Charles je u četrdesetim imao ličnog sobara za svog plišanog medu: Dianu je umalo ubio jer nije dala slugi da ga ušuška sa njim

Piše: Azra

Navike istaknutih članova kraljevske porodice uglavnom su držane u tajnosti. Tek tu i tamo, procuri koja informacija, koja, kao po nekom pravilu, uglavnom ne ide na ruku toj osobi o kojoj se priča. Tako je, primjera radi, svijet bio šokiran kada se saznalo da je princ Endru vrištao kada mu medvjedići na krevetu nisu poredani kako treba, a priče posluge potvrdila je u neku ruku i njegova bivša supruga Sara Ferguson. Međutim, sada se saznalo da se ni kralj Charles ne razlikuje previše od svog brata.

Naime, prema novoj knjizi, kralj Charles je bio vezan za svog plišanog medvjeda iz djetinjstva čak i kada je odrastao. U biografiji “The King: The Life of Charles III”, objavljenoj 8. novembra, Kristofer Andersen piše da je bivši kraljev sobar od povjerenja, Majkl Foset, bio zadužen za brigu o plišanoj životinji — kada je Charles bio u četrdesetim.

Svaki put kada je igračku bilo potrebno popraviti, bivša kraljevska dadilja Mabel Anderson je izvođena iz penzije kako bi izvršila neophodne popravke.

Prema riječima bivšeg sobara, penzionisana dadilja “bila je jedino ljudsko biće koje je smjelo da prinese iglu i konac plišanom medvjedu  princa Charlsa. Bio je već u četrdesetim godinama i svaki put kada je tog medvjeda trebalo popraviti, pomislili biste da je to njegovo sopstveno dijete koje ima tešku operaciju”, piše Andersen.

Sobar Foset je također bio zadužen da cijedi pastu za zube na četkicu za zube tadašnjeg princa od Velsa sa monogramom, da mu obrije lice, da mu pomogne da obuče pantalone i zaveže cipele. Slagao bi mu kraljevsku pidžamu i svake noći spuštao krevet.

I od osoblja zaduženog za baštu se očekivalo da ispuni stroge Charlesove zahtjeve, piše Paga Six. Glavni baštovan, svaki dan se budio sa spiskom “uputstava i pritužbi koje je njegov šef napisao crvenim mastilom”.

-Za nekoga ko je rekao da je bio maltretiran kao dijete, princ Charles je očigledno uživao u maltretiranju nas, rekao je Andersenu zaposleni u Hajgrouvu.

-Mogao je da bude prijatan i ljubazan, ali je isto toliko vremena bio neraspoložen i zao. Nije dvaput razmišljao o tome da te uvrijedi ako nešto pogrešno uradiš.

Još jedan bivši sobar, Ken Stronah – koji je dugi niz godina bio zadužen za pranje prinčevog donjeg veša i ušuškavanje u krevet sa njegovim voljenim plišanom medvjedom se složio.

Stronah u knjizi tvrdi da je video Charlesa, usred svađe sa svojom tadašnjom ženom, princezom Dajanom, kako grabi teške drvene čizme i baca ih na nju, za dlaku promašivši joj glavu samo zato što mu je zamjerila medvjeda.

Charlesoviispadi bijesa navodno su se proširili i na njegov uski društveni krug.

-Jednom, dok je bio gost u seoskoj kući prijatelja, Charlesje poželio malo svježeg vazduha. Ne mogavši da otvori prozor, podigao je stolicu i razbio ga. Nezadovoljan rezultatima, razbio je još jedan, piše Andersen.

Izvor: wanted.mondo.rs

(S.B.)

Pročitajte još