Omiljene maske za lice iz kuhinje

Piše: Redakcija

Postoje fantastične domaće maske za lice koje možete napraviti sami, od sastojaka iz kuhinje i ne samo da su pristupačne, jednostavne i efikasne, nego ćete biti sigurni da stavljate sto posto prirodnu masku na lice, bez aditiva, parfema i ostalih štetnih sastojaka.

 

Maska od jajeta za oporavak i hidrataciju

Za masniju kožu: jedno bjelance umutiti sa kašičicom meda i par kapi limuna i nanijeti na kožu. Držati petnaestak minuta i isprati mlakom vodom.

Za suhu kožu: sve isto, samo umjesto bjelanceta koristiti žumance.

 

Maska od limuna za revitalizaciju

Limun, sa svojim čuvenim vitaminom C, je čudotvoran za zdravlje i lijep izgled kože. Ne samo da učvršćuje kožu, već i čisti proširene pore i smiruje akne. Idealan je za sve tipove kože.

Iscjedite pola limuna i pomješajte sa kašičicom meda, te nanesite na lice i vrat. Poslije 15 minuta, isperite mlakom vodom. Efekti će biti odmah vidljivi.

 

Maska od svježeg krastavca za hidrataciju i zatezanje

Kolutiće krastavca poredati po cijelom licu i ostaviti ih petnaestak minuta. Nakon ove brze maske, koža postaje meka, zategnuta, čista, podočnjaci i bore manje vidljivi.

 

Maska od aspirina za čišćenje kože

Izdrobiti aspirin kašičicom, dodati u njega nekoliko kapi vode, promiješati, dodati kašičicu meda i ponovo promiješati. Masku na licu držati desetak minuta. Prije upotrebe provjeriti na koži nadlaktice da li postoji alergijska reakcija na aspirin.

 

Maska od banana protiv starenja

Banana je dostupna cijele godine, a blagotvorna je za sve tipove kože. Za suhu kožu dovoljno je izgnječiti bananu i dodati kašiku nekog prirodnog ulja, poput bademovog ili maslinovog. Za mješovitu kožu pola banane pomješajte sa kašikom meda i držite je na licu i vratu petnaestak minuta.

 

Priredila: I.J.

 

Pročitajte još