Modni klasici: Ovi modeli bijelih patika su vrijedni investiranja

Piše: I. H.

Ako govorimo o univerzalnoj i jednostavnoj obući, malo koji se model još može mjeriti sa bijelim klasičnim patikama. Ove jeseni nalazimo modele za svačiji stil i odjevnu kombinaciju.

Ne tako davno, jednostavne patike bile izbor dizajnera za zatvaranje revija, poput Phoebe Philo u Adidasovom modelu Stan Smith tokom ere u modnoj kući Céline, bijele patike danas su sastavni dio garderobe IT djevojaka i najvećih predvodnica trendova.

Dovoljno je pogledati stajlinge Belle Hadid ili Hailey Bieber, koje upravo bijele patike, u svim svojim stilovima, vide kao izvrsnu tačku na ‘i’ svojih pomno osmišljenih stajlinga izvan dužnosti.

Bijele patike provjereni su klasik u svijetu obuće i zbog toga, zapravo, nikad ne izlaze iz mode, međutim, postoje određene siluete i brendovi čija popularnost pada ili raste, zavisno od sezone i modnih strujanja. Niske verzije bijelih patika retro šarma dominirale su ove godine, nošene s poderanim pantalonama, lepršavim haljinama ili odijelima strogog kroja, a u prvom redu riječ je o legendarnom modelu Samba brenda Adidas – modna knjiga Vogue proglasila ga je obućom 2023. godine.

Kako nositi bijele patike?

Njihova ljepota je u tome što idu uz gotovo sve. Par klasičnih bijelih patika, primjerice, savršeno će nadopunjavati odijelo i pritom stvoriti savremeni, ali uglađeni izgled. Glomazne verzije u znaku debljeg đona, kojima ni ove godine ne oskudijevaju police trgovina, činit će izvrsnog stilskog partnera s lepršavim haljinama cvjetnog uzorka za međusezonski štih.

 

O popularnosti koju bijele patike i dalje uživaju na modnoj sceni, dovoljno govore stajlinzi street style zvijezdi s nedavno održanog Fashion Weeka u Kopenhagenu, baš kao i bogata ponuda na policama trgovina.

Pročitajte još