Hamburger je dobio ime po ovom gradu: Kako ga vidi Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi u Hamburg

U ovoj razglednici svijeta vodimo vas u Hamburg, destinaciju za odmor i uživanje. Hamburg je šesti po veličini grad u Evropskoj uniji, a drugi u Njemačkoj. Kroz vijekove se razvijao, od grada-države s posebnim privilegijama u prekookeanskoj trgovini, do jednog od ekonomski najznačajnijih gradova Njemačke. Ima izuzetno značajan geografski položaj, pa ga zato nazivaju i „Kapijom svijeta“. Puni naziv ovog grada je „Slobodni hanzeatski grad Hamburg “.
Osim po arhitekturi grad je prepoznatljiv i po prelijepom jezeru Alster, koje se nalazi u samom centru. Najvećim svojim dijelom ovaj grad leži na vodi i zato ga upoređuju s Amsterdamom i Venecijom. Smješten je na rijeci Elbi. Naziva se i „Zelenim gradom“, jer je veliki dio njegove površine prekriven parkovima. Hamburg nosi titulu Evropskog zelenog grada i ima izuzetno razvijenu ekološku politiku. Smatra se čak i najzelenijim evropskim gradom, jer 14 posto njegove teritorije je prekriveno zelenom površinom. Ova izuzetno lijepa prirodna luka, zbog svog položaja s južne strane ima direktan pristup moru. Luka u Hamburgu stara je više od osamsto godina i predstavlja jednu od najvećih luka na cijelom svijetu, a najveću luku u Njemačkoj. Hamburg je kosmopolitski grad, u kome petnaest posto stanovništva čine stranci. Danas u ovom gradu živi više od 150 različitih nacija, koje upravo oslikavaju historijat ovog grada. Šetajući ulicama primijetit ćete koliki su utjecaj imale Danska i Engleska, kako na stanovništvo, tako i na arhitekturu. Stanovnici Hamburga po kulturi više liče na svoje sjeverne komšije, nego na stanovnike Bavarske. Životni standard u ovom gradu je jako visok, pa ne čudi što su cijene nešto više nego u Berlinu i ostalim gradovima Njemačke. Popularno piće koje se služi u Hamburgu je alsterwasser i pravi se od mješavine piva i limunade.

LOŠA KLIMA

Hamburg je zbog svoje loše klime, jakog vjetra i velikih količina padavina najbolje posjetiti tokom ljeta ili krajem proljeća. Po klimi podsjeća na London i druge gradove na sjeveru.
Grad je uspijevao da zadrži kroz vrijeme političku neutralnost. Jedini osvajač koji je uspio da ga osvoji je Napoleon. Iako nije mnogo puta osvajan kroz historiju, njegova arhitektura trpjela je ogromne posljedice. Moderan razvoj grada počeo je još u 19. vijeku, ali više od polovine grada uništeno je u Drugom svjetskom ratu.

Ficheiro:TE-Collage Hamburg.png – Wikipédia, a enciclopédia livre

Hamburg je vjekovima održavao trgovinske veze s Afrikom, Južnom Amerikom i Dalekim Istokom.
Važi za grad s najvećim brojem mostova u Evropi, čime je ispred Venecije, Amsterdama i Londona. Kako je grad u neprestanoj ekspanziji i kako se stalno gradi, ne zna se tačan broj mostova. Smatra se da ih je više od 2500, što je više nego u Amsterdamu, Veneciji i Londonu zajedno. Najveći i najimpresivniji most je Landungsbrücken.
Više od tristo godina dugu tradiciju ima riblja pijaca u Hamburgu, još od 1709. godine (Fischmarkt). U ranim jutarnjim nedjeljnim satima na ribljoj pijaci u luci možete naći najrazličitije vrste riba i morskih plodova, ali i specijaliteta i čajeva koji trgovci donose iz cijelog svijeta. Pijaca se zatvara prije deset sati pa se preporučuje dolazak što ranije, jer su već od pet ujutro tezge pune svježih proizvoda. Licitacija svježe ribe je za mene bila svakako jedinstven doživljaj kupovine. Već u 7 sati ujutru najbolja roba biva prodata vlasnicima restorana i manjih prodavnica, ali turisti i lokalno stanivništvo tek tada kupuju robu za sebe, jer se rasprodaje po sniženim cijenama. Tradicionalno se ovdje služe riblji kotleti i pivo u kojima uživaju sve generacije.
Još neke od zanimljivosti Hamburga su da se ovdje održavaju: najveći vašar u sjevernoj Njemačkoj, tri puta godišnje, ukupno traje trideset dana i jedan je od najvećih lučkih festivala kojim se obilježava godišnjica osnivanja luke. Ovaj vašar naziva se Dom i podsjeća na Prater koji se održava u Beču. Osim luna parka koji nudi vožnje rolerkostera, ljuljački, vrteški i drugih vidova zabave, ovdje se možete vidjeti najrazličitiju hranu na štandovima iz cijelog sveta, te brojne pivnice koje nude lokalne specijalitete.
Opuštenom šetnjom po kompaktnom centru naići ćete na sve najbitnije građevine koje trebate vidjeti. U ulicama isprepletenim kanalima nekada su se sklapali poslovni dogovori trgovaca kafom, čajevima i začinima, a danas se služe gastronomski specijaliteti u otmjenim restoranima smještenim u prelijepim zdanjima iz 17. i 18. vijeka.
Gradska kuća, čuveni Rathaus, nalazi se u centru grada kao i u većini njemačkih gradova. Nova gradska kuća izgrađena je u devetnaestom vijeku, nakon što je u velikom požaru izgorjela stara. Unutar nje nalazi se više od šest stotina prostorija, od kojih su neke dostupne za posjetu turista. Toranj koji se nalazi u sklopu gradske kuće visok je 112 metara. Tu su i ostaci tvrđave Hammaburg po kojoj je grad i dobio ime. U blizini Rathausa je i čuvena berza Börse i zanimljivi umjetnički paviljon Bucerius Kunst Forum.
Obavezno posjetite galeriju moderne umjetnosti Kunsthalle Hamburg, koja nudi jednu od najimpresivnijih umjetničkih kolekcija u Njemačkoj. Ovdje se čuvaju dela lokalnih umjetnika iz četrnaestog vijeka i dijela holandskih slikara iz šesnaestog vijeka. Jedna od najpoznatijih noći muzeja u Evropi dešava se upravo u Hamburgu. Ovaj grad krase brojni klubovi, diskoteke i festivali. Tu su i pozorišta, Elbska filharmonija, operske kuće i koncertne hale od kojih su najpoznatije: Hamburger Schauspielhaus, Thalia Theater, Kampnagel, Laeiszhalle, Staatsoper, Deutsches Schauspielhaus, Schmidts Tivoli i mnoge druge. Ovo je rodni grad kompozitora klasične muzike Bramsa i Mendelsona. Neki od naslova koji se mogu naći na repertoarima ovih opera i pozorišta su mjuzikli i opere: „Aladin“, „Kralj lavova“, „Ljuba nikad ne umire“, „Titanik“, „Bal vampira“, „Fantom“. Hamburški Ohnsorg teatar sigurno je jedno od najpoznatijih njemačkih pozorišta u kojem se predstave izvode na donjonjemačkom jeziku. Prva javna njemačka operna kuća osnovana je 1678. upravo u Hamburgu. Umjetnička scena Hamburga živi i u brojnim muzejima i galerijama.
Ukoliko želite da obradujete sebe, posjetite Alster Arkaden. Osim ekskluzivnih radnji oduševit će vas arhitektura ovog objekta. Ispod modernih lukova, pored kanala uživat ćete u ispijanju kafe s predivnim pogledom. Posjetite i Monckebergstrasse i Europa Passage u kojoj se nalazi mnogo ekskluzivnih radnji. Europa Passage glavna šoping promenada koja leži na obali malog Alstera. Danas predstavlja glavnu finansijsku zonu grada. Nekada je važila za glavno provodadžijsko mjesto, gdje su majke dovodile svoje kćerke nedjeljom da šetaju i upoznaju potencijalne buduće mladoženje. Interesantan je i podatak da je ova ulica prva dobila asfalt u Hamburgu.
Nadaleko je poznata ulica crvenih fenjera u četrvti St. Pauli (Reeperbahn ulica). Ova četvrt je mjesto gdje se tradicionalno okupljaju hamburški mornari i mjesto na koje će vas svaki stanovnik ovog grada prvo odvesti. Tokom vikenda ulice su pune turista i ljudi željnih zabave, iz brojnih lokala se čuje živa muzika, a tu su i barovi gdje možete uživati u opuštenoj atmosferi.

Hamburg: How to get there, where to stay and what to do - Manchester  Evening News

Fasade zgrada su oslikane muralima i grafitima. U ovom gradu je legalizirana prostitucija, pa vas ne treba začuditi ako na ulicama vidite dame koje javno nude svoje usluge. Mnogi će u ovoj četvrti doživjeti kulturološki šok. Iako je St. Pauli zanimljiv za šetnju, tokom svog boravka u Hamburgu ja se nisam zadržavala u popularnoj „ulici grijeha“, jer mi nije djelovala kao najsigurniji dio grada.
St. Pauli je poznat i kao jedno od stjecišta rock kulturne scene. Ukoliko imate dobrog lokalnog vodiča, sigurno će vam pokazati neke zanimljive lokale, kao naprimjer što su mjesta na kojima se šezdesetih godina svirala najbolja rock muzika, kao i lokale u kojima su svirali i „Beatlesi“. Oni su u Hamburg došli sa željom za popularnošću šezdesetih godina prošlog vijeka i posljednji u nizu barova u kojima su svirali je „Star-club“, koji i danas postoji. John Lennon, iako porijeklom iz Londona, ponosno je uvijek govorio o svom životu u Hamburgu. Sam duh ovog grada je inspirirao ovaj bend za stvaranje brojnih hitova.

MULTIKULTUROLOŠKI GRAD

Ovaj kvart je poznat i po istoimenom fudbalskom klubu, brojni grafiti koje su izradili navijači i simpatizeri Kluba posvećeni su marginaliziranim grupama, pa i na ulasku na stadion možete vidjeti, osim zastave Kluba, i zastavu LGBT zajednice. Iako ne postiže značajne rezultate, Klub ima izuzetno veliki broj navijača. Ovo je četvrt u kojoj je dozvoljeno biti drugačiji, biti svoj, jer je svako bez obzira na različitosti u ovom gradu prihvaćen. Iako se u gradu nalazi veći fudbalski klub, „Hamburger SV“, koji igra u Bundesligi, većina stanovnika Hamburga navija upravo za „St. Pauli“, što ukazuje na različitost kulture stanovnika ovog grada u odnosu na ostatak Njemačke. Ulaznice za mečeve su rasprodate sedmicama unaprijed, a na dan kada se igra ova utakmica čitava četvrt odiše fudbalskom atmosferom i navijačkim koloritom.

