Muškarci u štiklama: Prizor koji uvijek podijeli mišljenja, ali ovo je prava istina

Piše: L. K. P.

Muškarac u štiklama prizor je koji uvijek pobudi brojne rasprave te izazove čuđenje kod većeg broja ljudi. Pravi dokaz za to je i italijanski dizajner cipela Diego Dolcini, koji je izazvao pravu buru rasprava kada je zakoračio na crveni tepih ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji.

Italijanski dizajner cipela pojavio se na premijeri filma The Palace u dobro krojenom odijelu koji je upotpunio – sandalama otvorenih prstiju s visokom iglenom potpeticom. Cipele su saliveno pristajale njegovim stopalima, a nosio je, dakako, model s vlastitim potpisom.

Komentira se po društvenim mrežama i stajling Jareda Leta s dodjele video nagrada MTV-a koji je nedavno održan u Prudential Centeru u Newarku u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Slavni holivudski glumac, ali i pjevač grupe Thirty Seconds to Mars na crvenom tepihu pojavio se u crnoj prozirnoj tunici, kožnim hlačama i čizmama s platformom te visokom prozirnom potpeticom.

I dok se ovi modni odabiri karakteriziraju kao iznenađujući, šokantni i nevjerovatni, prava istina glasi da u pitanju nije nikakav revolucionarni potez.

Cipele s visokom potpeticom izumljene su u Perziji još u 10. stoljeću, a izvorno su bile dizajnirane za vojnike kako bi im podigli stopala i dali stabilnost dok gađaju lukom i strijelom.

S vremenom su postali simbol moći i bogatstva, te su ih prisvojili muškarci na visokim pozicijama. Francuski car Luj XIV. obožavao je cipele s visokom potpeticom te donio propis po kojem su ih mogli nositi samo plemići.

U 20. stoljeću ušle su u pop kulturu, a nosili su ga svi od glam rockera preko Princa do Davida Bowieja.

Kako slavni muškarci nose cipele s visokom potpeticom, pogledajte u nastavku teksta.

Pročitajte još