Odijelo, ipak, čini čovjeka?

Piše: A.K.

U svijetu mode postoji mnogo različitih koncepata, a jedan od njih je poslovni code oblačenja. Koliko god željeli vjerovati da naš poslovni stil oblačenja ne bi trebao biti u jednakom fokusu kao i posao koji obavljamo, to u pravilu nije tako. Istina je da to kako smo obučeni često može povećati ili smanjiti šanse u našim poslovnim interakcijama. Pomno osmišljeni izgled ne može nadmašiti nečije sposobnosti, ali poslovni dress code može biti presudan faktor.

Strogo poslovna odjeća

Najkonzervativnija je vrsta poslovne odjeće, a ovakav način odijevanja će vas očekivati ako radite u uredu. Ovaj stil je nazvan još i poslovnim formalnim stilom oblačenja.

Prilikom odabira odjevne kombinacije nećete pogriješiti s poslovnim odijelom, hlačama uz kombinaciju klasičnih košulja jednostavnih boja ili odgovarajuće haljine ili jakne.

Ovo pravilo je važno slijediti ako radite u uredu gdje ga se pridržavaju svi ostali uposlenici. U suprotnom ćete ostaviti dojam osobe koja se ne može uklopiti, ali i da svoj izgled ne shvatate ozbiljno.

Poslovna ležerna odjeća

Ona je, zapravo, opuštenija verzija strogo poslovne odjeće. U ovom slučaju kompanija ima uredski dress code, koji važi za sve uposlenike, ali se obično zahtijeva u određenim prilikama. Riječ je, dakle, o odjeći koja obično čini klasičnu košulju ili džemper uz hlače mrkva kroja do gležnja ili one ravnog kroja do poda, koje ćete kombinirati uz lijepe ženstvene cipele s potpeticom ili popularne baletanke.

Također, dopuštena je haljina ili suknja ravnog kroja dužine do koljena ili duže. Osnovno pravilo ovog odijevanja je da se uspješno balansira između poslovnog i ležernog, kombinirajući adekvatne odjevne komade. Ne smijete izgledati kao da ste krenuli u šetnju gradom ili na kafu s prijateljima, a ne u ured.

Casual odjeća

Casual odjeća je nešto što sigurno nećete nositi na poslu, a riječ je o trapericama, raznim pamučnim majicama, posebno onim s printovima, sandalama, tenisicama. Ipak, imajte na umu da je ovaj tip odjeće prikladan, čak i poželjan, na nekim neformalnim događajima poput team buildinga, radionica, druženjima unutar kompanije ili prilikom održavanja online sastanaka.

Veliko „NE“

Poslovni dress code ne trpi jarke i upečatljive boje, kao i jaki make-up koji je prigodan za noćne izlaske. Dužina suknje u strogom stilu za poslovne žene dužine je dlan iznad/ispod koljena, tako da kratke suknje nisu dozvoljene, kao ni ekstremno duge. Suknje također ne smiju biti s velikim uzorcima i dubokim prorezima.

Ne korisite odjeću od teksasa, kože, sjajne ili prozirne tkanine. Odjeća s eksplicitnim elementima je apsolutno neprihvatljiva. Ukoliko imate tetovaže, najidealnije bi bilo da ostanu prekrivene odjećom.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti