Iako je se njen grad odrekao, Zagreb sada odaje počast Miri Furlan

Piše: Redakcija

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Iako je život u Hrvatskoj, u rodnom Zagrebu, nije mazio, njen grad će legendarnoj glumici Miri Furlan odati počast idućeg vikenda. Od 26. do 29. marta, zagrebačko kino Tuškanac prikazat će osam filmova u čast nedavno preminule glumačke zvijezde. Riječ je samo o filmovima u kojima je ostvarila zapažene uloge, a program otvara ‘U raljama života’ redatelja Rajka Grlića iz 1984. godine.

Nažalost, 20. januara ove godine Furlan je preminula nakon što je duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Osamdesetih godina, kada je prolazila kroz težak period u bivšoj državi, upoznala je svog budućeg supruga Gorana Gajića. Upoznali su se na jednom nastupu 1986. godine grupe Le Cinema, u kojoj je pjevala, nakon čega je Mira počela svoj život na relaciji Zagreb – Beograd. S obzirom na to da su tada, kada je njihova veza bila na samom početku, počele tenzije između Srbije i Hrvatske, Miru nisu štedjeli, a čak su je prozvali i izdajicom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iste se godine obratila Hrvatskoj u javnom pismu.

-Budući da se ipak radi o mom jedinom životu, i kad sam već iz nekog razloga izabrana da poslužim kao prljava krpa o koju je zgodno tu i tamo obrisati blatne cipele, pa iako sam previše očajna da bih uopće imala volje za polemiziranje po novinama, ipak mislim da sebi i ovom gradu dugujem barem nekoliko rečenica. Baš kao na kraju nespretne, mučne, krive ljubavne priče, kad se, potpuno pogrešno, uvijek još nešto hoće reći i objasniti, iako u dubini duše znamo da su sve riječi suvišne, jer ih, naime, više nema tko čuti. Jer je, naime, kraj – dio je dirljive i emotivne poruke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mira Furlan (@mirafurlan_)

„Gledam u zvijezde. Noć je vedra i Mliječna staza čini se tako blizu. Tamo ću uskoro poći. ‘Svi smo mi od zvijezda’, odjednom sam se sjetila Delennine rečenice iz Joeovog scenarija. Nije loše. Ne bojim se. U međuvremenu, dopustite mi da sklopim oči i osjetim ljepotu oko mene. I duboko udahnem ispod tamnog neba punog zvijezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve“, bile su posljednje riječi na društvenim mrežama domaće glumice koja je djelovala širom svijeta, Mire Furlan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rođena je u Zagrebu 1955. godine, a slavu je stekla glumeći u brojnim pozorišnim komadima, filmovima i serijama. Od 1991. godine živjela je i radila u Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru je počela graditi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a osamdesetih godina postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

Izvor: Story.hr

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti