Bila je najljepša djevojka u Jordanu, a on princ koji nikada nije trebalo da postane kralj

Piše: Redakcija

Jordanska kraljica Rania poznata je po svojoj borbi  za osnaživanje žena u arapskom svijetu, njihovu ekonomsku nezavisnost i bolji život. Pored svog političkog uticaja, ona važi i za jednu od najljepših i najbolje stilizovanih žena sa plemićkom titulom na svijetu.

Rođena je 31. augusta 1970. godine u Kuvajtu u porodici Palestinaca. Otac Faisal Sediki Al Jasin je bio pedijatar, a majka Ilham Jasin domaćica. Od najranijeg djetinjstva pohađala je privatnu školu New English u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku. 1991. godine je diplomirala, te otišla dalje na magistarske studije u Švicarsku, na ženevski Fakultet za studije biznisa.

započeo je Zalivski rat, a godinu dana kasnije Rania je s porodicom napustila Kuvajt, potraživši mir u Amanu u Jordanu. 1993. godine upoznala tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha na jednoj večeri, koju je organizovala njegova sestra, princeza Aiša.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a samo dva mjeseca nakon upoznavanja ovaj par je odlučio da se vjeri. U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno “da” uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju. Raniom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na vjenčanju izgovorila: “Ti si dijamant koji će postati dio porodice Hašemita”.

-On je imao neodoljiv osmijeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je historija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi, rekla je Rania u jednom od rijetkih intervjua u kojem je otkrila ponešto o privatnom životu i prvom susretu sa suprugom.

Princ Abdulah nije trebalo da postane kralj jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Huseina. Njegov stariji brat princ Hasan, godinama nosio titulu jordanskog prijestolonasljednika. Ali kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano doneo odluku da proglasi svog sina jedinim pravim nasljednikom na tronu. Smrću kralja Huseina 7. februara 1999. Abdulah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest sedmica kasnije i njegova supruga dobila je zvanično titulu kraljice. Sa 28 godina postala najmlađa kraljica na svijetu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

-Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum, izjavila je kada je napunila 50 godina.

Zahvaljujući svojoj mladosti, kraljevskom statusu, ali i nestvarnoj ljepoti, Rania je preko noći stekla popularnost kako u zemlji, tako i širom svijeta. Svoju popularnost i uticaj odlučila je da okrene u svoju korist i poradi na stvarima o kojima se do tada šutilo u arapskim zemljama, pa tako i u Jordanu.

Osnovala je savjetovalište za zlostavljanu djecu, a borila se i protiv kontroverznih “ubistava iz časti”, koja u arapskom svijetu počine muškarci kako bi kaznili sestre ili kćerke koje su navodno osramotile porodicu. Također, pokrenula je reformu školstva, bori se protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svijetu, kao i za osnaživanje žena i njihovu ekonomsku nezavisnost, a već 16 godina pukovnica je jordanskih oružanih snaga.

Titulu pukovnice dodijelio joj je sam suprug kako bi zaustavio spekulacije konzervativnih kritičara i dao joj javnu podršku u modernizaciji zemlje, a sve nakon što su željeli da joj nametnu nošenje hidžaba, koji nikada nije nosila, niti to planira.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Ne samo da su njeni potezi promijenili život u Jordanu, već je sve to odobrila svjetska javnost, pa je tako proglašena počasnom članicom inicijative Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kao i UNICEF-a, a napisala je i najprodavaniju dječju knjigu po pisanju New York Timesa, ’The Sandwich Swap’, inspirisanu svojim djetinjstvom.

O njenom uticaju u svijetu govori i podatak da ju je Forbs 2011. stavio na svjetsku listu najuticajnijih žena. Iako ima brojne pomoćnike u svojoj kancelariji, svoje profile na društvenim mrežama sama vodi. Njen Instagram profil prati 6,8 miliona korisnika, dok je na Facebooku prati 16  miliona, a na Twitteru dodatnih 10 miliona ljudi.

Suprugu pomaže i u prikupljanju međunarodne pomoći za izbjeglice u Jordanu jer je ta zemlja do sada primila oko četiri miliona izbjeglica iz Sirije.

Zbog toga, ali i svih ostalih odluka, mnogi vjeruju da kralj Abdulah sluša njene ideje i prijedloge pa ih zato smatraju ih savršenim parom – što je i tajna njihovog braka.

Zahvaljujući izgledu, ali i istančanom modnom ukusu, zbog kojeg je redovno na listama jedne od najbolje odjevenih žena svijeta, Ranija je uticajna i u modnom svijetu. Na svojim službenim putovanjima često preferira dizajnere koji su porijeklom s Bliskog istoka, čime šalje jasnu poruku. Tako je na svom službenom portretu povodom 50. rođendana pozirala u haljini libanonskog dizajnera Darina Hachema, pokazavši solidarnost s građanima Bejruta nakon katastrofalne eksplozije u luci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Prizemna je i skromna, što se vidi i u situacijama poput onih kada sama odlazi automobilom na neke društvene događaje, oduševljava i svojom privrženošću porodici. I pored silnih obaveza uvek nađe vrijeme da kvalitetno provede trenutke sa svoje djece – princem Huseinom (26), princezom Iman (23), princezom Salmom (19) i najmlađim princem Hašemom (15).

U svakom trenutku je upućena u to gdje se ko od njih nalazi i šta rade. Tako je Husein, koji je ime dobio po svom dedi, danas poručnik jordanske vojske koji je diplomirao historiju na američkom Univerzitetu Georgetownu, a koji se od 2009. godine priprema da naslijedi svog oca. Tri godine mlađa Iman je slika i prilika  majke, baš poput starijeg brata koji joj je uzor, studira na istom univerzitetu. Tokom praznika, kada dođe kući, redovno prati majku na događajima u Jordanu. Njena mlađa sestra Salma nastavila je porodičnu tradiciju upisavši vojnu akademiju Sendhrst, te je završila obuku za pilote i postala prva princeza koja je u jordanskoj vojsci dobila prestižnu značku s krilima, istu kakvu ima i njen otac.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Queen Rania Al Abdullah (@queenrania)

Najmlađi od svih, mezimac porodice Hašem, još uvek je srednjoškolac, a sudeći po starijem bratu i sestrama, i on će sigurno otići u vojsku, ali i na studije. Vjerovatno ni ne bi bili toliko uspješni da iza svih njih ne stoji upravo kraljica Rania, koja im daje vetar u leđa.

Ove godine kraljica Ranija i Abdulah II proslavilI su i veliku godišnjicu braka. „I nakon 24 godine, još uvijek se osećam kao najsretnija žena na svijetu! Sretna godišnjica, vaše veličanstvo.“

Izvor: Lepaisrecna.rs

(I.J.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti