Princ Philip i kraljica Elizabeta voljeli su se 82 godine: Odrastao u siromaštvu i svega se odrekao zbog nje

Piše: Redakcija

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip koji je preminuo jutros u 99. godini u dvorcu Windsor do smrti je volio kraljicu. Njihova ljubavna priča seže iz djetinjstva, a zbog nje se odrekao prezimena, vjere i karijere.

Princ Philip rođen je na grčkom ostrvu Krfu 1921. godine tokom sukcesije prestola Grčke i Danske, a ubrzo nakon rođenja, Philip stric, kralj Konstantin II, bio je prinuđen da se odrekne prijestola, pa je prinčeva porodica morala pobjeći u Francusku.

Porodični problemi

Princa su nosili u improvizovanom krevetiću napravljenom od kutije za voće. Philipova  majka je kasnije završila na psihijatriji jer joj je dijagnostifikovana šizofrenija, dok je otac ostavio porodicu.

Odličan student sa obećavajućom karijerom u mornarici.

U mladosti su ga opisivali kao “pametnu osobu, ali izuzetno ljubaznu.” Kako bi uštedio, pohađao je školu u Njemačkoj koja je bila vlasništvo njegovog brata. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije, njegova sestra i njena porodica, uključujući troje male djece, poginuli su u avionskoj nesreći. Njegov ujak i staratelj, lord Milford, umire od raka kostiju sljedeće godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Leaders (@leaders_beckenham)

Uprkos svim nedaćama, Philip je diplomirao i upisao Kraljevski fakultet – mornaricu, ističe se kao “najbolji kadet”, postaje najmlađi prvi poručnik u kraljevskoj mornarici.

Sudbinski susret sa Elizabetom

Princ Philip je 1939. godine sreo princezu Elizabetu koja se “do ušiju” zaljubljuje u njega. On je tada imao 18 godina, a ona samo 13.

Počeli su razmjenjivati ljubavna pisma, ljubavne izjave pretočene na papiru svedo 1946. godine.

„Bili smo razdvojeni za vrijeme rata, to nam je dalo prostor da se još više zaljubimo jedno u drugo”, napisao je u Philip u pismu Elizabeti.

Tada Philip moli kralja za blagoslov da oženi Elizabetu. Kralj to u početku nije odobravao, jer je za kraljevske standarde Philip bio siromašan.

Bio je grčki princ, imao je nacističku porodicu, a kralj ga je smatrao “tupim i iritantnim”. S obzirom na to da je bila zaista mnogo bliska sa svojim ocem, Elizabeta je na kraju ubedila kralja Georga VI da pristane i da joj blagoslov za udaju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royal Addicted (@royaladdicted_new)

Princ Philip je morao da se odrekne kraljevske titule, postao je državljanin Velike Britanije, odrekao se religije i usvojio prezime svoje majke. Na dan svog venčanja na računu je imao samo 12 penija.

Do smrti kralja Georgea, objavljeno je da nova kraljica neće preuzeti prezime svog muža, već će cijeli život biti Windsor.

Ovo je zaista uznemirilo vojvodu: “Ja nisam ništa do amebe. Ja sam jedini čovjek u državi koji ne smije da da svoje ime vlastitoj djeci!”

Philip  nije imao drugog izbora nego da se odrekne karijere u mornarici i to mu je veoma teško palo.

Vjenčanje

Kraljevsko vjenčanje Elizabete i Philipa održano je 20. novembra 1947. godine, a prisustvovalo je 2. 000 zvanica. Ceremoniju vijka prenosile su radio-stanice širom svijeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Old Fashion Vibes (@oldfashionvibes)

Poslije vjenčanja kraljevski par je, po pravilima više klase, u to vrijeme, živio u odvojenim sobama.

Djeca

Dobili su četvoro djece: princa Charlesa, princezu Annu, princa Andewa i princa Edwarda.

Najveći dio vremena provodili su na Malti kao porodica, gde je Philip bio stacioniran zbog vojnih dužnosti. Kako su pisali biografi, njihov život tada je bio “najnormalniji”.

Kraljica je 1972. godine izjavila da nema nikakvu zamjerku poslije 25 godina braka.

“Ja sam potpuno za brak”, rekla je Elizabeta II.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Known Community (@known.community)

Kada su slavili pedesetu godišnjicu braka, Philip je rekao da je najvažnija stvar u braku “tolerancija”, a da je Elizabeta svakako ima.

 

Penzionisanje i najstariji muškarac u britanskoj monarhiji

Princ Philip je obavio oko 22,219 samostalnih projekata za kraljicu, dok se 2017. godine nije povukao sa dužnosti. Vojvoda je star 99 godina, a njegova imovina se procenjuje na oko 30 miliona dolara.

Kraljičina imovina prelazi 500 milona dolara, a njihov sin, princ Charles ima imovinu vrednosti 400 miliona dolara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Harper’s BAZAAR (@harpersbazaarus)

Prije odlaska u penziju, princ Philip se bavio dobrotvornim radom, a najviše zaštitom divljih životinja.

Izvor: Kurir.rs

(I.J.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti