Zašto je jogurt bolji za kožu od mnogih skupih krema?

Piše: Redakcija

Ne važi uvijek pravilo da samo skupi kozmetički proizvodi garantuju baršunast ten i blistavu kožu lica. Često i namirnice iz kuhinje lako – i vrlo efikasno – mogu da se koriste u njezi ljepote, a među njima je i jogurt.

Jogurt nije samo ukusan i zdrav, posebno za probavu, nego i svojim hranljivim sastojcima može da umiri suhu i nadraženu kožu.

Jogurt kao maska

Možete da ga koristite i za lice i za i tijelo. U svakom slučaju, jogurt čisti ten i smiruje nadraženu ili oštećenu kožu. Jednostavno gusto nanesite jogurt na kožu i ostavite da se osuši. Tako ćete regulisati proizvodnju sebuma i apsorbovati višak, a možete spriječiti proširene pore i mitisere. Masku protiv oštećene kože možete da pravite i u kombinaciji s medom.

Za lice jednostavno pomiješajte tri kašike jogurta i kašičicu meda, nanesite i ostavite da djeluje 10 minuta. Ako želite masku protiv suhe kože, možete da pomiješate kašiku jogurta i kašiku zrelog avokada i da na licu držite 10 minuta.

Piling od jogurta

Ako tragate za laganom alternativom grubom pilingu s abrazivnim česticama, možete da koristite jogurt. Mliječna kiselina iz jogurta nežno uklanja mrtve ćelije kože. Uz to, apsorbuje višak sebuma. Za piling od jogurta zapravo vam ne treba mnogo. Dovoljno je da nanesete malo jogurta, da ostavite da se potpuno osuši i zatim ga nježno uklonite vlažnom krpom.

Ako želite malo jači piling, možete da pomiješate tri kašike jogurta, kašičicu meda, dvije kašike bademovih mekinja i da lagano umasirate u kožu. Potom isperite sve, a koža će ostati čista, meka i njegovana.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti