Šta je mit, a šta istina: Zbog čega su usne ispucale i kakav vam balsam treba tokom hladnijih dana

Piše: L. K. P.

 

Koža usana tokom zime posebno doživi pravi šok. Kako je vlažnost u vazduhu tokom tog perioda znatno pojačana, voda iz usana se bukvalno osuši, a to ima za posljedicu pucanje tanke kože, kojeg se ne možete riješiti tako lako.

Ipak, ako se pridržavate ovih savjeta, zaštitit ćete svoje usne na vrijeme i spriječit ćete pucanje koje nije samo estetski, već i zdravstveni problem.

Za početak važno je da izbjegavate oblizivanje usana jer ih na taj način samo dodatno isušujete.

Rješenje za pravu hidrataciju kože je u vodi, stoga pijte dosta ove tečnosti, koja će vašoj koži dati potrebnu količinu vlažnosti.

Također, balsam za usne nanosite prije svake upotrebe ruža, kao i prije svakog izlaska napolje, nevažno da li sija sunce ili puše vjetar, a nakon tuširanja potrebno je odraditi blag piling mekanom četkicom za zube, koju ćete koristiti samo za tu namjenu. Na taj način uklonit ćete prije spavanja mrtvi površinski sloj kože sa usana.

Idealan balsam za usne tokom hladnijih dana je onaj koji sadrži neke od sljedećih sastojaka poput petrolatuma, šea butera, hijaluronske kiseline i dimetikona, koji su odlični za obnavljanje vlažnosti u usnama.

S druge strane, trebalo bi da izbjegavate balsame koji sadrže lanolin, posebno ako patite od ekcema. Pored toga, klonite se balsama sa jakim mirisima poput cimeta, koji posebno može biti iritantan.

Ako su vam usne hronično ispucale, koristite balsame koji sadrže ceramide, koji će obnoviti strukturu kožice na usnama.

Osim dehidracije, drugi glavni uzročnik ispucalih usana je i poremećena pH vrijednost kože koja bi na vlažnim mjestima kao što su usne trebalo da bude lagano kiselinska.

Paste za zube, osvježivači daha, vodice za ispiranje usta i preparati za njegu lica mogu da poremete tu ravnotežu, pa je poželjno da na usne nanesete balsam prije svakog pranja zuba ili umivanja lica, kako biste zaštitili kožu od eventualnog narušavanja prirodne pH vrijednosti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti