Isjecite luk bez suza: 10 tehnika koje sigurno djeluju

Piše: Redakcija

 

Svima koji nemaju adekvatnu električnu sjeckalicu ili im baš u trenutku kad zatreba nije pri ruci, dobro je poznat osjećaj plača tokom sjeckanja luka. A što je jačeg okusa, više je suza. Razlog je plin koji se oslobađa tokom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.

Domaćice su da bi izbjegle ovaj neugodni osjećaj pribjegavale raznim rješenjima pa čak i stavljanju naočala za plivanje ili maske i dihalice za ronjenje, što pomaže, ali postoje i druga rješenja.

Ovo je 10 tehnika koje sigurno djeluju:

  1. Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka.
  2. Prije rezanja držite luk u zamrzivaču 15 minuta – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči.
  3. Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
  4. Dišite kroz usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
  5. Fućkajte dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
  6. Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
  7. Ne sjeckajte korjenast dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
  8. Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
  9. Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
  10. Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka

Izvor: Daily Mail

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti