Kako se riješiti bolnih uraslih dlačica?

Piše: Redakcija

Svi priželjkujemo lijepu i glatku kožu, posebice sada kad nam se bliže dani na plaži. Od spomena na bolno depiliranje, a onda još bolniju posljedicu, urasle dlake, diže nam se kosa na glavi. Još je gore kada dođemo do bikini zone gdje je tanka, hipersenzibilna koža sklona iritaciji – i uraslim dlačicama, možda najvećoj pošasti depilacije.

Šta su urasle dlake i što ih uzrokuje?

Urasla dlaka u osnovi je upalna reakcija naše kože na ponovno probijanje dlake kroz kožu. Urasle dlake često su posljedica uklanjanja dlaka ili ako je dlaka čvršća predodređena je da se ponovo uvije u folikulu. Razlog zašto se urastanje često pojavljuju na stidnim dijelovima tijela je taj što su dlačice na tom dijelu tijela guste i kovrčave te brzo rastu, a koža je na tom području posebno tanka i nježna.

Kako izgleda urasla dlaka?

Može izgledati poput malene kvrge u boji kože, ponekad s vidljivom dlakom u sebi. Ako je područje upaljeno, kvržica može biti crvena, osjetljiva i natečena, a može biti i gnoja.

Hoće li urasla dlaka nestati sama od sebe?

Ponekad, da – ako područje nije inficirano, može se postupno povući. “Ako imate uraslu dlaku koja nije bolna i nema gnoja, možete nastaviti nježno pilingirati to područje”, kaže dr. King. “Kako se stanice kože prevrću, dlaka će se na kraju osloboditi.”

Kako se riješiti uraslih dlačica?

Ako tražite najbrži način da zauvijek i u potpunosti eliminirate urasle dlačice, lasersko uklanjanje dlaka zapravo je najefikasniji tretman jer potpuno uklanja dlačice pa više nema ni depilacije.
Budući da lasersko uklanjanje dlačica itekako košta, druga je preporuka da tretirate svoju uraslu dlaku odmah kad je zapazite. Ako vidite jednu ili dvije urasle dlake, možete je liječiti glikolnom kiselinom ili benzoil peroksidom. Te sastojke možete pronaći u apotekama, ali na bilo koji znak iritacije, odaberi aloe veru i hidrokortizon. Preporučen je nježni umirujući gel za umirivanje s aloe verom za područje bikini zone.

Kako možemo spriječiti urastanje dlačica?

Urasle dlake mogu se smanjiti ako se ne brijete “do kože” već upotrijebiš električni brijač, a ne oštricu britvice tako da se dlaka, čak i najkraća, nalazi iznad površine kože. Kad dlaka prijeđe ranu fazu rasta, problem bi se trebao smanjiti. I, baš kao što nježni piling može pomoći da se riješiš uraslih dlaka, može  pomoći i da ih se spriječi. Piling smanjuje rizik da će se koža upaliti tamo gdje dlaka raste. Ako se briješ britvicom, redovito koristi losione kako bi koža ostala hidratiziranom i zdravom. Depilaciju radi u toploj kupki ili nakon tuširanja, jer topla voda priprema kožu i dlaku za lakše brijanje, a potom isperi noge hladnom vodom i osuši. Postupak prevencije nije osobito glamurozan, ali puno je manje dosadan od posjeta ljekaru svaki put kad vidiš čudnu kvrgu ovog ljeta.

Izvor:miss7

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti