Ostale su stope velikana Dragana Jovičića u koje više niko neće moći stati: Neka ti je laka zemlja bosanska dobri čovječe!

Piše: M. K.

Cijela Bosna i Hercegovina, ali i region tuguju za Draganom Jovičićem, našim glumačkim bardom koji je preminuo prošle noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike “Podhrastovi” u Sarajevu gdje se liječio od bolesti izazvane zarazom Corona virusa.

Biranim riječima punim pijeteta od bh. glumca čijih uloga će se generacije sjećati, na društvenim mrežama opraštaju se poznate ličnosti, kolege, prijatelji. “Azra” prenosi neke od tužnih reakcija na vijest o smrti Dragana Jovičića.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i uposlenici Kamernog: “Sa neizmjernom tugom i nevjericom primili smo vijest da je naš Gagi, naš Dragan Jovičić, preminuo. Otišao je Prijatelj, Čovjek, Učitelj, Glumac. Prvak. Ostavio je neizbrisiv i neporeciv trag, kako u svom Kamernom, u kojem je proveo najveći dio svoje glumačke karijere, tako i na scenama svih naših teatara. Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati. Ostali smo mi, na pustoj sceni, obesmišljeni i neizrecivo shrvani, da mu uputimo posljednji pozdrav. Da ga pozovemo na bis. Da se pozdravimo. Danas je dan žalosti za Kamerni teatar 55. Danas su zavjese spuštene.”

Dino Mustafić:  “Moj Gagi, dobri anđeo teatra. Ništa više za mnoge od nas koji te znamo i volimo neće biti kao prije. Hvala ti za svaki naš minut, dan i godinu koju si mi podario kroz umjetnost i prijateljstvo. Grlim te do neba! “

 

Haris Pašović: “Tokom Opsade Sarajeva, u Kamernom teatru 55 bio je jedan umjetnički matine. Sjećam se kako me je dirnulno kad je, tog jutra, Dragan Jovičić govorio monolog Ahmeda Nurudina iz romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića: “Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav. Ovo što imam, sad zna samo za tugu.”  Od televizijske serije “Porobdžije” od prije 45 godina, do predstave “Ay, Carmela” koju je igrao godinama, Dragan je bio postojan glumac i dobar čovjek. Dramatično povećanje broja oboljelih od Covid 19 je bilo fatalano za Dragana.”

 

Nermin Tulić: “Hvala ti za sve zajedničke umjetničke i prijateljske trenutke…Zbogom čovječe…The rest is silence…”

 

Mladen Jeličić Troko: “Zbogom, hvala ti za divne trenutke tvog života na sceni. Hvala na satima provedenim u vječitim razgovorima o sceni, o “Prazan prostor” Petera Brooka. Putuj u miru, bio si rijetko mirna i tiha, draga osoba privatno. Bio si požar pred kamerom i na sceni.”

 

Dragan Mioković: “Bože dragi… Laka ti zemlja bosanska imenjače.”

Damir Imamović: “Dragan Jovičić igrao je u prvoj predstavi koju sam kao klinac gledao u ratu. Pod svijećama, svedeno, s*ebano i neobično slično današnjem kataklizmičnom vremenu. Od tada on je za mene uvijek bio, i ostat će, the Glumac koji tu s*ebanost iskupljuje. Beskrajno sam tužan…”

Moamer Kasumović: “Počivaj u miru!”

Nihad Kreševljaković: “Dragan je bio gromada od glumca i još veći čovjek. Njegov odlazak me je beskrajno rastužio. Kao umjetnička zajednica izgubili smo najboljeg među nama. NEK TI JE LAHKA ZEMLJA BOSANSKA DOBRI ČOVJEČE!”

Šemsudin Gegić: “Posljednji pozdrav bardu exYu i bh. glumišta i dragom kolegi Draganu Jovičiću…”

 

Zehrudin Isaković: “Veliki glumac i još veći Čovjek. Do viđenja u velikom Nebeskom teatru gdje ćeš i dalje imati glavne uloge prijatelju.”

Izudin Bajrović: Odlazak Dragana Jovičića strašan je gubitak ne samo za bosanskohercegovačko glumište, već i uopšte za glumište sa ovih prostora.Ta vijest, koliko god smrt ne bi trebala da iznenadi, ipak me je jako iznenadila. Bili smo kolege i prijatelji, imali smo priliku da sarađujemo skupa. Radili smo i zajedničku predstavu u koju smo uložili puno truda.

 

Mirsad D. Abazović: “Dragan Jovičić, velikan bosanskohercegovačkog glumišta. R.I.P. LJUDINO”

Kamerni Teatar 55 obavijestio je da će se komemoracija u povodu smrti Dragana Jovičića održati u nedjelju 8. novembra na sceni Kamernog teatra 55 u 11 sati.U galeriji „Gabrijel“ Kamernog teatra 55 bit će otvorenja knjiga žalosti u koju se mogu upisati građani Sarajeva, naravno prateći sve preporuke kriznog štaba.

S obzirom na preporuke kriznog štaba o broju posjetilaca teatru, a to je 70 ljudi, ovim putem pozivamo sarajevske glumce da dođu na komemoraciju, jer će oni imati prioritet. Prema želji porodice, sahrana Dragana Jovičića će biti obavljena u uskom porodičnom krugu, sa datumom koji će porodica naknadno utvrditi – saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Inače, sva gorčina gubitaka ljudskih života od posljedica Corona virusa slila se u večerašnju objavu glumca Nermina Tulića: “Posljednjih mjeseci i Facebook  i Twitter podsjećaju na predzadnje stranice dnevnih novina. Najviše smrtovnica”, konstatira Tulić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti