Bila je jedna od najljepših glumica svijeta: Njena smrt prije 43 godine i danas je misterija

Piše: L. K. P.

Glumačka diva Natalie Wood, pravog imena Natalia Nikolajevna Zaharenko, proslavila bi 2023. godine 85 godina. Umrla je s 42 godine, a njena smrt i danas je povod brojnim spekulacijama i teorijama zavjere.

Proslavila se ulogom u „Buntovniku bez razloga“, a gledaoci su je zapazili i u filmovima „Čudo u 34. ulici“, „Priča sa zapadne strane“ i „Tragači“. Imala je buran ljubavni život, a njenu najveću ljubav, glumca Roberta Wagnera mnogi i danas smatraju njem ubicom, iako ništa nije dokazano.

Natalie je prve glumačke korake napravila kao djevojčica, a njena majka Ruskinja Maria Stepanovna silno je željela da njena kćerka postane zvijezda. Mnogi su upravo u agresivnoj prirodi njene majke vidjeli razlog za Natalienu kasniju ovisnost o alkoholu i drogama.

Ljubav s Wagnerom rodila se dok su još bili klinci. Natalie je navodno još kao desetogodišnjakinja rekla da će se udat za osam godina starijeg glumca, dok ju je on primijetio tek kad je kao tinejdžerica snimala „Buntovnika bez razloga“. Kad je imala 18 godina, započeli su svoju vezu, godinu dana kasnije se vjenčali, a još jednu kasnije se razveli.

Natalie se nakon toga udala za britanskog producenta Richarda Gregsona s kojim je dobila kćerku Natashu. On ju je navodno varao s tajnicom pa je taj brak brzo završio. Nakon razvoda Wood se vratila Wagneru, 1972. su se vjenčali, a 1974. dobili su kćerku Courtney Wagner.

Njihov je brak bio vrlo buran, no ostali su zajedno sve do njene smrti, 1981. godine. Postala je ovisna o alkoholu, a navodno je doživjela i nervni slom zbog stalnog zadiranja javnosti u njen privatni život. Snimajući film „Brainstorm“ 1981., zbližila se s kolegom glumcem Christopherom Walkenom, prijateljem svog muža.

Njeno beživotno tijelo je pronađeno kako pluta u blizini kalifornijskog otočića Santa Catalina. Večer prije nego što je pronađena mrtva provela je u društvu Wagnera i Walkena, večerajući i pijući na otoku i na jahti usidrenoj u uvali. Njena smrt je tad proglašena nesretnim slučajem, no 30 godina kasnije istraga je ponovno otvorena.

Tad se javila svjedokinja Marilyn Wayne, koja je navodno čula kako se Wood dere prije smrti.

-Prozor na mojoj kabini bio je otvoren. Probudio me ženski glas koji je vikao upomoć, probudio je mog dečka Johna i mene: ‘Pomozite mi, molim vas, neko neka mi pomogne, utapam se.’ Čuli smo to nekoliko puta, rekla je Marilyn u izjavi koju je dala policiji.

Njen dečko je uperio svjetlo prema mjestu odakle su dolazili krikovi, ali nisu mogli ništa vidjeti. Marilyn tvrdi da je zvala obalnu stražu, ali nitko joj se nije javljao. Zvala je i šerifa koji je rekao da će poslati helikopter, ali nitko nije došao. Također kaže da je čula muški glas koji je dolazio iz mjera gdje je bio brod Splendor kako govori: “Strpi se, doći ćemo po tebe.” “Ubrzo nakon toga vika je prestala”, ispričala je.

Dennis Davern, skiper broda na kojem se slavni trojac nalazio, ispričao je da je ljutiti Robert Wagner razbio bocu vina i urlao na Christophera Walkena: “Želiš li mi jebati ženu?!” nakon čega se Walken povukao u svoju kabinu i nije bio prisutan kad je Natalie nestala. Skiper je također rekao da se jedne rečenice naročito sjeća: “Wagner je rekao Natalie: ‘Odjebi s mog broda.'”

Nekoliko minuta kasnije skiper je odlučio provjeriti je li sve u redu. Na palubi je zatekao “znojnog, zajapurenog, tjeskobnog i neurednog” Wagnera koji mu je rekao da je Natalie nestala i da je potraži na brodu.

 

Davern u svom svjedočenju nastavlja: “Odmah sam htio zvati pomoć i upaliti svjetla za potragu, ali Wagner mi je rekao da to ne činim i da pričekamo, možda se vrati. Pomislio sam da je možda vidio Natalie kako odlazi gumenjakom, ali sjetio sam se da to nikad ne bi učinila sama, po danu ili noći. Nije znala upravljati njime.”

Walken nikad nije javno progovorio o toj noći, a Wagner je nakon Nataliene smrti preuzeo brigu i o Natashi, koju je dobila u braku s Gregsonom. Nataliena sestra rekla je da se ona oduvijek bojala duboke vode, jer je vračara njenoj majci rekla da će se utopiti.

Njena sestra nedavno je u svojim memoarima iznijela teške optužbe na račun glumačke legende Kirka Douglasa, potvrdivši time jednu od najstarijih holivudskih glasina. Naime, prema njenoj knjizi, njihova majka odbacila je tada 16-godišnju Natalie do dvorca Marmont kako bi se upoznala i susrela s Kirkom. Kada se Natalie vratila sa zabave, bila je raščupana i uzrujana. Natalie se tek naknadno povjerila svojoj sestri otkrivši kako ju je Kirk seksualno zlostavio.

Pročitajte još