Dalija Hasanbegović Konaković: Moja borba za drugo dijete

Piše: S.P.

Novinarka i prezenterka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović Konaković na svom je Facebook profilu otvorila dušu i ispričala svoju borbu za drugo dijete. Dalija je otkrila brojne tegobe i zdravstvene probleme koje je uspravaju na tom polju, ali se nada da će svojoj Kijani, uspjeti ispuniti želju da dobije seku ili bracu.

– Gonal, Cetrotide, Ovitrelle, Decapeptyl….iglice, iglice, iglice. Ko je prošao, sve shvata. U ovo doba prošle godine. Krišom injekcija od djeteta u kući, pa juri na posao. Krišom injekcija u garderobi, pa juri u studio. Loše podnosiš neke od tih hormona, pa te muž i dijete nađu u nesvijesti na podu, nakon što si sebi valjda prenaglo ubrizgla tu tekućinu iz injekcije. Punkcije, anestezije, transferi i onda agonija čekanja do kontrole bete. Ne želiš da se nadaš, a nadaš se. I dođe beta i potoneš. Onda si emotivni tajfun narednih mjesec i više dok ti se tvoji hormoni ne stabilizuju. Divni doktori ti kažu da je najbolje opet pokušati unutar tri mjeseca, ali ne možeš opet kroz to prolaziti. Pomiriš se. Shvatiš i ponovo koliko si beskrajno blagoslovljen što imaš već dijete iz jednostavne, prirodne trudnoće. Dobiješ dodatno, ogromno poštovanje za sve mame, znane i neznane, koje su za djecu prošle kroz nekoliko krugova umjetne oplodnje, ispričala je iskreno.

– Prirodno sam bez problema ostala trudna i sa Kianom Ajom i 2019. Znate već kako je to završilo, brigada internet lešinara počela od mene praviti metu za linč, nisam to očekivala, jako me pogodilo, intenzivan stres bio okidač za Hashimoto skoro preko noći, Hashimoto mi poremetio sve hormone, sve je išlo prebrzo i imala sam spontani. Nakon toga, i sa terapijom i bez, Hashimoto i dalje najveći problem pravi mojim polnim hormonima, a samim tim utiče na mogućnost prirodne trudnoće. Kiana silno želi brata ili sestru, ja sam željela šestero djece (mogla sam ranije krenuti, znam ). Bog dragi odlučuje i mi smo sa tim zadovoljni i beskrajno zahvalni što imamo Kianu.

Ženama koje prolaze kroz IVF postupke ne mogu dovoljno iskazati svoje divljenje. Proces koji je i psihički, fizički, zdravstveno, emotivno i finansijski izuzetno naporan i zahtjevan, a koji obično ide u tajnosti paralelno sa svim redovnim obavezama koje imate. I samo vi znate koliko vam snage treba. Svaka mama je heroina, ali ste vi pravi superheroji, napisala je Hasanbegović Konaković.

U komentarima je dobila brojne poruke podrške i mnoštvo želja da se i drugi put ostvari u ulozi majke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti