Amila Lačević Ćoralić, influenserica i novopečena mama: Isak je u naš dom unio neopisivu radost

Piše: Ilma Jakubovic

Imala sam spremna tri ženska imena, ali drugačiji ishod me je zatekao nespremnu. Sjajno smo se uhodali, to je totalni timski rad. Mama kroz maženje, grljenje i fizički kontakt dijete hrani osjećajem sigurnosti i spokoja. Želja mi je da Isak uživa u knjigama i lopti, da bude radoznao i zaigran

Amila Lačević Ćoralić je portparolka Federalnog ministarstva za promet i komunikacije koja u slobodno vrijeme uživa u druženju sa ženama koje je okupila na svom Instagram profilu simpatičnog naziva @shmeezla. Nakon sedam godina borbe za potomstvo, Amila se prije osam mjeseci ostvarila u najljepšoj životnoj ulozi – ulozi majke, a s više od 18 hiljada pratitelja dijeli sve zgode i nezgode sa sinom Isakom. Nikad nije šutjela o svojoj borbi za majčinstvo te kroz svoj primjer želi dati podršku svim ženama koje biju istu bitku. Uvijek pozitivna i nasmijana Amila je za naš magazin govorila o prvim mjesecima s bebom, dojenju, putovanjima, ali i svim slatkim radostima koje pruža majčinstvo.

– Sad smo već u osmom mjesecu, uhodali smo se, imamo svoj ritam i rutine. Prvi mjeseci bili su uzbudljivi, prekrasni, interesantni, na momente strašni i puni brige, ali vrijedni pamćenja svake sekunde. Majke ne trebaju konsultovati Google, nego se maksimalno opustiti, slušati svoj osjećaj, jer je priroda sve tako divno uredila da su one, njihova ljubav i toplina uz hranu, zapravo, sve što tom malom biću treba i ako “slušaju”, razumjet će i osjetiti sve što im beba “govori” – kazala je Amila na početku našeg razgovora.

Sinu ste dali prekrasno ime Isak? Ima li Vam neko posebno značenje?

– Zapravo se od momenta kada smo saznali da je dječak suprugu sviđalo ime Isak. Ja sam imala spremna tri ženska imena, ali drugačiji ishod me je zatekao nespremnu. Do samog kraja sam tražila muško ime koje bi me oborilo s nogu, a kad sam našla značenje imena Isak, odmah sam pristala. Ime Isak je obično davano dječacima čije je rođenje dugo iščekivano, a znači “onaj koji je unio radost i veselje u svoj dom”; “onaj koji je uvek nasmijan”; “sretan”; “veseo”; “pošten”; “oličenje dobrote i vrlina”.

Kakav je Isak dječak?

– Baš kako mu ime kaže, vesela i dobra beba. Od momenta kad ujutro otvori oči nasmijan je i vedar. Bitno je da je naspavan, sit, suh i da se s njim komunicira. Kao i svaki lav, obožava da je u centru pažnje, a to i nije teško jer je zaista stvorenje koje se pod kožu uvlači i plijeni osmijehom, gdje god se pojavimo odmah sve šarmira, a onda uživa u društvu.

Koliko suprug pomaže u obavezama oko sina? Kako ste rasporedili obaveze?

– On apsolutno učestvuje u odgoju svog sina i našem porodičnom životu. Sjajno smo se uhodali, to je totalni timski rad. Naravno, mama uvijek nosi veći dio brige, odgovornosti, obaveza, provodi s bebom više vremena, ali svu brigu o Isaku – od uspavljivanja, presvlačenja, hranjenja, igranja dijelimo podjednako Amir i ja.

Kako se Amir snalazi u ulozi tate?

– U početku je tu bio miks šoka i straha, opreza i nesnalaženja, ali njih se dvojica sada super druže i provode. Jutra su njihovo vrijeme, obojica su ranoranioci, a ja im rado, nakon manje ili više prospavane noći, prepustim tih nekoliko sati, te njihove trenutke.

Imate li zajedničke rituale koje ne propuštate?

– Najdraži ritual koji nikada još nismo preskočili jeste Isakovo večernje kupanje. Isak voli vodu i brčkanje u kadici, i to su zaista momenti radosti. Nakon toga se mazimo, beba klopa i utone u san.

Koliko se Vaš odnos promijenio kada ste postali roditelji? Imate li vremena samo za vas dvoje?

– Kao što smo se mi promijenili ponaosob, tako je i nas odnos ušao u sasvim novu fazu. Sva naša ljubav i energija sada je usmjerena Isaku, a sasvim se neka nova, ozbiljnija i zrelija vrsta ljubavi između dvoje ljudi rodi kad noćima zajedno bdiju a po danu se po kući sudaraju k’o zombiji. Vremena za nas trenutno i nemamo dovoljno, ali imali smo sve vrijeme svijeta u skoro devet godina koliko smo proveli skupa prije Isaka.

Kažu da se dijete uči životnim navikama i vrijednostima od malena, te da će tako i biti kako bude odrastalo. Čemu ćete Vi težiti da naučite svog sina kako bude rastao?

– Trudit ću se da bude suosjećajan, senzibilan, komunikativan, siguran u sebe, neovisan i odlučan. Želja mi je da uživa u knjigama i lopti, da bude radoznao i zaigran, te dobra i sretna osoba.

Javno ste govorili o borbi za potomstvo i s čime ste se sve susreli. Koliko je važno o tome glasno govoriti, dati ženama do znanja da nisu same?

– Veoma je važno, jer vrijeme prolazi, u svemu se napreduje, ali se o tim stvarima još šuška i šapuće, još su tabu i često to preteško breme same i u tišini nose žene, a nerijetko ta borba vodi do osjećaja izolovanosti. Stoga, znati da se i druge žene bore i prolaze kroz isto može mnogo značiti. Mi žene trebamo biti od pomoći jedna drugoj, govoriti o svojim iskustvima i dijeliti saznanja. Ja sam na teži način naučila da, i ako je reproduktivno zdravlje oba partnera u savršenom redu, totalni kuršlus može da napravi endokrinološka slika ženskog organizma. Ako sam morala ja, bila bih sretna da neka druga žena ne mora.

Jeste li doživjeli baby blues (postporođajna tuga)?

– Nikada, ni tokom trudnoće nisam čula za izraz baby blues, ali drugog dana nakon porođaja, kad sam podijelila sa svojim prijateljicama da bez razloga neutješno plačem satima, sve su počele govoriti o tome kao o najnormalnijoj “nus pojavi” porođaja. Kasnije sam pročitala da se postporođajna tuga ili baby blues javlja od dva-pet dana nakon poroda i traje otprilike mjesec, te ga doživljava 80-90 posto žena.

Dojite li?

– Nažalost, ne više.

Šta biste poručili budućim mamama koje planiraju dojiti i onima kojima je to još poprilično nelagodna stvar? 

– Mama kroz maženje, grljenje i fizički kontakt dijete hrani osjećajem sigurnosti i spokoja, a ako mu može još pružiti i izvor hrane, to je idealno. Ali, ako iz nekog razloga to i ne uspije, postoje adekvatne zamjene za majčino mlijeko, a mama i ako ne doji nije ništa manje mama.

Na Instagramu Vas prate brojne mame s kojima dijelite savjete. Koji je Vaših top pet savjeta za novopečene mame?

– Ne dijelim ja savjete, štaviše, ne volim Teta Savete. Mi razgovaramo, razmjenjujemo iskustva, dijelimo trikove koje otkrivamo i zapravo se divno družimo. Ali, mogla bih im savjetovati da ne upoređuju svoju bebu s nekom drugom, nego da “slušaju” šta im njihova beba “govori”.

Nedavno ste se otisnuli s bebom u Dubrovnik. Kako je prošlo prvo veće putovanje?

– Prenapeto i predivno u isto vrijeme. Bezbroj usputnih pauza, malo nervozice, ali smo probili led, imali vatreno krštenje, preživjeli i svi ostali zdravi.

Poznati ste po svom brendu „Femme by Shmeezla“. Kada možemo očekivati nešto novo?

– Nadam se i voljela bih iduće godine u ovo vrijeme. Trenutno je na sve stisnuto dugme za pauzu, ali krčkaju se u glavi neke ideje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti