Beauty savjeti: Njega kože tokom i nakon ljeta

Piše: I. H.

Bubuljice i mitiseri su problem koji se ne javlja samo kod tinejdžera, već i kod odraslih. Prema statistici sa ovim problemom se suočava 95% adolescenata i 40% osoba u zreloj dobi.

Osobe čija je koža sklona aknama najčešće osjećaju kao da se to dešava samo njima i zbog toga prolaze kroz mnoge emocionalne izazove.

Njihovu situaciju dodatno otežava takozvani “bumerang efekat” koji se dešava na kraju ili nakon ljeta, kada se stanje kože, koja je tokom ljeta na prvi pogled izgledala ljepše nego inače, pogoršava.

Zbog čega se to dešava?

Kombinacija sunca i morske vode isušuje kožu, pa je ona na prvi pogled manje masna i ljepše izgleda. Ali, taj utisak je jednokratan. Da bi se zaštitila od štetnog sunčevog zračenja koža zadebljava, a so i znoj dodatno začepavaju pore. To stvara pogodno okruženje za razvoj bubuljica i mitisera. Povrh svega, ožiljci od akni pod uticajem sunca tamne, pa na licu i kada prođe upalni proces ostaju tamne fleke.

Zato je tokom, ali i nakon ljeta važno da se koža sklona aknama redovno čisti i njeguje adekvatnim preparatima.

 

Kada je čišćenje masne kože sklone aknama u pitanju, dermatolozi kažu da pretjerano pranje može isušiti kožu i pogoršati njeno stanje. Zato savjetuju da je dovoljno lice prati dva puta dnevno, uz upotrebu preparata koji je efikasan, ali nije agresivan prema koži.

Nakon čišćenja, ujutru i uveče, na kožu je najbolje da se nanese serum koji klinički dokazano smanjuje uporne tamne fleke od akni, efikasno ublažava simptome masne i problematične kože i pruža koži dugotrajni mat izgled.

S obzirom da je za masnu kožu sklonu aknama veoma važna zaštita od sunca, nakon seruma sa trostrukim potrebno je nanijeti preparat sa zaštitnim faktorom, preparat koji njeguje masnu kožu sklonu aknama, ali joj obezbjeđuje i visoku UVA i UVB zaštitu, koja sprječava pojavu novih fleka i tamnjenje postojećih pod dejstvom sunca.

Pročitajte još