Frizerski stručnjak Ajdin Ramić za “Azru” otkriva: Zašto veliko ne keratinu i alternativnim metodama njege kose

Piše: I. H.

Danas smo svjedoci da se sve češće nameću novi trendovi i neke nove rutine u njezi kose. S obzirom da je ženski spol veoma labilan po tom pitanju, vrlo često se desi da nasjednu na kojekakve savjete koje pročitaju na internetu od samoprozvanih stručnjaka.

 

Tom prilikom kontaktirali smo uglednog frizerskog stručnjaka Ajdina Ramića, poznatog po britkom jeziku, ali otvorenoj komunikaciji sa svojim klijentkinjama, nekog ko zna da kaže NE po svaku cijenu, kada su u pitanju želje i zahtjevi, a sve za dobrobit kvaliteta kose klijentica. Njegove klijentice ne zamjeraju Ramiću, nego cijene i poštuju znanje i sposobnosti dotičnog, zbog čega mu se uvijek i rado vraćaju.

 

U razgovoru za “Azru”, Ajdina otkriva šta misli prvenstveno o alternativnim metodama njege kose, metodi obratnog pranja, suhim šamponima, a zatim nam je otkrio i neke savjete općenito o kosi.

Šta mislite o alternativnim metodama njege kose (upotreba kokosovog ulja, bjelance, itd.)?

– Vjerujem da će se mnoge dame šokirati mojim odgovorom, ali ja sam poznat kao osoba koja nema dlake na jeziku pa ću vam reći da je to prema mom znanju i iskustvu najveća glupost koja postoji. U frizerskoj struci nema logike da kosi dajete hranu (kokosovo ulje, bjelance…) i onda otvorite dlaku šamponom i sve izbacite iz nje. Znam da ovo možda i nije najsretnije poređenje, ali to je kao da vam kosa boluje od bulimije, pojede hranu i nedugo nakon što pojede istu izbaci.

 

Korištenjem ovih starinskih tretmana samo produžavate cijeli proces pranja kose, a za tim zaista nema potrebe. Danas su nam dostupni kvalitetni proizvodi koji se uz pravilno korištenje i dosljednu upotrebu mogu izboriti sa svim problemima i izazovima na koje kosa može naići.

 

Šamponi za suho pranje- da ili ne? Zašto?

– Svakako da, ali jako je bitno da bude pravi odabir šampona.To definitivno ne smije biti bilo kakav šampon i ako mene pitate moja preporuka su suhi šamponi od  Kerastase i Redken brendova. Za vaše čitateljice otkrit ću jednu malu tajnu, koju ćete rijetko gdje pronaći. Suhi šampon ima najbolje dejstvo kada se stavlja odmah na opranu kosu. U ovom slučaju suhi šampon podiže volumen kose, te produžava vrijeme između pranja

 

 

Imate li neki univerzalni savjet za njegu kose općenito, šta bismo trebali zaobilaziti u širokom luku, a šta preferirati?

– Univerzalno kod kose ne postoji, svaka kosa traži drugačiji pristup, a taj pristup vam pokaže vaš frizer i nauči vas šta vašoj kosi najviše treba. Nekada je to samo kućna njega, a nekada se radi o salonskim tretmanima koji su jači i specijalizovani za razne problematike kose. U širokom luku treba zaobilaziti stavljanje prehrambenih artikala na kosu, kao i česta izlaganja hemijskim procesima. Kosa koju ja najčešće ne želim oporavljati je kosa koja je tretirana keratinom. Dame znaju da ja “spašavam” kosu, ali sa ovim se ne igram, tako da bih na prvom mjestu univerzalnih pravila rekao NE keratinu.

Koji je pravilan redoslijed pranja kose? Danas se sve više nameće metoda obratnog pranja regenerator-šampon-maska? Šta vi preporučujete?

– Evo nas opet na trendovima. Mene zanima ko su te osobe koje nameću obrnuto pranje? Da li su to frizeri i svjetski stručnjaci u ovoj oblasti ili se pak radi o trendovima koji su pokrenuti na društvenim mrežama? Ni slučajno koristiti obrnuto pranje, uvijek prvo ide šampon jer on kosu otvara, čisti i dovodi u stanje da primi hranu (u ovom slučaju ne mislimo na prehrambene namirnice, nego na maske i regeneratore).

Ono što je jako bitno kod pranja je dobro isprati preparat i poslije šampona obavezno kosu potapkati ručnikom, tj. pokupiti višak vode da se preparat ne razblaži. Staviti masku ili regenerator, ovisno o potrebama kose, ali  nikada i jedno i drugo, zaista nema potrebe. I još jedna preporuka – nemojte kosu prati vrelom vodom, umjereno sa temperaturom vode. Mislim da niko od vas nikada nije bio kod frizera koji je kosu oprao vrelom vodom iz koje se puši, razmislite, sigurno postoji razlog za to.

Pročitajte još