i hidrira kožu glave i pomaže u otklanjanju peruti. Svojim djelovanjem ono briše mrtve ćelije kože i osigurava sjajniju i zdraviju kosu. Također učestvuje u smanjenju upale kože glave koje je došlo usljed prašine, toplote, zagađenja ili korištenja pogrešnih preparata.

Jedite bademe

Da bi bili i ostali lijepi  nije dovoljno samo koristiti bademovo ulje kao preparat, već ga treba unositi u organizam putem hrane ili pića. Ako želite da apsolutno iskoristite sve prednosti bademovog ulja – popijte ga. Najdjelotvornije je da kašiku slatkog bademovog ulja popijete ujutru na prazan želudac.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti