Tajna savršene linije Jelene Đoković: Svako jutro započinje napitkom koji je ubica kilograma

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @jelenadjokovicndf

Jelena Đoković nikada nije bolje izgledala, te ne čudi što mnoge zanima koja je njena tajna. No, poznato je da supruga najboljeg tenisera svijeta vodi računa o ishrani i redovno trenira, te rezultati nisu izostali.

Ono što je zanimljivo je da je Jelena potrebu ka zdravijoj ishrani kod supruge najboljeg tenisera svijeta počela da se javlja još u studentskim danima, a razlozi za to su različiti.

– Počela sam da se hranim kao vegan iz straha od bolesti. A to je najgori razlog da se opredijelite za neku ishranu i zato nikome ne bih savjetovala da bilo šta radi iz straha – rekla je Jelena svoju priču o veganstvu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Naime, iako danas može da priušti jela iz najboljih restorana i ličnog kuhara, te ne mora da se “bakće” kuhinjom, ona nerijetko sama sprema obroke, a najbolje od svega je što ne zahtijevaju ni previše vremena, ni iskustva, a ukusni su i puni hranljivih nutritijenata.

Tako joj je omiljen doručak od ovsenih pahuljica sa sjemenkama konoplje, maka (korijenska biljka), kamu kamu (voće slično trešnjama), koprivom, puterom od badema, cimetom, kakaom, bananom, jagodom, borovnicom i kokosovim mlijekom.

Možda ovo nije nabolji primjer doručka koji biste mogli sami napraviti kod kuće jer većinu ovih namirnica ne koristimo ili čak i ne možemo pronaći na našem tržištu. Ipak, ovsene pahuljice sa voćem po izboru, pogotovo bobičastim, uvijek su dobar izbor.

Kada je u pitanju ručak, ono što možete da naučite od Jelene i Novaka je da meso, toliko uobičajeno na našoj trpezi, ne mora da bude baš uvijek prvi izbor za ručak.

Jednom prilikom Jelena je otkrila na Instagramu i kako izgeda njena ishrana i koja su to pravila kojih se pridržava.

„Ne jedem meso, ribu, mliječne proizvode ili šećer. Moja dijeta je 70% sirova hrana, 30% skuhana (supa, tjestenina, kinoa, riža). Ja nemam problema sa glutenom, ali ga ipak radije izbjegavam. Da li je teško? Ne, ako znate zašto to radite i ako ste dobro informisani o tome. I da, teško je naći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato je organizacija i dobro informisanost ključna.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Tako se na njenoj trpezi mogu naći različite salate, pečeni karfiol, pa čak i brusketi od krompira. Jelena obožava i paste sa domaćim pestom i tjesteninom bez glutena.

Dobar prijedlog je i salata sa kinoom i povrćem. U Jeleninoj ishrani zastupljeni su i kolači, te smo na njenom profilu više puta mogli da vidimo različite veganske torte i slatkiše kao što su Snikers veganske kocke.

Poznato je da Novak Đoković svaki dan počinje vodom sa limunom i limetom na prazan stomak, a zatim popije svježe iscijeđen sok od stabljike celera. U pitanju je porodični napitak, konzumira ga i njegova supruga Jelena, kao i djeca, s tim što se za njih priprema u kombinaciji sa jabukom ili krastavcem zbog jačine ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

 

Celer je biljka sa posebnim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su ljekovita. Celer je povrće poznato od davnina, a u prošlosti su ga ljudi uzgajali zimi i smatrali su da jača organizam, dok su njegove sjemenke korištene za olakšavanje boli. Danas se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, a njegova ljekovitost potvrđena je raznim istraživanjima.

Ukoliko ste među onima koji pokušavaju da smršaju a ne mogu, primjenite ovaj recept i prvo detoksikujte svoju jetru tako što ćete konzumirati napitak tri puta dnevno u roku od tri dana.

Za ta tri dana izbjegavajte teške obroke i jedite zdravo kako biste olakšali proces detoksikacije.

Sastojci: 3 limuna, 1 šolja isjeckanog peršuna, 5 strukova celera, 6 šolja vode.

Priprema: Stavite sok od limuna, peršun i celer u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte. Pijte po dvije čaše ovog napitka tri puta dnevno na prazan stomak u roku od tri dana, a zatim napravite pauzu od 7-10 dana i ponovite proces.

Ovaj moćni napitak vam može pomoći da izvršite detoksikaciju jetre i da se otarasite viška kilograma bez mnogo napora.

Kada je organizam pun toksina, jetra ne može normalno da obavlja svoju funkciju. Stoga mršavljenje teče znatno sporije, a gojenje znatno brže.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti