Čime se hrani kraljica Elizabeta? Njen kuhar otkrio je šta voli jesti, a tanjiri joj vrijede bogatstvo

Piše: Redakcija

Kraljica Elizabeta II. ima 95 godina, a posljednjih 40 godina izgleda gotovo isto. U nastavku otkrijte šta kraljica jede i pije, koja je tajna njene dugovječnosti i besprijekornog izgleda.

Čaj s kolačićima

Kraljica se budi oko 7 sati ujutro i prvo što popije je čaj s mlijekom bez šećera. Uz čaj voli pojesti nekoliko kolačića da utiša jutarnju glad.

Žitarice s jogurtom

U 9 sati ujutro kreće kraljičin doručak. Gotovo uvijek jede žitarice s jogurtom i tost s marmeladom, a ponekad se odluči za kajganu s dimljenim lososom i tartufima. Naime, kraljica Elizabeta ne jede iz običnih tanjira već ima specijalnu kolekciju samo za nju.
-Ona ima mramorni tanjir s tri zlatna konja. Pribor i tanjiri su joj ukrašeni dijamantima, rubinima, safirima i dragim kamenjem. Prije 30 godina je taj pribor vrijedio 500 hiljada funti, rekao je njen bivši kuhar za britanske medije.

Riba s povrćem

Kada kraljica završi s doručkom i malo odmori, obavezno prije ručka popije Gin s kriškom limuna i puno leda. Ručak joj je poprilično jednostavan i uvijek ga jede u 13 sati. Na njenom meniju je uvijek riba s povrćem. Međutim, kada su posebne prilike ona najčešće jede janjeća rebarca, a uzme i desert jagode sa šlagom. Ona izbjegava sve što sadrži škrob. Ne jede krompir, rižu i tjesteninu.

Voće

Kada je riječ o voću, kraljica ima posebno pravilo kako jesti bananu. Naime, ona bananu jede viljuškom i nožem.

Čaj

Kraljica svako popodne pije čaj. Uvijek uz čaj dobije male kolače i sendviče s džemom. Kuhari prije nego joj posluže sendvič trebaju odstraniti koricu s kruha. Engleska tradicija ispijanje čaja popodne datira iz 1840. godine.

Meso i Martini

Kraljica uvijek za večeru jede meso i pije Martini. Voli kada je meso pečenije. Za desert pojede jagode ili breskve koje rastu u Windsor dvorcu, a voli i tamnu čokoladu. Nakon večere kraljica ima svoje završno piće dana, šampanjac koji pije dok slaže puzzle.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

Pročitajte još