Snažno značenje: Archie svojim imenom odaje veliku počast pradjedu Philipu

Piše: Redakcija

U maju 2019. godine rodio se prvi sin princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle. Iako će se tročlanoj porodici krajem ovog proljeća pridružiti djevojčica, njihov uskoro dvogodišnji sin Archie je ponovno u središtu pozornosti, i to opet zbog svog imena. Nekada kontroverzno pitanje, danas je velika i posebna počast preminulom princu Philipu, Archiejevom pradjedu. Inače, Archiejevo pune ime je – Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Buckinghamska palača je nakon dječakovog rođenja objavila kako tada nova kraljevska beba nosi ime Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Po tome se puno razlikuje od svojih rođaka, a poznato je i zašto ne nosi isto prezime kao otac. Upravo zbog želje njegovih roditelja da život provede u privatnosti i bez velikog kraljevskog pritiska, novorođenče je dobilo puno ime i prezime.

Prezime Windsor u kraljevstvu prisutno je od daleke 1953., kada je okrunjena kraljica Elizabeta II., čija ga je porodica nosila u prošlosti. Drugi dio prezimena, Mountbatten, dolazi iz djedove, tačnije loze preminulog princa Philipa, koji je porijeklom iz Grčke. S obzirom na to da Philipu, nakon ženidbe za kraljicu, nije bilo dozvoljeno da svojoj djeci da svoje prezime, odabir Harryja i Meghan za njega je oduvijek bio poseban. Možda je to i jedan od razloga zašto je par, koji je već više od godinu dana u Americi, bio toliko povezan s Philipom i Elizabetom.

Prisjetimo se da princ Harry pa tako ni Meghan ni Archie, nisu neko vrijeme vidjeli Philipa. Otkako je prije godinu dana preselio u Sjedinjene Američke Države, nije se vraćao u Britaniju. U međuvremenu je zavladala pandemija koronavirusa, a stanje princa Philipa se pogoršalo. Unatoč tome što se nisu vidjeli, a bili su bliski, Harry i Meghan su telefonskim putem često provjeravali kako je.

Nažalost, nisu ga uspjeli vidjeti prije smrti. Brzo nakon što se saznalo da je princ preminuo, pojavile su se tvrdnje da se Harry priprema na put kući, po prvi put nakon što se odrekao kraljevskih dužnosti. Kako i dalje vlada pandemija, pitanje je hoće li mu se Meghan pridružiti s obzirom na to da je trudna s njihovim drugim djetetom. Također, postavlja se pitanje hoće li Harry moći prisustvovati sahrani, jer u Britaniji inozemni putnici koji stižu u državu, moraju u samoizolaciju.

 

Princ Harry i vojvotkinja Meghan Markle na svojoj su neprofitnoj stranici Archewell Foundation podijelili oproštajnu poruku.

-Hvala Vam za vašu službu, jako ćete nam nedostajati – napisao je par.

Uz poruku, uredili su i naslovnu stranu u njegovu čast.

-U voljenom sjećanju na njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvodu od Edinburgha, 1921-2021.

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti