Jasmilu Žbanić mamina marama podsjeti na majke Srebrenice koje šire ljubav

Piše: L. B.


Jedna od naših najuspješnijih i najnagrađivanijih rediteljica i scenaristkinja Jasmila Žbanić, u sradnji sa u saradnji sa Majkama Srebrenice i Memorijalnim centrom Srebrenica i The Post-Conflict Research Center (PCRC) objavila jedan emotivan status.
,,Ovo je marama moje mame Alme Žbanić. Umrla je nakon rata u Sarajevu u kojem je prošla pakao. Kad god sam sa ženama Srebrenice osjetim maminu ljubav, maminu snagu, mamin odnos prema ljudima. Žene Srebrenice šire majčinsku ljubav, osjećaj za pravdu i svojim hrabrim i mudrim radom čine ovaj svijet boljim mjestom”, poruka je svjetski priznate bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić Ibrahimović u podršci inicijativi #HeroineSrebrenice.

Objavu s Facebook stranica pogledajte ovdje.

Podsjećamo da je Jasmila vrlo dobro poznatoj proslavljenoj novinarki Cristiane Amanpour, bh. rediteljica prošle godine rekla da je 1995. godine, kada se desio genocid u tada „zaštićenoj zoni UN-a“ u Srebenici, ona imala 20 godina. Upoznala je majke Srebrenice, vidjela i čula nepodnošljivo bolne priče, ali su joj njihovo dostojanstvo i način na koji su išle kroz život bili velika inspiracija. Te priče su je insirirale da uradi, prema mnogima, filmsko remek-djelo“Quo vadis Aida?“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti