Deserti s karamelom za prste polizati

Piše: I.J.

Ovi recepti učinit će svaku priliku posebnom, neodoljivom i glamuroznom.

Tres leches

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

200 g glatkog brašna

2 kašičice praška za pecivo

Za preljev:

500 ml mlijeka

400 ml slatkog vrhnja

300 ml kondenziranog mlijeka + vrhnje za šlag

Priprema: 

Za biskvit odvojite bjelanca i žumanca. Umiksajte bjelanca u čvrst snijeg, a potom postepeno dodajte šećer i vanilin šećer te miksajte dok se sav šećer ne otopi. Tada u smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumance, a sve vrijeme miksajte. Kada ste umutili sva žumanca, dodajte polako brašno koje ste prethodno prosijali zajedno s praškom za pecivo. Dobijenu smjesu izlijte u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Dok se biskvit peče, pomiješajte kuhačom sve mliječne proizvode u jednoj posudi. Tom smjesom ćete zaliti pečeni biskvit. Biskvit hladite 10-ak minuta, izbockajte ga viljuškom ili čačkalicom, a zatim ga pažljivo istresite iz lima u kojem se pekao. Odlijepite papir za pečenje pa ga izbockajte i s donje strane, ali pažljivo.  U lim u kojem se biskvit pekao ulijte trećinu smjese pa na to pažljivo vratite biskvit. Neka sada donja strana biskvita bude gornja. Sve skupa zalijte ostatkom mliječne smjese. Možda će vam se učiniti kako je previše mlijeka, ali ne brinite ništa – upit će se! Biskvit sada ostavite da se hladi i odstoji bar jedan sat, kako bi upio mlijeko. Preko natopljenog i ohlađenog biskvita premažite tučeno vrhnje i ostavite da se sve skupa dobro ohladi.

Domaći puding od karamele s okusom kafe

Sastojci:

1 kašika mljevene kafe

100 g šećera

1 vanilin šećer

4 jaja

1 l mlijeka

puter za premazivanje posuda

Priprema:

Istopite pola količine šećera, kafu i nekoliko kašičica vode, kuhajte miješajući dok ne dobijete karamelu svijetle boje. Namažite puterom četiri posudice (otporne ne toplinu) i ulijte karamelu. U posudi pjenasto umutite jaja, dodajte polako toplo mlijeko i miješajući zagrijte na umjerenoj vatri. Ugasite prije nego što provri. Ulijte puding u kalupe, stavite ih u posudu s vodom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 40 minuta, dok se puding ne zgusne. Izvadite kalupe iz rerne, ostavite puding da se ohladi, a potom ga stavite u frižider na dva-tri sata. Ukrasite po želji, naprimjer jabukama.

Banoffee pita

Sastojci:

400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

3 banane

250 g integralnih keksa

125 g putera

250 g vrhnja za šlag

1 kašika kakaa u prahu

Priprema:

Sameljite kekse i dobro ih pomiješajte s puterom koji ste prethodno rastopili. Ovom smjesom obložite kalup za pitu. Dobijenu koru za banoffee pitu stavite hladiti u frižider otprilike jedan sat. Za to vrijeme, zaslađeno kondenzirano mlijeko kuhajte u loncu na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se ne ugusti i ne poprimi tamnu boju karamela. Ovako pripremljenu karamelu ohladite na sobnoj temperaturi. Kada se kora za pitu i karamela ohlade, istucite vrhnje za šlag. Koru od keksa prvo filujte karamelom, zatim na nju posložite bananu narezanu na kolutiće, a na vrh stavite šlag. Pitu posipajte kakaom u prahu i poslužite je dobro ohlađenu.

Tart od karamele i oraha

Sastojci:

170 g brašna

180 g putera

250 g šećera

200 ml slatkog vrhnja

200 g oraha

hladna voda

Priprema:

Pomiješajte brašno, 80 grama putera sobne temperature i 50 grama šećera. Dodajte hladnu vodu pa zamijesite tijesto. Spremite ga u frižider i pustite da se odmori. Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate šećer s tri kašike hladne vode i kuhate na laganoj vatri. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i poprimi lijepu, zlatnu boju. Maknite s vatre i dodajte omekšali puter. Miješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte slatko vrhnje sobne temperature. Vratite na laganu vatru, kratko miješajte, pustite da umak postane gust, a zatim maknite s vatre i dodajte orahe. Kada tijesto postane čvršće, izvadite ga iz frižidera i razvaljajte. Prebacite ga u kalup, izbodite viljuškom pa ga najprije pecite desetak minuta naslijepo. Lagano ohladite, dodajte karamel s orasima i vratite u rernu na dodatnih deset minuta. Ohladite i poslužite. Dobar tek!

Kako najbrže napraviti slani karamel

Za pripremu takvog karamela trebat će vam tek osnovni sastojci koje zasigurno već imate u svojoj kuhinji – šećer, mlijeko i so. Pripremite jednu šoljicu šećera, šoljicu mlijeka i prstohvat morske soli. Koristiti možete i običnu so, ali i smeđi šećer. U posudu debljeg dna najprije stavite šećer, pa pustite da se otopi. Šećer nipošto nemojte miješati već ga tek lagano protresite kako bi se sa svih strana otopio jednako. Dok se šećer zagrijava, u mikrovalnu ubacite šoljicu mlijeka, pa je dobro zagrijte. Šećer kuhajte dok se ne otopi i poprimi zlatnu boju. Kada ste zadovoljni bojom, maknite ga s vatre i dodajte mlijeko. Pazite, karamel je zaista vruć, čuvajte prste i nemojte stajati preblizu posude jer će se dodavanjem mlijeka naglo stvoriti mjehurići. Također, dok dodajete mlijeko, karamel obavezno miješajte. Želite li gušći karamel, vratite ga na vatru te miješajući kuhajte dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Na kraju dodajte morsku so. Pustite da se lagano ohladi, tada će postati još gušći, pa dobijeni karamel koristite kao preljev ili umak za vaše slastice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti