Otišla je velika Mira Furlan, za „Azru“ je govorila: Činjenicu da još postojim slavim svakog dana

Piše: M. K.

Legendarna glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njenom Twitter profilu. Rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živjela je u Americi gdje je emigrirala sa suprugom zbog rata.

U karijeri je imala brojne zapažene uloge poput onih u filmovima: “Otac na službenom putu”, “Ljepota poroka”, “Kiklop”…  J. Michael Straczynski, autor naučn-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila, odao je počast glumici. Iako uzrok smrti nije još otkriven, Straczynski je kazao kako je ‘znao da je Mirino zdravlje sve lošije’.

– Nadali smo se da će joj biti bolje – napisao je.

– U grupnom mailu poslanom glumačkoj postavi nedavno, čuo sam da bi joj moglo biti bolje – dodao je.

Ipak, kasnije je dobio poziv od Mirinog kolege Petera Jurasika koji mu je kazao kako je suprug, reditelj Goran Gajić, “vodi kući“, piše Variety.

Dubokog i prodornog pogleda, guste i tamne kose, karizme i stava, Mira Furlan je žena o kojoj su sanjali mnogi muškarci bivše države. Svakako da nije bez razloga važila za jednu od najljepših glumica Jugoslavije.

Mira je rođena u liberalnoj porodici u kojoj je mogla razvijati svoje talente, no, veoma mlada je upoznala tugu. Majka joj je uslijed bitke s karcinomom preminula kada je bilo samo 16 godina. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji scenskih umjetnosi 1978. godine, a odmah po završetku studija je počela igrati manje pozorišne i filmske uloge. Osamdesetih su se počele redati filmske uloge, ali njen uspješan niz prekinut će ubrzo ratna događanja. Zapravo, veza, a kasnije brak s Goranom Gajićem, početkom rata Miri je donio probleme. Dobila je i otkaz, a kasnije joj je oduzet stan koji je naslijedila od svoje bake. Uspjela ga je vratiti dugo godina kasnije. Kako bi izbjegli probleme i podjele, Mira i Goran odlaze 1991. godine u Ameriku i tamo žive i danas. Dolazak u Ameriku glumici nije bio lak.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gdje je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoš, jer im, naprosto, nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje, izvan svog velikog otoka. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala postojati, jedna potpuno neuvjerljiva i mutna priča.

Emigracija je teška disciplina, jer čovjek mora neminovno promijeniti vlastiti stav i pristati na tuđu sliku o sebi. Stvari se bitno mijenjaju i tu promjenu treba prihvatiti. To nije lako. Hvala vam, u svakom slučaju, za divne riječi o mom “statusu”, lijepo ih je čuti. Koliko one imaju stvarne težine, čak i na prostoru bivše Jugoslavije, to je druga priča. Ja to više ne znam. Srećom, nikad nisam “vjerovala vlastitom publicitetu”, kao što se jedne prilike duhovito izrazio Groucho Marx. Sve su to vanjske slike koje s pravom istinom nemaju veze – rekla je Mira u septembru 2019. godine velikom intervju za “Azru”.

Sa suprugom je u braku dobila sina Marka Lava, kojeg je na svijet donijela krajem 1998. godine u Los Angelesu.

Izuzev u poslu zadovoljstvo i sreću, kako je, također, u intervjuu za naš magazin otkrila u junu 2017. godine nalazila je u „gnijezdu kolibrija“ – u vrtu u kojem su se tada izlegla tri minijaturna bića.

– Pogled na rascvjetale makove Joga. Hodanje po šumi. Šetnje uz more. Čitanje, čitanje, čitanje. Dobre i pametne knjige. Muzika, naravno. Muzika, muzika, muzika. Čaša dobrog crnog vina u predvečerje. Moji rijetki, ali zato još dragocjeniji i još draži prijatelji. I na kraju: činjenica da još postojim i da mogu micati rukama i nogama. Tu činjenicu treba slaviti svakog dana. Barem sam to uspjela naučiti – poručilka je 2017. godine legendarna Mira Furlan, zvijezda jugoslovenske kinematografije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti