Uspio si zahvaljujući meni: 11 rečenica koje će vam reći narcis

Piše: Redakcija

Sigurno se većina osoba nekada u životu susrela bar s jednim narcisom. Neke rečenice, vaš osjećaj, i same emocije pored te osobe je ono što treba da vas natjera da razmislite je li vaš prijatelj, partner ili roditelj narcisoidna ličnost. Psihologinja Jelena Pejović otkrila je kojih to 11 rečenica narcisi najviše koriste.

Nama niko drugi ne treba. Ovom rečenicom narcis pokušava da vas distancira od drugih i da vas usmjeri samo na sebe.

Da možeš da biraš jednu osobu samo do kraja života ko ni to bio? -Ovdje najčešće znaju da ćete baš njih izabrati i zbog toga iznuđuju odgovori, koji izgleda bezazeno. Samo da bi poslije mogli igrati na tu kartu i nabijati osjećaj krivnje.

Ti stalno dramiš. -Kad god pokušate da sjrenete pažnju na njihovo ponašanje dobit ćete odgovor da dramite i pretjerujete. Branit će se svim sredstvima, da prebace krivicu na vas. Svoje ponašanje će racionalizirati, umanjiti i naći izgovore, dok ćete vi biti dežurni krivac i onaj koji nikada nije u pravu.

Ne vrti se svijet oko tebe. -Zato što žele da se svijet vrti oko njih. Samo su oni važni i svako stavljanje vas na prvo mjesto će dovesti do odbacivanja sa njihove strane iako vama treba pomoć i podrška.

Nemoj da se čudiš što te niko drugi ne voli. -Jedini cilj narcisa je da vam uništi sve veze i da gledate samo u njega, pa i ovakvim lažnim manipulacijama.

Kada su te svi napadali, ja sam te branio, sad mi ovako vraćaš? -Čak i kada nemate dokaze o ovome, oni će ponavljati ovu rečenicu. Cilj je da izgubite veze sa drugima, stvorite nepovjerenje i kao svoju jedinu svojetlu tačku vidite njih, svoje spasioce.

Uspio si zahvaljujući meni. -Naravno i svaki vaš uspjeh je njihov. Prosto ne podnose da iko drugi može nešto osim njih i bez njih. Jaki vi ste njima smetnja.

Nemoj sad da se uzdigneš. -Kada i daju kompliment i pohvalu teška srca je izgovaraju i spuštaju te.

Ja sam najbolje što ćeš ikada imati. -Ovo je najčešća rečenica i prosto žele da vi i silom u to vjerujete i da stvorite strah da svoje najbolje ne izgubite. Sebe vide kao božanstvo koje se spustilo tu zbog vas.

Niko te ne poznaje kao ja. -Sve što bilo ko drugi kaže ne može da se mjeri s njihovim, morate da vjerujete samo njima i samo njihovom sudu.

Sve što radim, radim jer te volim. -Sve svoje opravdavaju lažnom ljubavlju prema vama. Pokušavaju da vas ubijede da vas vole i da sve rade zbog vas, a ne zbog kontrole nad vama.

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti