Koncert legendi sevdaha: Najzapaženiji nastup Ansambla sevdalinki „Ašk sevdah“

Piše: Indira Pindžo

Rame uz rame s doajenima sevdaha, Ansambl je oduševio publiku, a jedinstven je po tome što gaji i promovira izvorni, originalni način interpretiranja sevdalinki, kako bi je sačuvao od zaborava usljed ekspanzije raznih modernih obrada koje idu do te krajnosti da naša najljepša pjesma postaje neprepoznatljiva

Udruženje „Promokultura“ organiziralo je na Baščaršijskom trgu u Sarajevu, 29. maja 2021. godine, Koncert legendi sevdaha povodom 13. godišnjice „Art kuće sevdaha“. Brojni ljubitelji i poštovaoci sevdalinke, bosanskohercegovačke najljepše kulturne baštine, koja pjeva o našim lijepim običajima, rascvjetanim baščama, mirisnim sokacima, ljepoticama za kojima uzdišu momci i ljubavnoj čežnji ašiklija, željni lijepe pjesme, ali i izlaska iz kuća u koje nas je zatvorila pandemija Covida-19, uživali su u koncertu.

Svojim odličnim izvedbama sevdalinki u tradicionalnim bosanskim nošnjama, najzapaženiji je bio nastup Ansambla sevdalinki „Ašk sevdah“ Kulturno-umjetničkog društva „Željezničar“, koji je rame uz rame s doajenima sevdaha oduševio publiku. Ansambl je jedinstven po tome što gaji i promovira izvorni, originalni način interpretiranja sevdalinki, kako bi je sačuvao od zaborava usljed ekspanzije modernih obrada koje idu do te krajnosti da naša najljepša pjesma postaje neprepoznatljiva, čime bosanskohercegovačka kulturna baština gubi svoju autohtonost.

– Ponosimo se svojom tradicijom i običajima, sretni smo kada imamo priliku da sevdalinku prezentiramo i promoviramo, ne samo u BiH nego i van naših granica. Želimo da i dalje slavu sevdalinke pronosimo širom svijeta te najljepšom pjesmom pokažemo kulturno bogatstvo naše zemlje – riječi su članova Ansambla „Ašk sevdah“.

Ovaj koncert nagovijestio je povratak ljepšeg vremena u kojem ćemo se bez bojazni slobodno kretati i uživati u životnim blagodatima, a pjesma je najbolji izbor i najbrži put oporavku od posljedica koje je na sve nas ostavila pošast zvana Corona.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti