Ten za tren uz proizvode za samotamnjenje

Piše: Azra

Nema sumnje da je lažni preplanuli ten poželjniji od izležavanja na suncu ili u solariju i rizikovanja oštećenja kože. U tom slučaju, mnogi posežu za proizvodima za samotamnjenje. Istražili smo kako djeluju, da li je formula sigurna, kao i najbolje alternative za vaše lice i tijelo.

Kako rade?

Aktivni sastojak u svim proizvodima za sunčanje je dihidroksiaceton. Također poznat kao DHA, ovo je jednostavan ugljikohidrat koji se može dobiti bilo hemijski ili iz prirodnih izvora kao što su repa i šećer od šećerne trske. Kada nanesete proizvod koji sadrži DHA, on reagira s aminokiselinama u gornjem sloju vaše kože. Ovo stvara pigmente zvane melanoidini, koji izgledaju smeđe jer upijaju određene valne dužine svjetlosti. Ovaj proces je poznat kao “Maillardova reakcija”. Počinje u roku od dva do četiri sata nakon nanošenja sredstva za samopotamnjivanje i traje do 72 sata.  Dobijeni preplanuli ten može trajati do 10 dana, ali će početi da blijedi u roku od tri do sedam dana jer prirodno uklanjate mrtve ćelije kože.

Da li su sigurni?

Tamnjenje bez sunca siguran je i bezopasan način za postizanje boje preplanulog tena. Za razliku od sunčanja i ležaljki, “samotamnjenje” ne uključuje izlaganje UV svjetlu, štetnom zračenju koje može uzrokovati rak kože. Većina proizvoda za samopotamnjivanje sadrži hidratantne sastojke koji kožu održavaju zdravom i podatnom. Ne uzrokuju starenje kože, upalu i crvenu boju jer ne uključuju izlaganje UV zracima.

Inovacije

Hidratantne kreme za samotamnjenje imaju isti učinak kao hidratantna krema, ali istovremeno stvaraju postepeni i privremeni ‘preplanulost’ pri nanošenju. Kreme za sunčanje s dodatkom “samopotamnjivanja” štite kožu od štetnih UV zraka , koristeći UV filtere , kao i svaka normalna krema za sunčanje. Razlika je u tome što istovremeno stvaraju sjaj, bez obzira na sunčevu svjetlost, jer sadrže ili DHA ili eritrulozu.

 Napravite sami

Pokušajte sami napraviti prirodni samopotamnjivač kod kuće, koji ne samo da će vam uštedjeti novac već će omogućiti da kontrolirate šta tačno stavljate na svoju kožu.

1 šolja losiona dobrog kvaliteta bez mirisa
1 do 2 kašike kakaa za pečenje
8 do 10 kapi eteričnog ulja tamjana i mala tegla

 

Dodajte kakao za pečenje u losion i dobro promiješajte. Zatim dodajte eterično ulje tamjana, koje ima antiseptička, antigljivična, antibakterijska, antimikrobna i protuupalna svojstva. Domaću kremu za samotamnjenje ubacite u teglu, zatvorite i čuvajte na hladnom i suhom mestu. Nakon pilinga, osušite kožu i nanesite kremu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti