U konkurenciji s dva danska glumca: Hoće li Goran Bogdan osvojiti evropskog Oscara

Piše: Preuzeti tekst

28.12.2018., Zagreb – Goran Bogdan Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Iako je ova godina zbog pandemije Corona virusa bila itekako čudna za sve nas, cijeli svijet je bio u karantini, a zbog virusa otkazane su i brojne svjetske dodjele nagrada kao i festivali, ipak, jedan od njih će se održati večeras. U okolnostima daleko od onih kako smo navikli,  bit će proglašeni pobjednici ovogodišnjih Evropskih filmskih nagrada, nagrade koju se obično naziva “evropskim Oscarom”. Ove godine nagrade su hrvatskoj, ali i bh. publici naročito zanimljive jer je za EFA nominiran i Goran Bogdan, za ulogu u filmu “Otac” srbijanskog reditelja Srdana Golubovića.

Poput američkog Oscara, i EFA dodjeljuju glasovi članova akademije – u ovom slučaju, Europske filmske akademije (EFA). U prethodnim godinama, dodjela EFA je velika fešta, svojevrsni “who is who” evropskog filma, a dodatna je draž što se svake druge godine lokacija dodjele mijenja. Ove je godine sve to je otpalo, a publika će biti samo virtualna.

Ovogodišnje, 33. EFA pokrivaju filmove premijerno prikazane u 2019., i prvoj polovini 2020. godine. Većina nominiranih filmova je premijerno prikazana prije pandemije, pa ona nije utjecala na konkurenciju. Od šest filmova koji konkuriraju za nagradu za najbolji film, tri se izdvajaju kao favoriti. To su danski “Druk”, poljsko “Tijelo božje” i italijanski “Martin Eden” koji su nominirani u četiri važne kategorije: za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju mušku ulogu.

Između ta tri filma vjerovatno treba tražiti budućeg pobjednika. Goran Bogdan napravio je prekrasnu ulogu u Golubovićevom “Ocu”. No, uprkos tomu treba reći da mu šanse za EFA mu nisu velike. S njim su u konkurenciji dva danska glumca koji su globalne zvijezde: Viggo Mortensen i Mads Mikkelsen, te dvije velike italijanske zvijezde, Elio Germano i Luca Marinelli. Niko od njih dosad nije dobio EFA, a Italija je velika zemlja s mnogo glasača u EFA-i.

Sreću na večerašnjem takmičenju Goranu je uputio na društvenim mrežama i Damir Šehanović, objavivši fotografiju s  ovogodišnjeg FEST-a gdje je Goran dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu “Otac” Srdana Golubovica.

– Sretno večeras @bogdangoranbogdan i da osvojiš zasluženu nagradu – kratko je napisao Šehanović ispod fotografije na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Damir Šehanović (@damar_by_damir)

Izvor: Jutarnji.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti