„Senadina kuhinja“ za čitatelje „Azre“ donosi dva slatka recepta

Piše: Irma Halebić

 

Food blogerica Senada Karić, na svom blogu @senadina_kuhinja od 2018. godine aktivno objavljuje tradicionalne recepte uz moderniju izvedbu. Ljubav prema kuhanju naslijedila je od majke, uz koju su ona i sestra pomno učile osnove kuhanja. Kroz odrastanje pronašla je neke svoje tajne, koje je uz maminu podršku, ona dalje nadograđivala.

Za čitatelje „Azre“ Senada je izdvojila nekoliko prijedloga i recepata, koji bi se vrlo lako mogli naći i na vašoj trpezi.

U nastavku pogledajte dva prijedloga za slatka jela koje možete uvrstiti u vaš meni.

 

Kroasani sa pistacija kremom i malinama

Sastojci:

▪︎2 kroasana

▪︎120gr mascarpone sira

▪︎50ml slatkog vrhnja

▪︎1 velika kašika pistacija krema

▪︎svježe maline

 

Slatko vrhnje i sir umutiti mikserom,potom dodati kremu od pistacija i sjediniti.Ja sam kupila gotove kroasane,zarezala ih po dužini i napunila kremom od pistacija.Na vrh poredati svježe maline,posuti sjeckanim pistacijama i šećerom u prahu.

 

Cheesecake na malo drugačiji način

 

Vjerovatno ste vidjeli kako kruži video sa ovom torticom,ja sam morala isprobati jer zaista izgleda prelijepo.Ukus i brzina pripreme me kupila,tako da vam preporučujem da probate.Možete praviti i sa lotus keksom,ali ja ga nažslost nisam našla.

Recept:

  • 250gr keksa
  • 250ml vrhnja za šlag

Za obložiti kalup promjeta 26cm

 

Podloga za biskvit:

  • 250gr samljevenog lotus keksa
  • 125gr maslaca
  • malo mlijeka

 

Fil:

  • 500gr mascarpone sira
  • 200gr šećera u prahu
  • 400gr Philadelphia sira(ili nekog drugog)

 

Fil razdvojiti na dva dijela, jedan ostaje bijel u drugi dodamo 2 velike kašike nutelle.

Prvo staviti bijeli fil pa na njeg odmah staviti i drugi.

Otopiti cca 2 kašike nutelle sa kašikom slatkog vrhnja i preliti preko fila.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti