Veliki „Azrin“ vodič s nutricionisticom Amelom Ivković – O’Reilly: Evo kako da pripremite organizam za hladnije dane, a isprobajte i ovaj recept

Piše: L. K. P.

Amela Ivković O’Reilly, jedna od najpoznatijih nutricionistica u Bosni i Hercegovini i u svijetu priznatih samo za „Azru“ donosi savjete i odgovore na najčešće postavljena pitanja o zdravlju i ishrani.

Ovaj put otkrila je koje sezonske namirnice trebamo uključiti u svoju ishranu kako bi smo pripremili organizam za hladnije dane. Evo nekoliko preporučenih namirnica i savjeta:

 

  1. Tikva: Tikva je bogata vitaminom A i antioksidansima. Možete je koristiti za pripremu juha, pirea ili pečenja.
  2. Jabuke: Jabuke su odličan izvor vlakana i vitamina C. Možete ih jesti sirove, dodavati u salate ili pripremati kompote i pite.
  3. Kupusnjače: Brokoli, kelj, karfiol i slično povrće iz porodice kupusnjača su bogati vlaknima i vitaminom C. Koristite ih za pripremu raznih jela.
  4. Voće: Kruške, grožđe, šljive i drugo jesenje voće su ukusni izvori vitamina i vlakana.
  5. Gljive: Jesen je vreme za berbu različitih vrsta gljiva, koje su bogate proteinima i vitaminima. Koristite ih za pripremu umaka, supa i jela.
  6. Sjemenke i orašasti plodovi: Sjemenke tikve, orasi, bademi i drugi orašasti plodovi su odlični izvori zdravih masti, proteina i minerala. Dodajte ih u salate ili ih koristite kao zdrave užine.
  7. Zeleno lisnato povrće: Spanać, blitva i kelj su bogati vitaminima i mineralima. Koristite ih u salatama ili kao dodatak jelima.
  8. Začini: Dodavanje začina kao što su cimet, đumbir, karanfilić i muskatni oraščić u vaše obroke može dodati ukus i miris jeseni.

Kako biste pripremili organizam za jesen, preporučuje se održavanje uravnotežene ishrane koja uključuje raznovrsne namirnice i unos dovoljno tečnosti. Također, važno je održavati redovnu fizičku aktivnost kako biste ojačali imunološki sistem i osećali se energično. I naravno, ne zaboravite na dobar san i pridržavanje higijenskih mjera kako biste sačuvali zdravlje tokom sezone prehlada i gripa.

Evo jednog recepta za ukusnu jesenju supu od tikve i mrkve:

 

Sastojci:

– 450 g tikvr (oguljene i isjeckane na kockice)

– 3 mkrve  (oguljene  i isjeckane na kolutove)

– 1 crni luk (isjeckan)

– 3 čehna bijelog luka (sitno iseckana)

– 1 kašika maslinovog ulja ili kokos putera

– 1/2 kašičice karija u prahu

– 1/2 kašičice đumbira u prahu

– 1/4 kašičice cimeta

– So i biber po ukusu

– 4 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca

– 1/2 šolje kokosovog mlijeka

– Sjeckani peršun ili korijander za dekoraciju

 

Uputstvo:

 

  1. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte crni i bijeli luk te dinstajte dok ne postanu staklasti.

 

  1. Dodajte tikvu I mrkvu u šerpu. Posolite i pobiberite po ukusu. Dinstajte povrće nekoliko minuta, povremeno mješajući.

 

  1. Dodajte kari, đumbir i cimet u šerpu, pa sve dobro promešajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.

 

  1. Prelijte povrće sa temeljcem. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha dok povrće ne omekša, što obično traje oko 20-25 minuta.

 

  1. Kada je povrće mekano, upotrijebite blender da sve izmiksate u glatku supu, dodajte kokosovo mlijeko i ponovo izmiksajte.

 

  1. Vratite supu na šporet da se zagrije. Po potrebi dodajte so i biber kako bi odgovarala vašem ukusu.

 

  1. Servirajte toplu supu, ukrasite je sjeckanim peršunom ili korijanderom.

 

Ova supa od tikve i mkrve sadrži bitne betakarotene i imunuostimulatore, ukusna je , hranljiva i savršena za hladne jesenje dane!

Pročitajte još