Senada Karić na svom food blogu „Senadina kuhinja“ aktivno objavljuje tradicionalne recepte kako za slana, tako i za slatka jela.
Ovaj put za čitatelje „Azre“, Senada je izdvojila dva prijedloga za doručak, zbog kojih ćete doslovno, prste polizati.
U nastavku pročitajte koji su to recepti, koje ćete sigurno uvrstiti u svoj meni.
Sendvič tikvice
Potrebni sastojci:
▪ 2 manje tikvice
▪ 3 jaja
▪ 200gr ribanog sira
▪ 2 kašike feta sira
▪ šaka mladog luka
▪ brašno,prezle
▪ so,biber,crvena paprika,peršun
Tikvice isjeći po dužini zajedno sa korom,posoliti ih i ostaviti da malo omekšaju.Pokupiti višak vode koju su pustile. Zatim ih pohovati redoslijedom brašno,jaja,prezle(u prezle sam dodala biber,peršun i crvenu papriku).Ispržiti ih u tavi.
Fil:
Jedno jaje,sireve i mladi luk zajedno sve sjediniti i posoliti po ukusu. Fil redati po dužini tikvice, zatim preklopiti drugom. Preko poredati paradajz, posuti sa malo ulja i peći u zagrijanoj rerni 15 min.
Peksimeti/uštipci sa jogurtom
Sastojci:
- 2 jaja
- čaša jogurta (200ml)
- 1-2 kašike ulja
- 1 pecivo
- 380-400 gr integralnog brašna
- so
Jaja,jogurt i ulje izmješati te dodati ostale sastojke. Tijesto bude kao jufka za pitu mekano,prozračno. Ostavim ga 5-10minuta dok pripremim šta mi je potrebno za prženje. Oblikujem ih pomoću čaše ili isječem po kocke/trokute.
Peći u tavi na srednjoj temperaturi.
Uvijek uspjevaju,unutra prozračni a vani hrskavi.