Emily Ratajkowski: Životna priča jedne od najpoželjnijih žena na Planeti

Piše: Ilma Jakubovic

 

Još od najmlađih dana, boemski roditelji su podučavali Emily ideji da je lijepo golo tijelo simbol harmonije i savršenstva. Kao dijete u očevoj radionici često se susretala s golim modelima koji su mu pozirali, a u Španiji je sa svojom porodicom posjećivala nudističke plaže. U 2018. godini, potpuno neočekivano, samo nakon nekoliko mjeseci veze, uplovila je u bračne vode s glumcem i producentom Sebastianom Biar-McClardom, a nedavno su postali roditelji dječaka kojem su dali neobično ime

 

Manekenka Emily Ratajkowski (30) nedavno se ostvarila u najljepšoj životnoj ulozi, a ne propušta niti jednu priliku da na društvenim mrežama objavi fotografije sa sinom. Tako je mlada majka povodom svog rođendana objavila nekoliko fotografija na kojima drži tromjesečnog sina Sylvestra Apolla, no način na koji ga je držala izazvao je buru negativnih reakcija njenih pratitelja. Emily, još poznata kao Emrata, na slikama bebicu pridržava rukom uz bok, ali mnoge je uznemirilo to što mu ne čuva vrat i glavu. Lavina oštrih osuda zasula je njen profil, ali manekenka je samo isključila opciju komentiranja, ne brišući fotografiju.

Emily O’Hara Ratajkowski model je i glumica koja se zasluženo smatra jednom od najatraktivnijih i najpoželjnijih žena na Planeti. Postala je nadaleko poznata 2013. godine, kada je nastupala u toplesu kao plesačica u spotu Robina Tika i Farrella Williamsa za pjesmu „Blurred Lines“, koji je doživio enorman uspjeh u mnogim zemljama svijeta. Kao glumica postala je poznata prvenstveno zbog uloge ljubavnice lika Bena Afflecka u trileru 2014. godine, gdje je bila pozvana na prijedlog samog glumca, dok ju je ruska publika mogla vidjeti u spotu za pjesmu Dime Bilana „The Indivisible“, koja se pojavila 2016. godine.

Emily s mamaom

ODRASTALA U KUĆI BEZ TELEVIZIJE

Jedina kćerka Johna Ratajkowskog i Kathleen Balgli rođena je 7. juna 1991. u Londonu. Oni su bili Amerikanci s poljskim, židovskim, irskim, engleskim i njemačkim korijenima. Emily su dobili u kasnim godinama. Naime, u to vrijeme njeni su roditelji imali 45, odnosno 39 godina. Kada je ona imala pet, porodica se preselila u San Diego, u SAD-u. Njen otac je bio umjetnik i profesor likovnih umjetnosti, a majka književnica i intelektualka s profesorskim zanimanjem koji je počela raditi na lokalnoj židovskoj akademiji San Dieguito High School Academy. Mala Emily odrastala je u kući bez televizije, na obali Pacifika u obližnjem gradu Encinitas. Međutim, često je putovala po Evropi te mnogo vremena provodila u irskom Bantryju, okrugu Cork, kao i na španskom otoku Mallorci.

Manekenka je od malih nogu bila opsjednuta pozorištem, bavila se baletom i voljela je glumiti u amaterskim predstavama. Njena prva službena uloga bila je uloga Else u predstavi baziranoj na Andersenovoj bajci „Djevojka susreta“, postavljenoj u pozorišnoj školi u Solana Beachu u Kaliforniji. Nakon školovanja i studiranja, Emily se fokusirala na karijeru profesionalnog modela.

POČETAK KARIJERE I SLAVE

Još od najmlađih dana, boemski roditelji su Emily podučavali ideji da je lijepo golo tijelo simbol harmonije i savršenstva, te da nema ništa sramotno u golotinji. Upoznali su je s drevnom grčkom skulpturom, erotskim fotografijama grba Ritza, Helmutom Newtonom. Kao dijete u očevoj radionici često se susretala s golim modelima koji su mu pozirali, a u Španiji je sa svojom porodicom posjećivala nudističke plaže.

Stoga i ne čudi da se Emily nimalo ne stidi obnažena izložiti pred kamerama, a tome se jedino može zahvaliti roditeljima, koji su je učili da se potpuno nesputano ponašana pred kamerom s demonstracijom golotinje i seksualnosti, što nije uvijek i nije u potpunosti pozitivno shvaćeno. Manekenka je slavu postigla fotografirajući se za brojne magazine, a prvi ugovor potpisala je sa samo 14 godina s „Fordovom“ agencijom. Tako je počela poslovno putovanje sve do slave koju je stekla snimanjem za „Kohl’s„ i „Nordstrom“ kataloge  i nije oklijevala pokazati svoju prekrasnu figuru, pozirati toplesu, donjem vešu, prozirnoj haljini ili bez nje.

Godine 2012., fotografije Emily Ratajkowski, koje je izradio Tony Durand, krasile su nekoliko brojeva magazina „Treats!“, uključujući i naslovnicu martovskog broja. Iste je godine glumila s fotomodelom Sarah Underwood u reklami za lanac restorana brze hrane „Carl’s Jr.“, sarađivala je s „Nikonom“ i pozirala potpuno naga fotografu Jonathanu Lederu za Frederickov brend donjeg veša.
Kasnije, 2016. godine, on je u svoju knjigu „Unseen Ratajkowski: The Luxury Edition“, objavljenu bez njenog dopuštenja, uključio ranije neobjavljene eksplicitne snimke super modela s ovog fotošutinga.

Emily već 2013. godine postaje seks simbol u SAD-u, kada se pojavila u provokativnom video spotu „Blurred Lines“. Ovaj je sastav bio prvi na svim muzičkim listama u Velikoj Britaniji, Kanadi, Irskoj, Nizozemskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama. Zatim je zasjala u spotu pop-rock benda „Maroon 5“ za pjesmu „Love Somebody“, radila s fotografom Bruceom Weberom, koji ju je fotografirao za naslovnicu „CR Fashion Booka“, s Michaelom Thompsonom i Tonyjem Kellyjem, koji ju je napravio američkom heroinom.

BORBA ZA ŽENSKA PRAVA

Naredne godine proglašena je najtraženijom predstavnicom ljepšeg i nježnijeg spola, a godinu kasnije zauzela je četvrto mjesto na „FHM“ ljestvici najseksepilnijih djevojaka na Planeti. Također, 2014. godine našla se listi „Hot 100“ magazina „Maxima“. U 2016. godini, manekenka postaje poznata ne samo zbog visokih dostignuća u modnom svijetu, nego i borbe za ženska prava na slobodno izražavanje svoje seksualnosti. Emily je pozirala naga na konju za magazin „Harper’s Bazaar“, a istovremeno je objavila i „goli“ autoportret u znak podrške Kim Kardashian, koja je dobila brojne negativne komentare na objavljenu nagu fotografiju. Da ništa ne prepušta slučaju, lijepa manekenka je 2017. godine pokrenula vlastiti brand kupaćih kostima naziva „Inamorata“, a u istom periodu prisustvovala je modnoj reviji proljetno-ljetne kolekcije Marca Jacobsa u New Yorku, a posjetila je i reviju „Miu Miu“ na Pariskoj sedmici mode.

LJUBAV S GLUMCEM

Prije braka, Emily je imala nekoliko veza. Tokom  2013. godine često je bila viđena u društvu kreativnog direktora Andrewa Drydena, a nakon raskida uplovila je u vezu s muzičarom Jeffom Magidom.

Na dan vjenčanja

Popularna manekenka je 2018. godina, za sve potpuno neočekivano, samo nakon nekoliko mjeseci veze, uplovila u bračne vode s glumcem i producentom Sebastianom Biar-McClardom. Njen izabranik jedan je od producenata kriminalne drame s Robertom Pattinsonom „Good Time“, koji je bio dio takmičarskog programa Cannes Film Festivala 2017. godine.

Ceremonija njihovog vjenčanja bila je skromna i održana je u Gradskoj vijećnici u New Yorku. Uz bliske prijatelje, prisustvovao je i njen pas mops Moose, a za svoj poseban dan nije odabrala tradicionalnu bijelu haljinu, nego odijelo u boji senfa. Vijest o prinovi stigla je dvije godine kasnije, kao najljepši dodatak njihovoj velikoj ljubavnoj priči.

U TRUDNOĆi: ‘OSJEĆAM SE POPUT BOŽICE SA SOČNOM GUZOM‘

Emily je pri kraju trudnoće odlučila zabilježiti uspomenu na dane blaženstva, pa je s pratiteljima podijelila golišave fotografije ponosno pokazavši figuru, pokrivši rukama tek grudi.

– Ponekad se osjećam kao medo Winnie zvani Pooh u ljudskom obliku, a drugi put sam poput božice plodnosti sa sočnom guzom… U svakom slučaju, znam da će mi vrlo brzo nedostajati stomak i bebini udarci – napisala je svojevremeno.

– Ne znam kakvo će biti majčinstvo, ipak mi je ovo prvi put, a sve žene imaju toliko različita iskustva i perspektive. Zato je najbolje samo vjerovati u ovaj proces, prepustiti se i vidjeti kamo će me odvesti ovo životno putovanje – izjavila je manekenka u jednom od intervjua.

Tekst prenesen iz aktuelnog broja magazina “AZRA”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti