Putna apoteka: Nemojte zaboraviti ponijeti ovih 7 stvari, bit ćete mirniji na odmoru

Piše: Redakcija

Naime, nema ništa što nas više može izbaciti iz takta kad smo negdje na odmoru od toga da se odjednom razbolimo, a nemamo nikakve lijekove sa sobom. Ovisno o mjestu u koje idete, trebate obratiti pažnju na različite stvari koje bi vam tamo možda dobro došle. Međutim, važna je i „osnovna oprema“ lijekova koja posvuda može pomoći. Ovih sedam stvari ne smiju nedostajati u vašoj putnoj apoteci

 

Tablete protiv bolova

Tablete protiv bolova koje smanjuju upale i temperaturu obavezan su dio putne apoteke. Informirajte se kod doktora ili farmaceuta šta je najbolje za vas. I još nešto nije loše imati – toplomjer.

 

Sredstvo protiv proljeva i zatvora

Tokom godišnjeg odmora, posebno ako putujete u neku stranu zemlju, može se dogoditi da želudac i crijeva ne reagiraju dobro na promjenu prehrane. Sredstva protiv proljeva ili zatvora zato su neizostavan dio.

 

Sprej protiv insekata

Komarci su dosadni, ali mogu i prenijeti neku upalu ili bolest. Repelenti su stoga vrlo bitan dio putne apoteke.

 

Krema za sunčanje i njega „poslije sunčanja“

Ako idete na more, sve je jasno, nemojte zaboraviti redovno nanositi kremu za sunčanje. Slobodno stavite malo više tih proizvoda u putnu apoteku, da slučajno ne bi ostali bez zaštite od sunca.

 

Sredstvo za dezinfekciju i flasteri

Svakome se može dogoditi da se poreže na odmoru. Onda su (primjerice) sprej za dezinfekciju rana i flasteri obavezni.

 

Sprej ili kapi za nos i uši

I te bi dvije stvari trebalai imati u putnoj apoteci. Ako ste alergični ili se prehladite – sprej za nos je prva pomoć. Međutim, budite oprezni i svakako se konzultiraj s doktorom ili farmaceutom koji sprej je dobar za korištenje.

 

Sredstvo protiv spolnih infekcija

Upravo ljeti postoji povećani rizik za upale stidnog područja. Sezona je kupanja i sve vrvi od bakterija i gljivica koje mogu napasti sluznicu. A to na odmoru nije nimalo ugodno. Kako bi spriječila infekciju, trebaš paziti na to da ne nosiš predugo vlažan kupaći kostim.

 

Općenito vrijedi: prije odlaska na odmor nije loše otići do liječnika kako bi razjasnila eventualne nejasnoće te si bolje pripremila kućnu ljekarnu.

Izvor: Miss7

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti