Kraljica čokoladnog užitka: Recept za čuvenu Sacher tortu

Piše: Redakcija

Najpoznatija austrijska poslastica, sočna i veoma ukusna čokoladna torta, koja će vas oduševiti.

Sastojci za 8 osoba

Za tijesto

140 g maslaca

110 g crne čokolade

90 g brašna tip 400

80 g šećera u prahu

40 g kristal šećera

25 g bademovog brašna

5 žumanaca

4 bjelanca

so

Za glazuru

250 g crne čokolade

250 g marmelade od kajsija

150 g slatke pavlake

Za tijesto

Mutite nešto duže maslac sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumanca, jedno po jedno, pa čokoladu otopljenu na 45℃, a na kraju i obje vrste brašna.

Umutite bjelanca sa prstohvatom soli; kada zadobiju pjenastu strukturu, dodajte kristal šećer i nastavite sa miješanjem.

Dodajte 2 kašike šama u tijesto za tortu i dobro ga sjedinite, a zatim polako umiješajte i preostali šam.

Sipajte smjesu u pleh sa pokretnim obodom (prečnika 22 cm) koji ste podmazali i posuli brašnom, pa ubacite u rernu da se peče oko 45 minuta na 170℃.

Izvadite pleh iz rerne, a zatim i tortu iz kalupa; prevrnite je i ostavite da stoji 2 sata.

Za nadjev i glazuru

Stavite u manju šerpu marmeladu od kajsija da proključa u 40 ml vode, a zatim je izmiksirajte da dobijete glatku smjesu. Ostavite je da se ohladi.

Presjecite tortu napola i filujte je marmeladom, zatim je premažite odozgo i sa strane, pa je odložite u frižider na 30 minuta.

Zagrijjte pavlaku do tačke ključanja i sipajte je preko isjeckane čokolade da se istopi.

Stavite tortu na rešetku i prelijte je čokoladom, pa razmažite špatulom kako bi počela da pada preko ivica.

Izvor:hellomagazin.rs

(Dž.S.)

Pročitajte još