Prije 23 godine napustila nas je Ena Begović: Glumica koju region nikada neće zaboraviti

Piše: I. H.

 

Danas je 23.godišnjica od smrti poznate hrvatske pozorišne i filmske glumice, Ene Begović.
15. augusta 2000. godine, nakon što je automobil proletio u provaliju sa strmog puta, Ena je izgubila život. Njenu smrt su konstatovali doktori u domu zdravlja, međutim, u nevjerici i sa posljednjim trzajima nade, prevezena je gliserom u splitsku bolnicu, gdje su doktori, nažalost, potvrdili smrt.

U nesretnom automobilu su se, pored tragično stradale Ene, nalazili i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i Enina kćerkica Lana, koja je tada imala samo 40 dana.

 

Ta 2000.za proslavljenu glumicu bila je godina u kojoj je ona krunisala svoju sreću udajom za poduzetnika Josipa Radeljaka, a nedugo nakon toga, rodila kćerku, malenu Lanu. Nažalost, u majčinskoj ulozi nije dugo uživala.

 

U samo 55 dana Ena se udala, rodila dijete, napunila 40 godina i tragično preminula.

“Bila je najsretnija uz Lanu. Divna osoba. Najveća od velikih, kao glumica, kao seka – nezamjenjiva… Zauvijek”, napisala je jednom prilikom njena sestra Mia Begović.

Nikad prežaljena glumica danas počiva u Aleji velikana na Mirogoju.

Iako je tek napunila 40.-tu godinu, Ena je iza sebe imala već zavidnu karijeru. Glumila je čak u 98 uloga, od pozorišta do filma I televizije. Igrala je brojne poznate ženske uloge, a prvu zapaženiju ulogu u filmu ostvarila je 1981.godine u filmu Pad Italije.

Najpoznatija Enina uloga je uloga barunice Castelli u Glembajevima, za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, međutim, Begović je odbila nagradu jer je tu ulogu smatrala glavnom.

Pročitajte još