Food blogerica Senada Karić, na svom blogu @senadina_kuhinja od 2018. godine aktivno objavljuje tradicionalne recepte uz moderniju izvedbu. Ljubav prema kuhanju naslijedila je od majke, uz koju su ona i sestra pomno učile osnove kuhanja. Kroz odrastanje pronašla je neke svoje tajne, koje je uz maminu podršku, ona dalje nadograđivala.
Za čitatelje „Azre“ Senada je izdvojila nekoliko prijedloga i recepata, koji bi se vrlo lako mogli naći i na vašoj trpezi.
U nastavku pogledajte dva prijedloga za slatka jela koje možete uvrstiti u vaš meni.
Kroasani sa pistacija kremom i malinama
Sastojci:
▪︎2 kroasana
▪︎120gr mascarpone sira
▪︎50ml slatkog vrhnja
▪︎1 velika kašika pistacija krema
▪︎svježe maline
Slatko vrhnje i sir umutiti mikserom,potom dodati kremu od pistacija i sjediniti.Ja sam kupila gotove kroasane,zarezala ih po dužini i napunila kremom od pistacija.Na vrh poredati svježe maline,posuti sjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.
Cheesecake na malo drugačiji način
Vjerovatno ste vidjeli kako kruži video sa ovom torticom,ja sam morala isprobati jer zaista izgleda prelijepo.Ukus i brzina pripreme me kupila,tako da vam preporučujem da probate.Možete praviti i sa lotus keksom,ali ja ga nažslost nisam našla.
Recept:
- 250gr keksa
- 250ml vrhnja za šlag
Za obložiti kalup promjeta 26cm
Podloga za biskvit:
- 250gr samljevenog lotus keksa
- 125gr maslaca
- malo mlijeka
Fil:
- 500gr mascarpone sira
- 200gr šećera u prahu
- 400gr Philadelphia sira(ili nekog drugog)
Fil razdvojiti na dva dijela, jedan ostaje bijel u drugi dodamo 2 velike kašike nutelle.
Prvo staviti bijeli fil pa na njeg odmah staviti i drugi.
Otopiti cca 2 kašike nutelle sa kašikom slatkog vrhnja i preliti preko fila.