Malala Yousafzai: U prijavi za Oxford nije napisala da je dobila Nobelovu nagradu, jer “joj je bilo neugodno”

Piše: L. B.

Malala Yousafzai, pakistanska zagovornica obrazovanja, koja je nakon što je preživjela atentat od talibana postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, krasi naslovnicu britanskog izdanja modnog časopisa „Vogue“ za juli.

Mlada aktivistica za prava djece u intervjuu za „Vogue“ govorila je o svom životu i radu. Malala danas ima 23 godine i nedavno je diplomirala na Univerzitetu Oxford. Svijet ju je upoznao kao 14-godišnju djevojčicu u pakistanskoj dolini Swat koju su, jer je bila lice kampanje za obrazovanje djevojčica u toj zemlji, pokušali ubiti talibani. Oni su joj 10. oktobra 2012. godine pucali u glavu i vrat dok se vozila u školskom autobusu. Malala je u kritičnom stanju prebačena u Vojnu bolnicu u Peshawar. Uklonjen joj je dio lobanje radi liječenja i oticanja mozga. Kako bi dobila daljnju njegu, premještena je u Birmingham u Engleskoj. Iako joj je trebalo više operacija, uključujući popravak facijalnog živca radi paralizirane lijeve strane lica, nije pretrpjela veće oštećenje mozga. Preživjela je i nastavila govoriti o važnosti obrazovanja.

U magazinu „Vogue“ opisuju je kao neustrašivu aktivisticu i legendu. No, ipak Malala je tek 23-godišnja diplomantica s praznim godišnjim putovanjima osujećenim pandemijom, koja i dalje živi s roditeljima, igrajući videoigrice koje je, kako kaže, mnogo opuštaju. Na fakultetu je Malala prvi put u životu imala izbora. Mogla je ostati budna do kasno, ići u kupovinu, naručiti hranu za ponijeti.

– Bila sam uzbuđena zbog doslovno svega. Odlazak u „McDonald’s“ ili igranje pokera s mojim prijateljima ili odlazak na piće ili događaj je za mene bilo nestvarno. Uživala sam u svakom trenutku, jer prije toga gotovo ništa nisam ni vidjela. Nikad, zapravo, nisam bila u društvu ljudi svojih godina, jer sam se oporavljala od incidenta, putovala sam po svijetu, objavljivala knjigu i radio-dokumentarni film, a događalo se toliko toga. Na fakultetu sam napokon dobila malo vremena za sebe – kazala je Malala.

Malala se za „Vogue“ fotografirala s maramom, a istaknula je kako ona nije znak represije već predstavlja njene korijene.  Otkrila je i kako je u bliskom kontaktu s drugim poznatim aktivistima poput Grete Thunberg koja je pita za savjete.

– Znam snagu koju mlada djevojka u sebi nosi kada ima viziju i misiju – komentirala je kolegicu.

Malala je govorila i o tome kako u prijavi za Oxford nije napisala da je dobila Nobelovu nagradu, jer “joj je bilo neugodno”.

Njeno školovanje u Birminghamu, gdje je stigla nakon odlaska iz Pakistana, obilježila je njena slava. Stalno su je ispitivali kako je bilo upoznati Angelinu Jolie ili Baracka Obamu.

– Čudno je, jer želiš ostaviti tu Malalu izvan zgrade i biti samo učenik i prijatelj -rekla je.

Još ne zna gdje bi voljela živjeti i šta raditi u budućnosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti