Kako je Nikolina Kovač bez gladovanja smršala 40 kilograma: Pridržavala se ovog jelovnika

Piše: L. K. P.

I zgodna Nikolina Kovač nakon dva porođaja borila se s viškom kilograma.

Kilogrami su se nagomilali tokom prve i druge trudnoće i u jednom trenutku ona je shvatila da ima ozbiljan problem kojim mora da se pozabavi.

Višak od skoro 40 kilograma je bio ogroman izazov, ali ne veći od njene želje da ponovo vrati djevojačku liniju. Nikolina je uspjela da smrša toliko da je pojedini gotovo nisu prepoznali, a često se može čuti i da sada ima izgled barbike.

Podijelila je savjete kojih se ona pridržavala tokom mršavljenja, ali i jelovnik, koji bi i drugima mogao da posluži kao motivacija u svojoj borbi sa viškom kilograma.

NIKOLININ JELOVNIK:

DAN 1

Doručak: ovsena kaša sa jabukom i grožđicama.

 

Potrebno je: 1⁄3 šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mlijeka, 1⁄2 jabuke, 15 g grožđica i cimet.

 

Priprema: ovsene pahuljice prelijte vodom ili biljnim mlijekom, dodajte jabuke, grožđice i cimet. Dobro promiješajte.

 

Užina: sok od mrkve, cvekle i jabuke.

 

Ručak: 150 g grilovanog pilećeg bijelog mesa i salata od mrkve.

Za salatu je potrebno: 1⁄3 kašičice kima, sok od limuna, 1 supena kašika ulja, cimet, aleva paprika, 1,5 šolja rendane mrkve, korijander ili drugi svjež začin (peršun).

 

Priprema: isjeckati povrće, preliti sokom od limuna i uljem. Promiješati, dodati začine pa ponovo izmikasti.

 

Večera: 150 g grilovane ribe ili konzerva tunjevine i salata duga.

 

Za salatu je potrebno: 1 mrkva, 1 šolja rukole, 2 šolje zelene salate, 1 supena kašika ulja, 1⁄2 kašike limunovog soka.

 

 

Priprema salate: povrće isjeći na sitne komade. Dodati u zdjelu, preliti uljem i limunovim sokom i dobro promiješati sastojke.

 

DAN 2

Doručak: ovsena kaša sa kivijem i orasima.

 

Potrebno je: 1⁄3 šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mlijeka, 1 kivi, 15 g grožđica, cimet.

 

Priprema: isjeći kivi na kolutove. Ovsene pahuljice preliti vodom ili biljnim mlekom. Dodati u kašu voće i grožđice. Zasladiti cimetom.

 

Užina: sok od cvekle, jabuke i narandže.

Ručak: 150 g grilovane piletine i salata.

 

Za salatu je potrebno: 1 šolja kupusa, 1⁄2 šolje mrkve, 1⁄2 šolje cvekle, 1 supena kašika ulja. Priprema: izrendati povrće i začiniti sa 1 supenom kašikom ulja.

 

Večera: 200 g grilovane piletine, ribe ili konzerva tunjevine i salata duga.

 

Potrebno je za salatu: 1 mrkva, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, 1⁄2 praziluka, 1 šolja zelene salate, 1 supena kašika ulja, 1⁄2 kašike limunovog soka.

 

Priprema salate: isjeckati povrće, staviti u zdjelu, preliti uljem i limunovim sokom. Promiješati i servirati uz piletinu, ribu ili tunjevinu.

 

DAN 3

Doručak: ovsena kaša sa mandarinama.

 

Potrebno je: 1⁄3 šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mlijeka, 2 mandarine, 15 g grožđica, cimet.

 

Priprema: vodom ili biljnim mlijekom preliti ovsene pahuljice. Promiješati. Dodati komadiće mandarina i grožđice. Posuti cimetom.

 

Užina: sok od cvekle, jabuke i grejpa.

 

Ručak: grilovano povrće (100 g grilovane crvene paprike, 100 g grilovanih tikvica, 100 g plavog patlidžana) sa kockicama bijelog mesa (200 g), svježa salata po izboru.

 

Večera: Cezar salata sa tunjevinom.

Za salatu je potrebno: konzerva tunjevine, 2 parčeta raževog dvopeka, 50 g zelene salate, 100 g paradajza, 100 g paprike, 20 g feta sira, 20 g maslina, 2 kafene kašike ulja, sok od limuna i so.

Priprema: sipati tunjevinu u činiju. Dodati prethodno isjeckano povrće, sir i parčiće dvopeka i masline (cijele ili isjeckane). Začiniti sa 2 kafene kašike ulja, sokom od limuna i soli.

 

DAN 4

Doručak: ovsena kaša sa jagodama.

 

Potrebno je: 1⁄3 šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mlijeka, 1 šolja jagoda, 15 g grožđica, cimet.

 

Priprema: isjeckati jagode na sitne komade. Ovsene pahuljice prelijte vodom ili biljnim mlijekom. Dodati voće i grožđice. Na kraju dodati cimet.

 

Užina: sok od cvekle, jabuke i mrkve.

 

Ručak: 200 g grilovanog pilećeg bijelog mesa i zimska salata.

 

Za salatu je potrebno: 2/3 šolje brokolija, 2/3 šolje karfiola, 20 ml vode, 15 g maslina bez koštica, 2 sušena paradajza, 15 ml limunovog soka, bijeli luk u prahu, origano, prstohvat šećera, so.

 

Priprema: svo povrće staviti u zdjelu. Dodati vodu i limunov sok. Promiješati i začiniti.

 

Večera: hladna salata.

 

Potrebno je: 2 šolje isjeckane zelene salate, 50 g crvenog luka, 1 konzerva tunjevine (komadi u salamuri), 50 g kuhanog kukuruza, 20 g maslina, 30 g feta sira, 1 kafena kašika ulja.

 

Priprema: dobro promiješati tunjevinu i povrće. Dodati masline i feta sir. Preliti uljem. Izmikasati.

 

DAN 5

 

Doručak: ovsena kaša sa malinama.

 

Potrebno je: 1⁄3 šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mlijeka, 1 šolja malina, 15g grožđica, cimet.

 

Priprema: promiješati pahuljice sa vodom ili biljnim mlijekom. Dodati voće, grožđice i posuti cimetom.

 

Užina: sok od cvekle, jabuke, mrkva i celera.

 

Ručak: 150 g pilećeg bijelog mesa sa brokolijem i svježa salata po izboru.

Potrebno je za glavni obrok: 150 g bijelog mesa, 1 kafena kašičica ulja, 1.5 šolja brokolija, 50 ml kisele pavlake.

 

Priprema: meso lagano popržiti na ulju. Kratko prokuhati brokoli pa izblendirati zajedno sa pavlakom. Prilog od brokolija servirati uz meso.

 

Večera: tuna salata.

 

Potrebno je: 1,5 šolja miksa zelene salate, rukole, špinat, 1 konzerva tunjevine, 100 g crvene slatke paprike, 100 g paradajza, 100 g krastavaca, 20 g maslina, 1 kafena kašika maslinovog ulja, limunov sok, himalajska so.

 

Priprema: isjeckati povrće, sjediniti sa tunjevinom, dodati masline. Preliti limunovim sokom pa začiniti himalajskom soli.

Pročitajte još