Nightjet - Hamburg

Jedan od simbola ove metropole je voda i jezero Alster. Osim božićnih vašara, na obalama jezera u centru grada nude se izleti za vožnju brodićima. Ove ture su izuzetno atraktivne za turiste. Najveći dio grada koncentriran je oko jezera. Na istoimenoj rijeci, branom su odvojena dva jezera mali i veliki Alster. Možete večerati u nekom od plovećih restorana ili uživati u pogledu na ovaj predivan njemački grad. Postoje i ture koje imaju više stajnih tačaka na obalama jezera, gdje možete izaći i poslije nekog vremena se vratiti na sljedeći brod koji će vas odvesti do polaznog odredišta Jungfernstieg. Vile na obalama jezera Alster ostavit će vas bez daha. Obale ovog jezera jedno su od najpopularnijih mjesta za život i uživanje među njemačkim i svjetskim bogatašima.
U okviru Hafen Citija izgrađen je moderan kompleks na temeljima stare luke, gdje se danas nalazi čitav mali grad. Osim stambenih zgrada, hotela, poslovnih zgrada, prodavnica, tu se nalazi i moderna opera, koja podsjeća na čuvenu Sidnejsku operu.
U Evropi je poznat i festival Hamburški dani krstarenja, gdje posjetioci mogu uživati u ukusnim specijalitetima i kvalitetnoj zabavi. U luci na sedam usidrenih brodova za krstarenje, organizira se ovaj festival. Nasuprot njima u međunarodnom Pomorskom muzeju proći ćete kroz 3000 godina dugo putovanje kroz vrijeme. Profesor, osnivač i dobrotvor muzeja Peter Tam, iz svoje privatne arhive napravio je jednu od najvećih kolekcija te vrste u svijetu. U okviru muzeja možete vidjeti više od 25.000 modela brodova, ali tu su i brojni građevinski planovi, knjige, slike i fotografije.
Najatraktivniji vidikovac je na vrhu poslovnog tornja Dockland, koji se naginje iznad rijeke Elbe i jedno je od omiljenih mjesta za posjetu turista. S Magellan terasa pruža se pogled na filharmoniju, dok se sa vidikovca u Cruise centru potpuno doživljava primorska vreva. Crkva Svetog Mihaela nudi impozantan pogled na grad s vrha tornja, koji dostiže visinu 132 metara. Postoje i noćne posjete ovom tornju.
Neke od atrakcija koje treba posjetiti su: Muzej minijatura, Hamburška tamnica, Hagenbek zoološki vrt, Gradski park i Gradska botanička bašta „Planten und Blumen”.
Muzej minijatura, popularni Miniatur Wunderland, najveći je ove vrste u svijetu. Otvoren je 2001. godine, kada je započeta njegova gradnja i do sada ga je posetilo više miliona turista, iz svih zemalja svijeta. Ovo je najposjećenija postavka na sjeveru Njemačke. Na displeju unutar Muzeja je prikazan tačan statistički podatak koliko je turista iz koje zemlje do tog trenutka posetilo Muzej. Replika cijelog grada prikazana je unutar Muzeja, s aerodromom, željezničkom stanicom, lukom i drumskim saobraćajem. Osim Hamburga, prikazani su i Alpi, Švajcarska, Austrija i Italija. U okviru Muzeja postoji i dio gdje možete vidjeti kako se izrađuju ove minijature, kao i plan šta će biti još postavljeno u okviru Muzeja u narednom periodu. Plan je da se cjelokupna postavka napravi do 2028. godine. Do sada je u ovaj muzej uloženo 20 miliona eura, a do 2028. godine bit će uloženo još 30 miliona. Hamburška tamnica u jedinstvenom spoju pozorišta i zabavnog parka kroz devedesetominutni spektakl vodi vas kroz historiju i prikazuje realne historijske scene koje će i najhrabrijim posjetiocima zalediti dah. Hagenbek zoološki vrt posjeduje skoro 2000 životinja različitih vrsta, predivno ledeno jezero i najrazličitije botaničke vrste. Gradska botanička bašta „Planten und Blumen” je poznata među turistima po svojim vrtovima kao što su japanski vrt, gdje se poslužuje čaj, „Tropenhaus“ bašta u koja podsjeća na prašumu s različitim tropskim biljkama, bananama, kokosima i palmama. Tu su i vodopadi, ležaljke pored vode, raznovrsno cveće i zelenilo.

Ultimate Hamburg Food Guide - What & Where To Eat
Hamburg je grad i po kome je jedan od najpoznatijih svjetskih specijaliteta dobio ime, hamburger. Stanovnike ovog grada ponekad nazivaju istim nazivom. Ovaj specijalitet se u Njemačkoj nazivao njemačkim biftecima, sve dok njemački doseljenici nisu donijeli u Ameriku originalni recept.
Unikatni skladišni prostor (Speicherstadt), koji se nalazi u luci, pod zaštitom je UNESCO-a. U okviru ovog kompleksa može se vidjeti kako je nekada skladištena roba.
Među najpopularnijim restoranima su: „Philipps restaurant“, „Gassenhaur“, „Ashoka“, „Liman Fisch“ i „Das Dorf“. Samo neki od popularnih noćnih klubova u ovom gradu su „Angie’s“ i „Docks“.

 

Pročitajte još