Razija Čolaković otvoreno o teškoj sudbini majke: Bila je kao najjači muškarac

Piše: Azra

INSTAGRAM: @muhabetovka_razo

Razija Čolaković, poznata pod nadimkom Raza, ponosna majka i supruga, spisateljica koja je napisala tri knjige, diplomirani politolog komunikologije i žurnalistike.

Raza je inače jako aktivna na društvenim mrežama, a na Facebooku, gdje je prati preko 200 hiljada osoba.

Ovaj put, na svom Instagram profilu, Razija je objavila fotografije rahmetli majke, te podijelila priču o izuzetno teškoj sudbini njene majke koja je mnoge rastužila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Razija Čolaković (@muhabetovka_razo)

-Moja mama (rahmet joj duši) radila je sve muške poslove, od miješanja maltera za pravljenje kuće do cijepanja drva. I tako cijeli svoj život. Moj otac gledao je da ona što više radi, nebitno šta, samo da “ne sjedi u kući” i da “ne gleda kud bi išla”. A nigdje nije išla. Čak ni svojoj mami nije išla kad je poželjela, nego samo onda kad on to odobri. Rijetko ju je puštao bilo gdje. Ostala je željna vlastite majke, svijeta i života… Bila je od onih žena kojoj su drugi, a najviše muž ubili sve u njoj. Plašila se ponekad i vlastite sjene, napisala je Raza.

-Duša moja, nikada se nije osjećala ženstveno. A kako i bi, kad taj osjećaj za nju nije postojao. Ona se morala brinuti o nama. Djeci. Petero nas. Da nas nahrani, obuče, obezbjedi školski pribor…Bila je kao najjači muškarac… Ne što je željela, nego što ju je život (čitaj muškarac za kojeg se udala) na to natjerao u najljepšim godinama. Fizički je bila jaka, psihički totalno uništena. Žena koja je možda samo mjesec dana bila sretna u životu, i to onaj prvi mjesec kad se udala. Sve dok nije zanijela prvo dijete. Tad je počeo pakao… O tome u knjizi koju pišem “Nemoj biti k’o ja”. Knjiga o životu moje majke, i mnogih žena s Balkana. Ja želim svim srcem svojoj mami poklon dati. Moja želja je da svojoj mami sagradim neki hajrat, u ime Boga, neku česmu s vodom gdje je potrebna, ili nesto slično od čega će sve dok se koristi, ona i na onom svijetu imati dobra djela. Molim Gospodara da mi omogući samo da to uspijem. Dvije želje imam u životu! Izgraditi hajr za svoju mamu i Hadzdz obaviti. Ipak, veća mi je želja ovo prvo, nego Hadzdž obaviti, dodala je Razija.

Ova izuzetno teška priča nikoga od pratitelja nije ostavila ravnodušnim.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Razija Čolaković (@muhabetovka_razo)

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti